Inför kanelbullens dag – möt 17 bagare/konditorer

Om jag måste välja ut ett bakverk som min absoluta favorit så blir det utan tvekan kanelbullen. Den klassiska bullen fanns där när jag var liten och den finns där än idag – precis som en kär gammal vän.

Det har förekommit många olika former och namn på kanelbullen genom åren som exempelvis dubbelsnäcka, knutar, kanelsnäcka, kanelsnurra, kanelbriocher, fransk lilja och vegabröd.

Ingredienserna i en kanelbulle är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker, salt och smör. En del använder även kardemumma i degen och mandelmassa förekommer också.

Kanelbullen har inte gått samma öde till mötes som semlan gjorde 2015 då det skapades alla möjliga knasiga hybrider. Visst förekommer det en del hybrider även med kanelbullen men tack och lov är bullen fortfarande en normal och vanlig bulle på de flesta håll runt om i landet.

Kanelbullen har ett syskon – kardemummabullen – som också den har en alldeles egen dag (15 maj) men även om kardemummabullen ökat i popularitet så står den sig slätt mot kanelbullen om vem som är populärast. Det är också tydligt att kardemummabullar främst har sin popularitet i storstäderna.

På måndag kommer vi svenskar att stoppa i oss cirka nio miljoner kanelbullar och givetvis kommer även jag att bege mig till ett bageri för att inhandla bullar.

Varför är då kanelbullen så omåttligt populär och vad kännetecknar en bra och god kanelbulle? För att besvara dessa frågor har jag låtit ett antal bagare och konditorer runt om i landet komma till tals och de som medverkar är enligt företagsbokstavsordning:

Artipelag Bådan cafè & konditori, Annie Hesselstad
Bagaren & Bonden, Karl Söderlund
Bageriet i Tranås, Johanna Fors
Bread & Sweets by Jeannie, Jennie Elmerfors
Conditori Nordpolen, Jessica Isaksson
Elsa Andersson konditori, Jessica Bornström
Falu bröd & patisserie, Therese Vesterholm
Fredriks bröd & bakverk, Fredrik Johansson
Haga tårtcompani & bageri, Oscar Målevik
Kopparlundens bageri, Doris Näckdal
Krantz brödbod, Linda & David Krantz
Nilssons konditori, Anders Oskarsson
Café Pascal, Linn Eriksson
Bageri Petrus, Alexander Pelli
Tössebageriet, Fredrik Johansson
Vallentuna stenugnsbageri, Olof Jönsson
Vansbro konditori & bageri, Viktor Liljeqvist

Artipelag Bådan cafè & konditori

Annie Hesselstad, chefskonditor, Artipelag Bådan cafè & konditori
Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg
Följ Artipelag på Facebook och Instagram
Följ Annie på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En saftig vetedeg och att inte snåla med smöret i fyllningen är mitt motto när det kommer till bullar, och lika viktigt är det här. Jag föredrar mandelmassa i fyllningen till kanelbullar och tycker att det ger det en extra dimension, och viktigt att använda mycket kanel i fyllningen. Men främst att den är saftig, nybakad och gärna med ett glas kallt mjölk till. 

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– De senaste åren känns det som att kardemummabullen har kört om kanelbullen i popularitet men där råder det lite delade meningar om. Jag tror att det handlar om att traditionen med bullar alltid förknippas med just kanelbullar och klassiska ”hemmasnäckor”. Nu finns det så många olika typer av bullar att välja bland på bagerierna men traditionen och igenkänningen i kanelbullen är nog det som gör att folk i slutändan alltid väljer den. 

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi har testat många olika former men nu landat i en klassisk knut. Jag tycker att en snygg perfekt snäcka är estetiskt vackrare, tyvärr säljer den formen inte lika bra, kanske för att den känns för ”enkel” och som något man kan göra själv. Knuten vi gör nu håller bullen saftig och gör att fyllningen stannar bättre i bullen. Vetedegen innehåller såklart mycket smör, och lite kardemumma. I fyllningen har vi mandelmassa och toppar bullen med både pärlsocker och mandelsplitter, det är viktigt att inte snåla med pärlsockret på toppen! 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Tyvärr så infaller kanelbullens dag på en måndag, då vi har stängt. Vi satsar på att sälja mycket bullar helgen innan och helgen efter och förbereder oss för julborden som är i antågande, där det också blir en hel del goda bakverk med julens bästa krydda – kanel! 

Bagaren & Bonden

Karl Söderlund, grundare/delägare/bagare, Bagaren & Bonden
Adress: Hermansgatan 3, Malmö
Följ Bagaren & Bonden på Facebook och Instagram
Följ Karl på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Svår fråga! Men om jag ska beskriva min favoritbulle så blir det den vi bakar hos oss. Jag är ju en smula partisk men jag har aldrig smakat en kanelbulle som jag tyckt varit bättre än vår. Först måste det vara en mjuk, saftig vetebulle med kardemumma i degen. Lång jästid med fördeg och inte mer jäst än nödvändigt gör stor skillnad här mot den klassiska farmorsbullen. Jag inbillar mig också att en del inte har ägg i degen vilket jag tycker är konstigt. Sedan vill inte jag ha den rullad för tight då det blir lite svårare för den att jäsa och fluffa till sig. En tydlig god kanelsmak ska det givetvis vara. Bra kanel behövs och naturligtvis inte för lite. Vi använder både cassia och ceylon och då tycker jag att man får en härlig kanelsmak. Vi jobbar med smör i deg och fyllning vilket gifter sig så otroligt bra med kanelen tycker jag. På toppen föredrar vi lite hackade mandlar framför det klassiska pärlsockret. Att jobba med riktigt bra och ekologiska råvaror är en självklarhet för oss, det blir bättre på alla sätt. Givetvis krävs det ett gott hantverk också för att få till de perfekta bullarna.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Det är ju något man växt upp med förstås men sen tycker jag aldrig någonsin att man tröttnar på kanel, smör och socker. 

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Våra är åt det platta hållet och bakade utan form. Treslag med minimal rullning. Klassiska men ändå inte alls. 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Jag minns inte men det var en dålig kanelbullens dag för oss 2020. Hoppas vi säljer fler i år. Gissar att vi sålde mindre än 500 bullar 2020. I år hoppas jag på 1000. Men jag har inte kollat siffrorna så noga så jag kan ha fel! Men jag tror det är fler företag som har folk på plats nu och dessutom är det på en måndag i år och ifjol var det på en söndag så jag är optimistisk. Hoppas många är sugna på att ta en liten paus den 4 oktober för att njuta av en god kanelbulle ihop med familj, vänner eller kollegor eller bara för sig själva!

Bageriet i Tranås

Johanna Fors, grundare/ägare/konditor, Bageriet i Tranås
Adress: Falkgatan 9, Tranås
Följ Bageriet i Tranås på Facebook och Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– För mig är en god bulle lagom bakad, inte degig men absolut inte överbakad och rejält med pärlsocker på toppen.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Jag tror att det finns flera orsaker som gör att kanelus bullus blivit så populär. Först och främst har de flesta haft en mamma/mormor/farmor som bakat men även att kanelbullen är lättillgänglig, finns överallt och mättar lite mer än en kaka.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi gör våra med smör, mjölk och lite kardemumma i degen och knyter en knut då jag tycker att fyllningen kommer i hela bullen på ett annat sätt än i en traditionell snäcka. I den traditionella snäckan är det ju främst filen man vill åt😊I fyllningen har vi förutom smör även gul sirap och farinsocker för att få lite mer smak och sedan penslar vi med sockerlag efter avbakning.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– I år satsar vi på cirka 1500 och förra året sålde vi kanske 800 men då var 4 oktober på en söndag och vi sålde på fredagen istället. Men det är jättesvårt att gissa i år.

Bread & Sweets by Jeannie

Jennie Elmerfors, grundare/ägare/konditor, Bread & Sweets by Jeannie
Adress: Öster Mälarstrands Allé 18, Västerås
Följ Bread & Sweets by Jeannie på Facebook och Instagram
Följ Jennie på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Den ska vara mjuk, luftig, saftig och smakrik. Välbalanserad och med mycket kanelsmak. Välgräddad och såklart ska den även vara vacker att titta på. Formen är viktig, det ska vara en knut eller ett nystan. 

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– För att den är ett klassiskt bakverk med lång tradition. Den är lätt att äta och perfekt fika att ta med på utflykten, och för att det helt enkelt är sjukt gott med en varm nybakad kanelbulle. 

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi bakar med smör (såklart) och med fördeg för att de ska hålla sig saftigare. Vi rullar höga nystan med många varv och har rejält med fyllning i, bakar dem sedan fristående. 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Det här är ju vår allra första kanelbullens dag (vi startade bageriet i december 2020) så vi har egentligen inte en aning, men vi siktar på 2500 stycken i alla fall. 

Conditori Nordpolen

Jessica Isaksson, konditor, Conditori Nordpolen
Adress: Torggatan 14, Vara
Följ Conditori Nordpolen på Facebook och Instagram
Följ Jessica på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En kanelbulle ska vara saftig, gyllenbrunt bakad med smörfyllning med mycket kanel och rikligt med pärlsocker. 

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– En klassiker som är relativt enkel att baka och som enligt mig innehåller en av de godaste kryddorna som finns. 

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi bakar med smör i bulle och i fyllning med mycket kanel. Vi gör dem i många olika utförande , snäckor, knutar, örfilar (med vanilj), ”kransstora” snäckor. Vi gör även praliner, kanelbullekladdkaka, kanelbullesemla, macron. Det ska finnas mycket att välja på och något för alla. 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– I år är det en måndag så den kommer sälja bättre än förra årets söndag. Vi satsar på drygt 1500 stycken. Förra året blev det 1000 stycken. 

Elsa Andersson konditori

Jessica Bornström, delägare, Elsa Andersson konditori
Adress: Fagerstavägen 1, Norberg
Följ Elsa Andersson konditori på Facebook och Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En riktigt bra och god kanelbulle ska vara saftig, gyllengräddad och som sedan toppas med pärlsocker. Viktigt att bullen har en fyllig smak med kanel och kardemumma. 

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– En kanelbulle är ett klassisk bakverk sedan 50-talet. Ett smidigt fika att ta med sig och de smakar oftast bra i allas munnar. 

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi bakar våra kanelbullar med en krämig kanelfyllning så att de blir saftiga och goda. Viktigt att dom har jämna och fina lager i kanelsnurran. Slutligen stoppar vi bullarna i en egendesignad bullform. 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Förra året sålde vi cirka 300 stycken men i år hoppas vi på cirka 500😉

Falu bröd & patisserie

Therese Vesterholm, ägare/konditor, Falu bröd & patisserie
Adress: Åsgatan 28, Falun
Följ Falu bröd & patisserie på Facebook och Instagram
Följ Therese på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Degen ska ha en bra balans mellan sött och salt. Den ska vara fluffig med en tydlig kardemummasmak och självklart vara bakad på äkta smör. Fyllningen ska vara riktigt krämig och ”kanelig”, gärna med lite grövre kanelbitar i. Jag tycker att en riktigt hantverksmässigt gjord knut eller nystan är att föredra framför snäcka när det gäller formen. Man slipper då också de tråkiga ”yttervarven” som blir på en kanelsnäcka.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Den är enkel att ta med, förvara och äta. Den passar alla tillfällen och generationer. Den har en fin balans mellan smaker och konsistenser.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi bakar våra kanelbullar som knutar utan pappform. Vi har mycket smör och kardemumma i. Vi har även lite vetesurdeg i vetedegen.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Det är extra svårt att gissa eftersom vi flyttat bageriet sedan förra året och därmed fått en ökad försäljning på allt. Vi siktar på att sälja 800 stycken i år. Förra året var det ju på en söndag vilket inte var toppen, försäljningen blev lite utsmetad hela den helgen. Totalt sålde vi då cirka 500 stycken.

Fredriks bröd & bakverk

Fredrik Johansson, grundare/ägare/bagare, Fredriks bröd & bakverk
Adress: Södra Hamnplan 1, Färjestaden
Följ Fredriks bröd & bakverk på Facebook och Instagram
Följ Fredrik på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Vad som kännetecknar en bra och god kanelbulle för mig är att den ska var smörig, knäckig, saftig och fluffig på samma gång. Bullen ska ha en tydlig kanelsmak men inte för mycket kanel. Bullen är precis genombakad och är gyllenbrun i färgen med en lagom dos pärlsocker.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Jag tror att kanelbullen är så populär för att vi den är så enkel att göra hemma, finns att köpa överallt, den är enkel att ta med och alla har ätit kanelbulle sedan barnsben.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi gör våra kanelbullar med en enkel knut så de blir ganska låga.  Vi har rikligt med smörfyllning och strör på kanelsocker så att de blir härligt knäckiga. Vi tillsätter lite kardemumma i degen och efter bakning penslar vi med sockerlag för att bevara saftigheten och få fin glans.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Trots att vi vanligtvis har stängt på måndagar hoppas vi på att sälja runt 1200 bullar på kanelbullensdag. Förra året sålde vi runt 1000 bullar

Haga tårtcompani & bageri

Oscar Målevik, grundare/delägare/konditor, Haga tårtcompani & bageri och Haga Schweizeri (NK)
Adress: Torsgatan 75, Fleminggatan 107, Hammarby Allè 1, Stockholm
Följ Hagabageriet på Facebook och Instagram
Följ Haga Schweizeri på Instagram
Följ Oscar på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En bra och god kanelbulle ska enligt mig vara lite kladdig, absolut aldrig någonsin torr! Det ska vara en tydlig smak av smör, och mycket kanel i fyllning och kardemumma i degen. Formen på bullen spelar inte så stor roll men jag föredrar knutar framför snäckor då de håller sig kladdiga bäst tycker jag.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– En klassiker som alltid funkar! Det är något de flesta av oss minns från barndomen, nybakad kanelbulle med ett glas kall mjölk, ofta hembakad! Jämfört med många andra klassiker som typ prinsesstårta eller andra kondisvaror så är kanelbullen något en ofta minns hemifrån då det är enkelt att baka hemma. Det har också blivit något av ett nationalbakverk, något som aldrig är lika gott utomlands och som vi ser oss som bäst i världen på!

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi gör knutar, med en smörfyllning som även innehåller muscovadosocker för att ge lite mörkare kolasmak. Mängder av kanel och riktigt saltat smör! Man får inte glömma saltet.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Oj, otroligt svårt säga. Förra året sålde vi inte en enda kanelbulle på kanelbullens dag då det var en söndag och vi har stängt söndagar. Däremot sålde vi en hel del fredagen innan och på måndagen, men inte i närheten av vad vi brukar då dagen infaller en veckodag. I år är det svårt att räkna innan, beror lite på hur kontoren har öppet i områden kring våra bagerier. Men vi borde landa kring 6-7 000 stycken kanske? Vi håller alla tummar för att inte dessa dagar glömts bort nu under pandemin när de stora företagen inte bjudit sina anställda på kanelbullar pga hemmajobb. Men å andra sidan, vem kan glömma bort en så viktig nationell dag som Kanelbullens dag😜

Kopparlundens bageri

Doris Näckdal, grundare/delägare/bagare, Kopparlundens bageri
Adress: Kopparlundsvägen 7, Västerås
Följ Kopparlundens bageri på Facebook och Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– De ska ha en intensiv kanelsmak och deg som är luftig men inte torr. Man ska också känna smörsmak och kardemumma. Det är också viktigt att bullarna är nybakade.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Det är ett bakverk som folk har bakat hemma och som många därför upplevt doften av och att de ätits varma direkt från ugnen. Flera generationer i Sverige förknippar nog hemmabakade kanelbullar med något slags idylliskt tillstånd. 

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Våra bullar är bakade med fördeg vilket ger dem extra saftighet. Vi har självklart kardemumma i, det blir ju så gott ihop med kanelen och så har vi farinsocker och smör i fyllningen så det blir en kolaton i hela bullen. Mycket smör i både deg och fyllning ger härlig smak. Och så köper vi eko-kanel från Sri Lanka.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Vi siktar på 4000 bullar i år. Förra året gjorde vi cirka 3000, men då var det ju på en söndag så företag handlade dagarna före/efter kanelbullensdag.

Krantz brödbod

Linda & David Krantz, grundare/ägare/bagare, Krantz brödbod
Adress: Västergårdsvägen 30, Halmstad
Följ Krantz brödbod på Facebook och Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En god vetedeg som innehåller smör och grovmald kardemumma och en fyllning med rikligt med kanel som självklart också är gjord på smör. Lagom gräddad för att behålla sin saftighet.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– En smarrig bulle som funkar i alla lägen😉

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi kör en vetedeg med eko-vete, ägg, smör och grovmald kardemumma. Fyllning görs på smör, socker och kanel. Bullarna formas till knutar, jäses, penslas med ägg, toppas med pärlsocker och bakas gyllenbruna. 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Förra året sålde vi 1400 kanelbullar. I år när kanelbullens dag är på en måndag blir det lite lurigt då vi i vanlig fall håller stängt måndagar. Men vi satsar högt på 1500 bullar!

Nilssons konditori

Anders Oskarsson, ägare/konditor, Nilssons konditori
Adress: Köpmangatan 11, Oskarshamn
Följ Nilssons konditori på Facebook och Instagram
Följ Anders på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En bra kanelbulle ska vara fluffig och saftig med mycket kanelsmak. Att ta första bettet ska vara som att få en söt kyss som sedan utmynnar i en smakexplosion av kanel, kardemumma, smör och mandel.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Alla har en relation till den. Det är för de flesta av oss ett barndomsminne. Mamma, mormor eller kanske farfar bakade och ställde fram ljumna bullar med ett glas kall mjölk och vi åt och var lyckliga. Att i dag äta en riktigt god kanelbulle tar oss i minnet och sinnet tillbaka till det köksbordet.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi bakar våra kanelbullar som knutar. Vi har smör, mjölk och ägg i vår deg för att få den rätta smaken och konsistensen. En lite nypa kardemumma är det med i degen för den goda smakens skull. Fyllningen som vi tar rikligt av består av smör, mandelmassa och kanel. Då blir bullen precis så bra som vi vill att den ska bli.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– I år är kanelbullens dag på en måndag och förra året var det en söndag vilket gör det svårt att jämföra dem mot varandra. Detta då företag och föreningar beställer mer på vardagar. Förra året sålde vi 1200 kanelbullar och i år hoppas vi att det landar på 2500 ungefär.

Cafè Pascal

Linn Eriksson, bagare, Cafè Pascal
Adress: Norrtullsgatan 4, Skånegatan 76 (bageriet)
Följ Café Pascal på Instagram
Följ Linn på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– En bra och god kanelbulle tycker jag ska vara mjuk och saftig, gärna smörig med tydlig smak av kanel.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Jag tror att kanelbullen är ett populärt bakverk för att det är en bulle man kanske förknippar med barndomen. Att den har bakats hemma av någon släkting och att man kanske själv har fått vara med och baka. En klassiker som har funnits med stora delar av livet.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi bakar våra kanelbullar med mycket smör och mycket kanel i fyllningen och med kardemumma i degen. Vi bakar bullarna i stenugn på hög temperatur så de blir bakade snabbt och håller sig saftiga under hela dagen. Vi gör bullarna i form av en knut så de blir lite plattare men mjuka och saftiga.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Förra året sålde vi, på båda våra enheter, totalt 540 stycken. Jag hoppas och siktar på att vi kommer över 600 i år.

Bageri Petrus

Alexander Pelli, bagare, Bageri Petrus
Adress: Swedenborgsgatan 4B, Stockholm
Följ Bageri Petrus på Instagram
Följ Alexander på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Jag föredrar en bulle med tydlig smak av kanel, gärna även stenugnsbakad, dock inte allt för luftig eller fluffig bulle, såsom en bra brioche kan vara. Utan mer av en bulle som är aningen kompaktare och kanske till och med påminner om kavringens ”tunga” och saftiga inkråm. En bulle med aningen knäckig karamell som botten ger och även det där lilla extra när man äter den. Detta är vad jag tycker om, sedan kan man diskutera hur en bulle bör knytas, bakas, vilka råvaror som bör användas och hur de skall användas, men en bra bulle för mig kan vara en dålig bulle för min nästa bagare. Alla komponenter lever i ett samspel med bagarens hantverk som tillsammans skapar en bulle denna bagare förhoppningsvis tycker om att äta.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Jag tror att det är ett samspel mellan industri, bransch och hushåll som ligger till grund för kanelbullens popularitet. Exempelvis så tror jag att stora kokböcker, såsom ”Vår kokbok”, spelat en stor roll för hur och vad svenska hushåll bakat hemma. Jag tror även att ”kanelbullens dag” som skapades under 90-talet av stora bolag har drivit bageribranschen att nyttja denna aningen ”unga” tradition till att öka försäljning och genomslag av kanelbullen. Samtidigt har det vuxit fram en tradition i många hem att äta och baka just kanelbullar. Med tiden har kanelbullen blivit så mycket mer än bara en bulle.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– I degen har vi både fullkornsmjöl samt siktat vetemjöl för smak och textur. Den grovmalda kardemumman vi använder ger även en tydlig smak och doft vilket friskar upp bullen. Bullarna bakas i stenugn, så en aningen knäckig botten finns, speciellt då vi inte använder oss av något annat än smör, socker, salt och krydda i fyllningen. 

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Förra året sålde vi mellan 1800-2000 stycken och i år hoppas vi såklart på att kunna sälja fler. Det är alltid lika roligt att gå ihop hela teamet vad gäller butik och bageri under sådana dagar. Alla är taggade och gör alltid sitt bästa, det blir en extremt stor känsla av lagarbete, både på just arbetsplatsen men även inom hela branschen, alla vill framåt och bara göra sitt bästa.

Tössebageriet

Fredrik Johansson, chefskonditor, Tössebageriet
Adress: Karlavägen 77, Stockholm
Följ Tössebageriet på Facebook och Instagram
Följ Fredrik på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Helheten. Inte alltid lätt att förklara men allt från den perfekta degen, fyllningen, formen till avbakningen. Bullen ska varken vara kompakt eller för lös. En god fyllning men kraftig smak av kanel. Massor av pärlsocker och sockerlag efter avbak. Testa en kanelbulle från Tössebageriet så förstår du vad jag menar😉

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Det känns bara så svenskt. Alla kan relatera till en kanelbulle på något vis. Allt från picknicken som litet barn till mormors bullbak hemma i köket. Jag minns när min mamma bakade bullar och vi åt dem varma med kall mjölk hemma i köket.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– En riktigt bra vetedeg med bra råvaror (kardemumma i degen) en fyllning med mycket smör och kanel. Våra bullar snurras som ett garnnystan och penslas med sockerlag efter avbak.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Vi siktar på att slå 2019-års rekord då vi sålde väldigt många bullar.

Vallentuna stenugnsbageri

Olof Jönsson, grundare/delägare/bagare, Vallentuna stenugnsbageri
Adress: Allévägen 6, Vallentuna
Följ Vallentuna stenugnsbageri på Facebook och Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Mycket kanelsmak, saftig bulle och att varje tugga är lika god. Bullen får gärna vara lite ”knäckig” på ytan eller i botten.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– Enkelheten.

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi har lite kardemumma i degen på våra kanelbullar. Fyllningen består av smör, socker och en hög kvalitéts ekologisk kanel. Vi knyter bullen som ett garnnystan med flera varav. De blir inte så höga vi bakar dem på väldigt hög temperatur och kort tid så de är på gränsen till dödbakade för att få dem så saftiga som möjligt.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Vi vill sälja cirka 5000 stycken. Förra året sålde vi ungefär 1500 men då var kanelbullens dag på en söndag, vilket inte var något vidare för försäljningen.

Vansbro konditori & bageri

Viktor Liljeqvist, chefskonditor, Vansbro konditori & bageri
Adress: Äppelbovägen 8, Vansbro
Följ Vansbro konditori & bageri på Facebook och Instagram
Följ Viktor på Instagram

Vad kännetecknar en bra och god kanelbulle?
– Bra råvaror, bra mängd fyllning, penslad med sockerlag och lagom mycket pärlsocker.

Varför tror du att kanelbullen är ett sådant populärt bakverk?
– För att alla åldrar gillar bullar och de bakas mycket i hemmet. Sedan är det bara så förbaskat gott!

Hur bakar ni era kanelbullar?
– Vi gör knutar med mycket kanel/socker/smörfyllning, kardemumma i vetedegen, pärlsocker och sockerlag.

Hur många bullar siktar ni på att sälja på kanelbullens dag?
– Vi sålde 1100 kanelbullar 2019 och då var kanelbullens dag en fredag. 2020 var kanelbullens dag på en söndag då sålde vi 900 stycken så i år siktar vi på drygt 1000!

✶✶✶

❤Ett stort tack till samtliga som medverkat, fortsätt baka godsaker – NI ÄR BÄST❤

✶✶✶

LästipsVad är ett hantverksbageri och vad är ett hantverksbröd – så här svarar 18 bagare.

✶✶✶

LästipsMed surdegsbakning i fokus – möt Daniel Larsson alias Danlarn.

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.