Medvetna småföretagare skapar framgångsrika företag. Sedan 1990 har sju av tio nya jobb i Mälardalen skapats i småföretag med mindre än 50 anställda. Totalt i Sverige står de små företagen för fyra av fem nya jobb. Det är fler som är sysselsatta i små företag än i stora företag eller i offentlig sektor.
Ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns således i de små företagen. Hur det går för Sverige och för Mälardalen avgörs alltså i hög grad av hur det går för de små företagen enligt en rapport från Företagarna från i höstas. I förra veckan var det premiär för ”I huvudet på” där ägarna till bagerier, konditorier, caféer, chokladbutiker, glassbarer, rosterier, kaffebarer och tebutiker får komma till tals. Denna vecka får du lära känna Lotta Landèn som driver skärgårdsbageriet Dalarö bageri.
Vem är Lotta Landèn?
Jag är en inflyttad stockholmare med diverse hotell och restaurang jobb i bagaget. Född i Nässjö men uppväxt i Valbo utanför Gävle. En av två syskon i familjen (har en storebror), vilket inte alltid varit helt lätt! När någon frågar var jag kommer ifrån säger jag Gävle för där hade jag mina tonårsår. Jag flyttade till Stockholm som 18-åring med en kompis för att jobba ihop lite pengar för att sedan dra till Wien. Jag träffade en pojke och blev kvar i Stockholm
Du har tidigare varit verksam i krogbranschen samt hjälp till på Stenugnsbageriet Le Violon Dingue men i februari 2014 tog du över Dalarö bageri med tillhörande café i skärgården? Vad fick dig att ta det beslutet?
Jag är ingen bagare utan kom in på morgonen på Le Violon Dingue och gjorde mackor, kokade soppor och servade kunderna för min gode vän som satt i ”skiten” på folk som vi säger i branschen. Jag startade Restaurang Nyfiken Gul med två vänner i Årstaviken, det blev succé. Jag köpte ut dem och körde de fyra sista åren själv. Under det sista året köpte jag även restaurang La Tavolata (som blev Guapa Mat & Sånt) på Hökens gata i tron om att jag ville jobba året runt.
Jag saknade vardagen efter att ha jobbat åtta år på sommarrestauranger och resterande delen av året ägna mig åt att resa omkring i världen. Efter alla framgångar yrkemässigt kom ett rejält bakslag i det privata då min man fick cancer och det kändes som om jag ”brakade ihop”. Jag sålde Guapa Mat & Sånt och tog ett brake. Jag hade fem jobb under sommaren bland annat Le Violon Dingue och jag cyklade mellan mina arbeten och trivdes bra med det.
Givetvis kunde jag inte låta bli att titta in på Blocket och kika på restauranger/caféer som var till salu samt på diverse mäklarsidor. När jag var på bageriet Le Violon Dingue kände jag bara, shit, detta är ju sååå kul. Som krogen fast ”nästan” på dagtid Bra bröd, glada människor och full rulle. Då dök Dalarö bageri upp på Blocket och jag kände direkt, här är jag, nu slår jag till! Jag är så glad, vilken miljö, vilken härlig känsla att varje morgon få lyckan att få uppleva denna underbara doft när man kommer till jobbet, vilken lycka.
Hur många är ni som jobbar på Dalarö bageri och vad är det för personer?Under högsäsong har jag cirka 18 personer på lönelistan och det är då öppet alla dagar i veckan mellan klockan 18.00-19.00. Bagaren Peter Liljedahl är heltidsanställd året runt sedan är det mestadels tonåringar från Dalarö med omnejd som hjälper till.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Jag börjar runt 06.00 och startar med en kopp kaffe runt bakbordet med Peter som varit här sedan 04.00. Sedan sätter jag igång med att koka ägg och med att hacka och skölja grönsaker. Vid sju när allt är färdigbakat börjar jag lägga upp bröd, bullar och frallor. Vid 08.00 öppnar vi och då kommer folk för att köpa med sig varor eller så sätter de sig ned för en morgonfika samtidigt som de tar upp datorn och börjar jobba.
Lunchen startar vid 11.00 och lugnet lägger sig vid två-tiden om det inte är helg. Bageriet är en knutpunkt alla tider under året men speciellt höst/vinter då det inte finns så mycket annat att göra på Dalarö. Under sommar är jag klar vid 20.00-tiden och då tar jag cykeln till klipporna och tar ett dopp i havet.
Du har drivit bageriet i lite mer än ett år nu. Tycker du att det gått enligt planerna?
Mycket jobb såklart men det är sååå kul!! Helgerna under höst/vinter har varit över förväntan
Vilka är de största utmaningarna med att driva ett bageri i skärgården?Personal, personal och personal.
Hur ser ert sortiment ut och vad säljer ni mest av?
Vi har cirka 10-12 limpor 4-6 olika frallor, två sorters otroligt goda bullar, massa små kakor, kladd/morot/banankaka, mazariner, chokladbollar. Just nu går levain, chiabröd, bullar samt hallonhjärtan bäst!
Det sägs att varje skärgårdsö har sina speciella ö-limpor, stämmer det?
När jag tog över vad min första tanke, det måste ha funnits en Dalarö limpa! Så efter mycket efterforskning hittade jag den. Det tog mig några månader innan damen i fråga släppte på receptet vars innehåller är grovt råg, svart sirap och kummin. Nu till allas förtjusning ligger den åter i brödhyllan.
Det ekologiska tänket slår igenom hos många bagerier och konditorier. Hur ser det ut hos er?
Vi jobbar med ekologiska varor i den mån det är möjligt. Många av våra limpor är eko, samt exempelvis mjölk och quinoa.
Levererar ni fortfarande bröd till brödboden på Ornö?
Brödboden kommer att finnas på Ornö även denna sommar.
Det finns en hel del bagerier runt om i våra skärgårdar och många har säkerligen liknande utmaningar där man kan dra lärdomar av varandra. Finns det något samarbete/nätverk bland skärgårdsbagerier idag?
Nej, tyvärr. Man står i service hela dagarna och hinner dessvärre inte med studiebesök. Men jag ska bli bättre på det
Många som driver bagerier, konditorier och caféer upplever att kontakten med kunderna blir mer personlig utanför city-kärnan. Upplever du likadant?Jag har alltid jobbat med personlig service och tycker det är grunden för ett lyckat koncept med kunden/gästen i centrum. Detta oavsett city eller utanför.
Vad driver dig i ditt företagande?
Glädjen att göra människor glada.
Hur tycker du att företagsklimatet i din kommun är?
Nu har jag hamnat utanför city men generellt är det tufft för oss småföretagare.
Hur balanserar du arbete och familjeliv?
Det är svårt att hitta en avslappnad tid för familj och vänner för jag har ständigt en del av tankarna på jobbet. Ledig dag är lika med ”hm vad bra då kan jag ta hand om kontoret”.
Hur ser framtidsplanerna ut för er på Dalarö bageri?
Finslipa sortimentet, utveckla catering med mat och jobba med uthyrningsverksamhet av lokalen. Vi har även alkoholrättigheter samt att vi leverera till närliggande företag.
Lättsamt med Lotta
Har du några dolda talanger?
Ha ha! Just nu har jag lärt mig SUP dvs stand up paddle boarding. Man står på en cirka 4 meter lång bräda och paddlar med en enbladig paddel. Enormt bra träning för kropp och knopp.
Vilka musikartister lyssnar du på nu?
Lana Del Ray, Bowie, Rolling Stones, Pernilla Andersson och Ane Brun.
Lek med tanken att du har 10 miljoner kronor på banken, vad gör du med dem?
Jag bjuder ALLA mina vänner till alperna på 50-års skiva med skidåkning och njuter i solen med god mat och dryck. Sedan jobbar jag vidare på mitt bageri, köper lägenhet i Spanien, ger en STOR skopa pengar till cancerforskningen samt ser till att nära och kära får det bra
Vilka tre saker kan du absolut inte vara utan?
Min man, mina vänner och hälsan.
Du bjuder på middag, vilka tre kända personer bjuder du in?
Såå nyfiken på Virgins grundare Richard Branson, Michael Nyqvist och Sissela Kyle.
Stort tack för att du tog dig tid att besvara frågorna och fortsatt lycka till med verksamheten.
—————————————————————–
Ort: Dalarö
Adress: Odinsvägen 15
Etableringsår: 2014 (Dalarö bageri har en lång historia som sträcker sig tillbaka ända till början på 1900-talet. Läs mer om dess historia här)
Antal anställda: 2
Extra personal: 18
Omsättning: 2,9 Mkr
Lotta Landén
Ägare
Dalarö Bageri
Tel: 08-501 511 66 / 070-777 33 03
E-post: lotta@dalarobageri.se
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Skriv ett svar