Idag firas Bulle med bulle


Idag är det inte vilken dag som helst för idag är det Bulle med bulle-dagen. Bulle med bulle är ett mellanmål från nordvästra Skåne och då främst från Helsingborg och Landskrona sedan åtminstone 1930-talet. Men vad är då en Bulle med bulle egentligen? Jo, det är en helt vanlig fralla med instoppad arrak- eller chokladboll. Inga konstigheter va!

Det är Daniel Glantz-Persson som är skaparen av Bulle med bullens dag och som 2014 lanserade dagen till ära. För att få information om Bulle med bullens historik gjorde Daniel 2017 en liten turné till olika ålderdomshem i Landskrona och Helsingborg där han bjöd på Bulle med bulle och samtalade med de äldre.

Innan dess hade han i ett samarbete med Kulturmagasinet i Helsingborg kartlagt människors berättelser som de fått skicka in digitalt. Han lyckades söka sig ner till 1930-talets början då man åt Bulle med bulle med en arraksboll och främst i Landskrona. En spännande upptäckt han gjorde är att det mellan 1980-1990-talet fanns en brytning där arraksbollen mer och mer försvann och chokladbollen tog över.

En god vän till mig berättade att han åt en liknande konstruktion, korvbröd med två chokladbollar, som var väldigt populär när han gick i årskurs 3 i grundskolan under åren 1973-74 i Norrköping. Den gick under namnet ”Luffare”.

Så nu vet du vad du skall göra, ta en fralla och lägg i en chokladboll (eller två). Ät, njut och må bra.

Bulle med bulle från Fahlmans konditori

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.