Då har det blivit dags att presentera en nyhet på bloggen, nämligen ”I huvudet på” som är ett upplägg i intervjuformat med ägare till bagerier, konditorier, caféer, rosterier, kaffebarer, chokladbutiker, tehandlare och glassmakare dvs alla ni småföretagare som håller i gång Sverige AB. Många gånger känner vi till namnet på ett fik/butik men väldigt sällan de som driver dem och det är dessa personer jag vill lyfta fram.
I Sverige utgör små och medelstora företag den största delen av näringslivet och det är dessa företag som är landets motor. Endast 0,1 procent av alla företag i Sverige är stora företag (250 anställda eller fler). Mikroföretag: 1-9 anställda (ca 240 000, 22,4%). Små företag: 10-49 anställda (ca 32 100, 3%). Källa: SCB Företagsdatabas 2014. För några år sedan jobbade jag på tidningen Dagens industri och hade då förmånen att jobba med Gasellerna (de snabbast växande företagen i Sverige) och jag kommer väl ihåg hur mycket jag uppskattade att få träffa alla underbara småföretagare runt om vårt avlånga land.
Nu får du möjlighet att möta några av dessa hjältar som håller i gång vår land här på bloggen och först ut är Anicka Larsson som driver chokladbutiken Handgjort Stockholm i Fruängen (söderort inom Stockholms kommun). Vanliga veckor säljer de cirka 5000 praliner i butiken samt via återförsäljare och det är inte helt omöjligt att Anicka tillverkat några av dessa godbitar samtidigt som hon lyssnat på Carola och AC/DC, för det är nämligen två av hennes favoritartister/grupper.
Vem är Anicka Larsson?
Jag är en 44-årig gotländska med ett stort leende, alltid till hands. Lever med två kattkillar, sambon Magnus och tre bonusbarn.
Din karriär började på Redners konditori i Hemse. Vad var det som gjorde att du valde att bli konditor?
Jag hade en enträgen chef som ansåg att jag skulle baka så jag följde med ned i källaren på Redners och lärde mig grunderna i ett bageri. Hade turen att hamna rätt på en gång.
Du valde att lämna Gotland för Stockholm, hur kom det sig?
Då den gotländska konditorikulturen inte hade den utvecklingen jag önskade så sökte jag mig vidare i karriären. Jag började jobba hos Roland på Kyrkbyns konditori. Han var innan dess bagare på Redners.
När föddes idén med Handgjort Stockholm?
Idén föddes på en flygbuss mellan Skavsta och Stockholm efter att jag varit på en sockerkurs i England. Jag och Jessica Sandberg (f.d. delägare på Handgjort Stockholm) kom på att med vår samlade erfarenhet så kunde vi skapa något tillsammans. Ett halvår senare (2004) grundandes Handgjort Stockholm.
Hur många är ni som jobbar på Handgjort Stockholm och vad är det för personer?
Det är jag och Cecilia Lyrberg (snart 24 år) som började hos mig som elev vid 18-års ålder. Hon står tydlig ut med sin knasiga chef eftersom hon är kvar
Ni har er tillverkning och butik mitt i ett bostadsområde i Fruängen, hur kom ni över lokalen?
När jag letade efter en parkeringsplats här i Fruängen upptäckte jag denna lokal som då stod tom. Efter cirka ett år noterade jag att den fortfarande stod tom och då ringde jag Riksbyggen och bad om en visning. Lokalen hade ett brokigt förflutet så vi fick komma in på nåder med tvättstugetider. Efter klockan 21.00 smög vi runt i kinamockasiner för att inte störa grannarna.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Våra ”sovmorgontider” börjar klockan 09.00 med att färdigställa butiken inför öppningen klockan 10.00. Sedan blir det till att hugga tag i kastrullerna och börja koka. Tryfflar ska fram, bottnar skall bakas och mousser blandas. När helgen kommer skall samtliga beställningar i väg såsom tårtor, praliner, chokladkakor och bröllopstårtor.
Du jobbar med choklad och då är givetvis råvaran viktig men vad är det som utmärker en bra kakaoböna?
Smak, doft och textur är avgörande. Äter jag en ren chokladkaka så väljer jag oftast från Madagascar. Där får chokladen en ren fruktighet och sötma från de gamla fruktodlingarna de växer på.
Det pratas mycket om rättvisemärkning och Fairtrade inom kakaoindustrin. Hur ser du på det?
Självklart skall vi ha humanitära förhållanden på kakaoplantagen. På detta sätt kan vi hjälpa till att säkerställa att större delen av avkastningen återgår till bönderna.
Brukar du själv besöka kakaoplantage runt om i världen?
Tyvärr har jag inte haft möjlighet att besöka några kakaoplantager ännu men det står högt på min ”att-göra-lista”.
Efterfrågan på mörk choklad i världen är stor, för stor enligt experter som menar att råvaran till chokladen (kakao) inte kommer att räcka till för att möta efterfrågan. Dessutom ställer allt fler kakaoplantage om till gummiodlingar då efterfrågan från bland andra Kinas bilindustri ökat kraftigt på senare år. Hur ser du på det och innebär det ökade priser för oss konsumenter framöver?
Då det råder överkonsumtion i samhället så bör vi bli mer medvetna om värdet i denna ”frukt”. Självklart kommer priserna bli högre vid stor efterfrågan men än är det inte så dramatiskt. Förutsättningarna för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor är viktiga frågeställningar.
Vilka trender ser du inom choklad?
Idag är kunden väl medveten om vad hon stoppar i sig och kvalitet och godis som ej är massproducerat är av intresse. Sedan är hög kakaohalt fortfarande trendigt, dock har de med över 70% avtagit en del. Gällandes smaktrender så är fortfarande lakrits populärt men klassiker som nougat brukar fortfarande toppa olika tester.
Du har ställt upp i tävlingen Årets Konditor ett par gånger och bland annat tog du silver 2010. Vad är det som driver dig att tävla?
I första hand var tävlandet en ren marknadsföring från början då vi var nystartade och då var det väldigt viktigt att synas i rätt sammanhang. Sedan är det en otroligt rolig erfarenhet att se om man klarar att prestera i pressade tidslägen samt att man lär sig hela tiden nya saker, vilket är bra för den egna utvecklingen.
Kommer vi att få se dig tävla även i framtiden?
Tävla igen? Ja, du, vem vet, än är det kanske inte försent
1994 vann du SM för unga bagare och karriären stod för dörren. Hur tycker du att återväxten ser ut inom branschen idag?
Åh, här har det hänt massor. Intresset är stort i och med tv, tävlingar, utbildningar i lärlingsform. Idag är det viktigt att man lär sig allt från grunden, inga genvägar. Det finns så mycket att lära sig än.
Mellan 2009 och 2011 tillverkade du och Magnus Johansson Nobeldesserten, hur var det?
Vi hade otroligt kul i vårt team. Sista åren var det jag, Magnus Johansson, Jessica Sandberg och Tony Olsson. Från överdimensionerat till perfektion för det lilla. Det var en rolig resa med tokiga kompisar
Hur mycket planering och övning krävs inför en sådan stor tillställning?
Planeringen stod Magnus Johansson för, vi andra kom in och körde 2000 desserter och allt skulle sitta på fyra dagar.
Idag jobbar ni med en del återförsäljare, vilka samarbetar ni med och vad är planerna framöver?
Vi har en del goa samarbetspartners både när det gäller våra praliner och chokladprodukter men också bröllopstårtor. För oss är det viktigt med bra samarbeten då det är vår produkt och vi drar det kortaste strået om något mot all förmodan skulle gå fel. Vi väljer att inte ha för många återförsäljare, utan dem vi har är väl utvalda och inte ligger för nära varandra på kartan. På så sätt konkurrerar vi inte ut varandra.
Vad driver dig i ditt företagande?
Friheten av att skapa det jag vill, göra det som är roligt för mig. För att utvecklas och gå framåt krävs vilja och glädje till det vi gör. Sedan måste vi få kunden att våga prova nya smaker och det är både stimulerande och utmanande.
Du har drivit företag i många år, hur tycker du att företagsklimatet är idag?
Det är tufft att vara egen företagare. Skatter och avgifter är alltid en utmaning. Arbetsgivaravgifterna blev ett bakslag, vilket gör att vi får kämpa ännu hårdare innan vi kan ta oss råd att anställa mer personal.
Vilka praliner är era storsäljare?
Allt med lakrits går bra. Grön kardemumma och lime & hallonbalsamico är andra storsäljare. Märker vi att något går sämre så byter vi ut till något annat.
Hur ser framtidsplanerna ut för er de närmsta två åren?
Min önskan framöver är att försöka flytta närmare Fruängens centrum. Vi vill gärna vara kvar i närområdet då vi har många kunder här men det är mer rörelse i centrum jämfört med nuvarande läge, vilket skulle kunna få fler kunder att hitta till oss (som i sin tur ger möjlighet till ökad omsättning).
Lättsamt med Anicka
Har du några dolda talanger?
Nej men jag skall inte sjunga i alla fall
Vilka musikartister lyssnar du på nu?
Nickleback, Björn Skifs, Carola, AC/DC, Norah Jones. Väldigt blandat som synes.
Lek med tanken att du har 10 miljoner kronor på banken, vad gör du med dem?
Först tar jag sambon med på en resa till kakaoplantagen i Trinidad och Tobago, dricker rom och ligger i hängmattan. Sedan köper jag ett pensionat där vi kan erbjuda kunderna personligt bemötande, god mat samt smarriga bakverk.
Vilka tre saker kan du absolut inte vara utan?
Miniräknare, papper och penna
Du bjuder på middag, vilka tre kända personer bjuder du in?
Mia Skäringer, David Hellenius och Carina Berg. Jag tror dessa personer kan öppna för intressanta diskussioner och mycket skratt.
Stort tack Anicka för att du tog dig tid att besvara frågorna och fortsatt lycka till med verksamheten.
—————————————————————–
Ort: Hägersten
Adress: Hanna Paulis Gata 29
Etableringsår: 2004
Antal anställda: 2
Omsättning: 2 Mkr
Anicka Larsson
Ägare och grundare
Handgjort Stockholm
Tel: 08-646 89 42
E-post: anicka@handgjortstockholm.se
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Skriv ett svar