Idag är det våffeldagen och många har redan värmt upp våffeljärnet hemma eller unnat sig en våffla på ett kafé. Själv älskar jag våfflor och helst ska det vara med hjortronsylt men även annan sylt går bra. För mig hör våfflor ihop med sommarkaféer – att sitta under ett äppelträd medan fåglarna sjunger, känna en lätt sommarbris, höra humlorna surra och njuta av en perfekt frasig våffla med en kopp kaffe. Det är livskvalité för mig😊
Inom svensk matkultur har våfflan funnits sedan 1600-talet. Namnet kommer från holländskans ”wafel”, som i sin tur härstammar från medeltidens ”wafele”. De tidigaste svenska våfflorna tillagades i fyrkantiga järn över glödande kol, och på 1700-talet betraktades de som en lyxvara. Den belgiska våfflan är fyrkantig lite tjockare som gräddas i ett speciellt våffeljärn. Den belgiska våfflan görs med mjöl, jäst, vatten, smör, salt och ibland pärlsocker eller sockerkristaller, samt vispad äggvita för en luftig konsistens. Den klassiska svenska våffelsmeten innehåller däremot smör eller margarin, mjölk, vetemjöl, bakpulver och kallt vatten. Jag tycker om både svenska och belgiska våfflor, men den svenska är ändå min favorit.
Våffeldagen har sitt ursprung i ett språkligt missförstånd av vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag. Under slutet av 1800-talet förväxlades orden ”vårfru” och ”våffla” genom ett slarvigt uttal, vilket ledde till att traditionen att äta våfflor denna dag etablerades.
Jungfru Marie bebådelsedag är en kyrklig högtid som även markerade vårbrukets början. Enligt evangelierna var det denna dag som ärkeängeln Gabriel meddelade Maria att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Förutom att äta våfflor har dagen historiskt sett också varit förknippad med olika vårtraditioner. I Västsverige sprang barn och ungdomar barfota runt huset eller gödselstacken för att främja en god skörd och undvika sprickor i fötterna under sommaren. Det fanns även traditioner kring att förutspå vädret – mängden snö på taken denna dag sades indikera hur mycket som skulle finnas kvar till Valborg.
Vårfrudagen har firats i kristna länder sedan 600-talet och var en viktig högtid i det svenska bondesamhället. Våfflor i sin moderna form, med vitt mjöl, ägg, smör och sylt, blev dock inte vanliga förrän på 1800-talet, då dessa ingredienser var lyxvaror för de flesta.
Nu ska jag fortsätta äta våfflor, för på våffeldagen får man äta hur många våfflor man vill😉
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar