För ett år sedan gjorde jag en intervju med Lasse ”Bagare” Larsson som driver charmiga Nolbygårds ekobageri och cafè strax utanför Alingsås stadskärna. Nu väljer jag att reprisera intervjun då Lasse nyligen påbörjat årets semmelsäsong och med över 20 olika semmelsorter i sortimentet så torde hans kafé kvalificera sig till det fik i landet som har flest olika semlor att välja på. Imponerande.
Senaste tillskottet är retrosemlan, en helt vanlig semla med mandelfyllning utan rostade hackade mandlar eller andra konstigheter, alltså en hederlig klassisk semla.
Nolbygård är en mötespunkt där social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är en ledstjärna för verksamheterna på gården. Den gemensamma visionen är att bidra till en hållbar utveckling med metoder från grön och cirkulär ekonomi.
Fiket är ett populärt utflyktsmål året om och under normala omständigheter (när det ej råder pandemi) så brukar det arrangeras olika evenemang som exempelvis marknader och musikkvällar.
.
Innanför entrén ståtar det stora kakbordet upp och bland bakverken ringlar sig en modelljärnväg med tågvagnar fullastade med godsaker (så här års är tågen fullastade med semlor). Mysfaktorn är hög och de har försökt återskapa en tidstypisk miljö med allt från gammaldags vallmotapet till vackra sittgrupper för att lyfta husets hundraåriga historia.
Nolbygård värnar om ekologi och hållbarhet och de innehar den högsta KRAV-märkningen med hela 3 märken. I bageriet bakas allt från grunden och Lasse brinner för kulturspannmål (läs om kulturspannmål här) såsom emmer och dinkel.
.
Hur går uppladdningen under semmelsäsongen?
– Jag försöker upplysa på sociala medier hur en riktigt bra ekosemla är gjord, fördelen med den och hur prisvärd den är. Jag visar även bredden på utbudet från vårt semmelparadis.
Vad är den vanligaste semmelrelaterade frågan du får från era kunder?
– De vanligast frågorna är vad skillnaden är mellan Normalsemlan och Mor Selmas Semla är? Svaret är att det är samma grund men Mor Selmas har mer mandelfyllning och har saltrostade och hela mandlar på.
Ni har ett brett urval av semlor, vilka semmelsorter säljer ni bäst av?
– Vi har 21 olika typer av semlor i dagsläget. Normalsemlan går trots allt bäst tätt följ av Mor Selmas Semla. Den har sitt ursprung i en text av Povel Ramel liksom den den långa semmellimpan Slimpan. Sedan har det rullat på med bra även med Rebellan utan lock, Krämlan med vaniljkräm och Naken semlan – avklädd utan bulle med bara det ”götta” kvar.
Även Temlan är populär och är skapad med inspiration från böckerna med Ture Sventon, där kylskåpsfabrikör Hjortron tillverkade ett kylskåp som förminskade semlorna betydligt så Ture kunde ha med många på sin resa till öknen för att träffa sin vän herr Omar. Alla sorter har samma goda mandelfyllning förutom Vaniljsemlan som är gjord för dem som inte tål eller uppskattar mandel. Den veganska semlan har en mandelfyllning utan smör och mjölk och har kokosgrädde som alternativ till grädde.
.
Hur gör ni er semmelfyllning?
– Jag köper ekomassa från Valdéngården och blandar med kardemumma, vaniljsocker och smör. Sedan löser jag den med mjölk och sist tillsätter jag rostade hackade mandlar.
Ni har ett semmeltåg som slingrar sig kring bakbordet. Vad är bakgrunden till den idén?
– Jag älskar tåg, älskar att åka tåg! Särskilt rälsbussar, jag ville ha en rälsbuss i trädgården och fick möjligheten att få hit en, lycka😉Sedan blev det bara mer och mer tåg och då även en modelljärnväg på bordet. Sedan har det blivit både semmeltåg och lussetåg och så vidare. Allt till glädje för barn och tågintresserade och givetvis alla andra gäster.
.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Jag kämpar för det äkta och rättvisa då det inte funnits något annat alternativ än till att kravcertifiera verksamheten. Vi ligger högre i pris än många andra men vi är tydliga med att allt är ekologiskt och att det är det ända raka för att skapa ett hållbart samhälle. Det känns som många uppskattar det och kommer tillbaka för att vi gör skillnad. Vi försöker ha en lugn, uppmuntrande och generös atmosfär här och många säger att dom upplever det.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har märkt en ökning men det är ingen stor efterfrågan. Vi har en semla med mjölk och smörfri fyllning och kokosgrädde.
.
Hetvägg har ökat i popularitet de senaste åren, är det något ni serverar?
– Såklart vi har hetvägg, det är ju den godaste formen av semla. Det är mest äldre som frågar efter detta. Några har sagt att det var det ända sättet att äta semla förr i tiden, och jag håller med. När jag fick en semla som barn, vilket inte var så ofta, så var det med varm mjölk och kanel vilket egentligen är slafsigt och äckligt, men ack så gott det var.
Hur har du som företagare påverkats av pandemin?
– Vi hade en svag nedgång precis när pandemin bröt ut men vi var snabba att investera i nya utemöbler till vår stora trädgård och styra upp med att hålla avstånd, satte upp avståndsmarkeringar och tog bort många stolar. Sedan hemestrade folk hit under hela sommaren – så det blev en fantastisk sommar.
.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Gissar att det blir en varannan dag och då i form av en minisemla. Sedan blir det ju några med familjen och några på andra ställen.
Och jo, jag älskar semlor, det är något magiskt med bulle med grädde och mandelmassa på det. Han hade rätt, Ture Sventon.
.
Nolbygårds ekobageri och café
Adress: Ängsvaktargatan 19, Alingsås
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Notis: Intervjun genomfördes 2021 vilket innebär att de priser du ser på fotona kan ha justerats inför 2022.
✶✶✶
Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar