Idag hyllar vi den älskade kanelbullen❤


Idag är det inte vilken dag som helst för idag hyllar vi kanelbullen hela dagen lång. Den idag så älskade bullen härstammar från 1920-talets Sverige men blev populär först på 1950-talet.

År 1999 fick kanelbullen en egen dag i kalendern och det var Kaeth Gardestedt som då var projektansvarig på Hembakningsrådet som instiftade dagen. Syftet var att lyfta fram den svenska hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk och valet föll då på kanelbullen.

Nu behöver inte jag en specifik dag för att äta kanelbullar då jag älskar bullar och äter dem året runt men dagen till ära så får det nog slinka ned en bulle i alla fall❤

Det har förekommit olika former på kanelbullen genom åren och likaså har bullen gått under ett flertal namn såsom exempelvis dubbelsnäcka, knutar, kanelsnäcka, kanelsnurra, kanelbriocher, fransk lilja och vegabröd.

Enligt branschföreningen Sveriges bagare och konditorer förväntas vi äta cirka 9 123 00 kanelbullar i år och i råvaruåtgång krävs det i kg cirka 273 676 mjöl, 204 265 smör, 141 597 socker, 118 989 vatten, 36 495 pärlsocker, 11 899 jäst, 11 899 ägg, 7 833 kanel, 3 570 kardemumma och 1 785 salt. Beräkningen är gjord utifrån Svenska bagarlandslagets grundrecept.

Antal svenskar som åt minst en kanelbulle förra året på kanelbullens dag uppgick till 47 %.

Gällandes kanel så anses den bästa vara Saigonkanel som växer i centrala och norra Vietnam. Även Ceylonkanel rankas i topp och den brukar Annie och jag köpa. Äkta kanel är ljusare i färgen än den falska kassiakanelen och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. En äkta kanelstång är alltid rullad i flera varv, medan den falska kassian bara har inrullade kanter. Den äkta kanelen ska heller inte ha en bitter smak.

När kanelen är mald är det svårt att se hur tjock den varit, då får du kolla det latinska namnet (äkta kanel heter cinnamomum verum eller cinnamomum zeylanicum). Kanel som säljs hos våra vanligaste livsmedelsaffärer är dessvärre av sämre kvalité och äkta kanel i mald form är få som tar in i sortimentet. Det finns även hälsorisker med den falska kassiakanelen  som är vanligt förekommande i affärerna med ämnet Kumarin men det tänker jag inte ta upp en dag som denna. Om du vill läsa mer om kanel så kan du göra det här.

Jag älskar hösten med naturens färgskiftningar och häromdagen kunde jag inte låta bli att samla lite löv som fallit till marken och ta ett foto tillsammans med en kanelbulle och en kopp kaffe. Njut av dagen och låt bullen smaka.

foto-robert-kwok-robbans-basta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.