Kaffe är en dryck som konsumeras i alla världsdelar och även i traditionella te-regioner ökar kaffedrickandet. I Central- och Sydamerika odlas majoriteten av kaffebönorna för att de anses ha de bästa odlingsförutsättningarna men även i Afrika och i vissa delar av Asien odlas det svarta guldet. Man brukar dela in det kommersiellt odlade kaffet i tre delar, Robusta, Arabica och Liberia.

Vi har en stark kaffetradition i Sverige där stora och starka varumärken som Gevalia, Löfbergs, Zoegas och Arvid Nordquist under lång tid försett oss med färdigmalet kaffe. Är man däremot en finsmakare så ratas oftast ovan aktörer för små kaffespecialister som sätter specialkaffet i fokus. Här är mantrat färskt, nymalet och tillredning under optimala förutsättningar.

Antalet kafferosterier ökar för varje år och det finns numera säkerligen ett 20-tal rosterier runt om i landet där flera av dem är relativt små men som drivs av passionerade eldsjälar som gör allt för att skapa det perfekta kaffet. Bönorna väljs ut med omsorg med olika samarbetspartners samt via resor till odlarna.

Du som följer min blogg har säkert noterat att jag ibland brukar åka till Järna för att äta mat, fika och handla schyssta grönsaker. Jag har genom åren fikat en hel del på Åsgatan 2 kaffebar och även skrivit om det så det var med stor glädje som jag noterade att de numera finns med i årets upplaga av White Guide Café. Robin Wilson var med att starta upp Åsgatan 2 kaffebar och har givetvis del i framgången men sedan 2013 är det Järna Rosteri som tar upp all hans tid och där ligger fokus på rosterihantverk, ekologi och galet gott kaffe. Läs mer och ta del av Robins berättelse.

11236017_1658073334425749_19038904_n

10401766_243004602567675_1017766015_n


När började ditt intresse för kaffe att ta form?

Det började nog när jag och min barndomskompis öppnade vårt första kaffe när jag var 18 år. På den tiden var det den italienska kaffetraditionen som gällde. Mjölken skulle vara styv och toppig och rubustan en självklarhet i blandningen!

Vad är det med kaffe som är så speciellt?
Kaffe innefattar en otrolig mångfald vilket gör det väldigt intressant! Kaffets smak kan variera enormt och samma kaffe kan smaka väldigt olika beroende på hur det bryggs och serveras. Smak är det centrala men som jag ser det är kaffe så mycket mer att bara just kaffe. Det innefattar kultur, tradition och historia. Varje land, varje distrikt har en unik tradition och historia. Jag tycker man kan bryta ned det ända till personnivå det vill säga hur varje individ vill ha sin kopp. Kaffet är globalt och lokalt på samma gång.

Du var med om att starta upp Åsgatan 2 kaffebar i Järna (som är med i White Guide Café 2015). Berätta om den resan.
Det var egentligen där allt började för mig. Det var innan kvalitetskaffetrenden riktigt hade slagit i Sverige. Det fanns några få rosterier som jobbade med vad jag kallar riktigt kaffe. Det var otroligt roligt och spännande att öppna dörren till den riktiga kaffevärlden för gästerna och väldigt tacksamt också! Gästerna hade en viss skepsis av att jag sysslade med kaffe och att det var någon form av snobberi men i princip alla gick därifrån med en ny idé kring hur deras kaffe skulle smaka! Efter bara några månader låg Åsgatan 2 som första träff om man googlade ”Sveriges bästa kaffe”. Jag säger inte att det var så men det var ändå ett kvitto på att jag lyckades öppna nya dörrar för mina gäster.

När föddes idén med Järna Rosteri?
Idén om rosteriet föddes på Åsgatan 2 kaffebar. Det blev för mycket hantering av smörgåsar och annat som tog upp tiden och jag ville fortsätta utvecklas inom kaffesfären. Det var på gång tidigare men av olika anledningar var tiden inte mogen då. Jag rostade med andra rosterier och skapade egna blandningar och så. Många år senare så var det plötsligt dags och allt gick väldigt fort när det väl hände. Sedan har det rullat på.

Hur många är ni som jobbar på rosteriet och vad är det för personer?
Vi är 5-6 personer som dagligen jobbar med rosteriet. Vi brukar skoja om att alla som vill får jobba på rosteriet. Vilket på ett vis är sant! Som jag ser det handlar nästan allt om ambition och vilja. Förkunskaper och utbildning är ofta förvirrande och i många fall begränsande. Du kan ha en utbildning eller tidigare erfarenhet men det viktiga är viljan och nyfikenheten.

10632152_366113410205210_1041379492_n

Ni började er verksamhet i den gamla brandstationen i Järna, hur kom ni över den?
Vi började vår verksamhet i brandstation men det var inte helt genomtänkt. Vi sa att vi skulle ta ett år med vår lilla luftrost som levererade 2.5 kg/bach men efter några månader stod vi och hanterade ordrar på ett halvt ton och det var inte hållbart i längden!  Allt gick mycket snabbare än vad vi tänkt. Vi hade tur och hittade större lokaler i ett industriområde i Järna där vi fortfarande är kvar.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det fantastiska med Järna Rosteri är att dagarna är väldigt olika. Det är väldigt stimulerande! Det enda som är kompromisslöst återkommande är morgonkoppen för alla på rosteriet. Så börjar dagen och sedan när och hur dagen slutar vet man sällan. Arbetet består i praktiskt arbete som att vika kartonger till kreativa processer med kunder och partners. För mig personligen är det viktig att det finns en balans i det. Det måste vara roligt, annars blir det inte bra.

Vilka har varit era största utmaningar hittills?
Jag skulle säga att varje dag är en utmaning. Men något som vi inte var beredda på var logistiken. Jag kan kaffe och allt det där men vi underskattade logistiken i allt från den dagliga produktionen till råvaruinköp och leveranser. Man blir väl aldrig ”klar” med logistiken men den var betydligt mer omfattande än vi planerat för.

Vilka kriterier går du på när du väljer ut producenter och bönor?
Vi säger att råvaran ska hålla en riktigt bra kvalité. Där pratar vi mycket om vad kvalité innefattar. Ekologiskt känns självklart men utöver det kan råvaran vara en del att ett spännande projekt i det producerande landet eller ha en annorlunda eller speciell smak. Det ska finnas en tydlig anledning till att vi köper råvaran och vi vill vara en del av något konstruktivt! Kaffet vi handlar med faller oftast under kvalitetsnivån ”specialkaffe” men för oss är det inte viktigt vad det kallas för.

11427278_469994459834182_921796932_n

Brukar du själv besöka kaffeplantage runt om i världen?
Vi står inför flera spännande resor det närmaste året, vi har helt enkelt inte haft tid att resa runt så mycket sedan starten då den dagliga verksamheten tagit all tid. Vi har bra kontakter med folk som jobbar och är mycket ute i världen, den är mindre än vad man kan tro i vissa avseenden!

Vilka bönor finns i ert sortiment nu och vad är det för speciellt med dem? Genomgående har vi en väldigt hög kvalité på råvaran. Vi köper bönor som vi själva uppskattar och som vi ser det handlar det både om att hitta säregna och unika smaker men också pusselbitar till kaffeblandningar som folk kan uppskatta till vardags. Vi är också nordens första Demeter-certifierade rosteri. Kaffet kommer alltså från en biodynamisk odling. Det är ett spännande samarbete med en kvinnlig storbonde i Indien som är extremt duktig och driven.

10632277_886788198015835_1782521456_n

Järna är ett erkänt etablerat område med närodlad ekologisk och biodynamisk mat. Har du märkt av några fördeler av att er verksamhet ligger i området?
Både ja och nej skulle jag vilja säga. När vi är ute och berättar om vad vi gör så hakar många upp sig på just ”Järna-grejen”. Det är både positivt och negativt men visst har det ibland haft sina fördelat.

Ni har ett samarbete med Saltå Kvarn. Serveras ert kaffe i Saltå Kvarn nya kafé i Järna? (f.d. konditori Genuins lokaler vägg-i-vägg med Saltå Kvarn)
Ja! Vi levererar kaffe till Saltå Kvarns kafé i Järna och till deras butik på Södermalm. All personal och medarbetare har varit hos oss och deltagit under rostning och fått en bra kaffegrund att utvecklas från! Kaffe känns som en naturlig vardagsprodukt för Saltå. Jag tror det kommer bli riktigt bra.

Kan man finna ert kaffe hos andra aktörer?
Man finner oss lite här och där! Man får inte glömma att vi inte varit igång så länge. Vi levererar främst till kaféer, restauranger och kontor samt till en del återförsäljare med då främst i de lite mer nischade butikerna.

Vilka är dina favoriter kaféer/kaffebarer i Sverige?
Jag gillar nyöppnade kaféer där ägarna själva jobbar utifrån någon form av intuition. Det finns en spänning i att man inte vet om det ska bära eller brista. Varje kopp serveras som om det skulle kunna vara den sista. Den verven gillar jag, tyvärr försvinner den ofta allt för snabbt.

10549695_725397640865249_2122389434_n

Vad driver dig i ditt företagande?
Det är en svår fråga. Men jag tror det handlar om att förändra och ifrågasätta och inte minst våga förbättra! Man strävar ofta efter framgång men motståndet är också viktigt, det blir på något vis tydligare vad man gör då. Om jag ska sammanfatta det handlar det om konstruktiv utveckling, personligt och ur det stora perspektivet.

Hur ser framtidsplanerna ut för er de närmsta två åren?
Vi hoppas kunna fortsätta som vi gör! Nå ut till fler och knyta till oss roliga samarbetsprojekt. I grunden handlar det om att det ska fungera för alla inblandade och att det finns en utveckling i det. Som tur är hamnar man inte alltid där man tänkt.

Stort tack för att du tog dig tid att besvara frågorna och lycka till med verksamheten.

 —————————————————————–

Ort: Järna
Adress: Maskinvägen 5
Etableringsår: 2013
Antal anställda: 5

järnaedited

Robin Wilson
Ägare
Järna Rosteri
Tel: 070-840 13 65
E-post: robin@jarnarosteri.se
Hemsida: Här
Instagram: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.