Det sägs att om man äter pepparkakor så blir man snäll och kanske ligger det något i det då degen oftast innehåller fyra stycken superkryddor – kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika – som är bra för magen. Och är din mage i balans så är det bra för ditt välbefinnande. Och så är ju pepparkakor så himla gott.

Pepparkakan sitt ursprung i Tyskland, närmare bestämt i Nürnberg där de bakades under medeltiden. I Sverige har man kunnat spåra pepparkakan till 1400-talet då nunnorna i Vadstena hade dem som proviant och på 1500-talet importerade Gustav Vasa pepparkakor som såldes på marknader runt om i landet.

Foto: Arvid Skywalker för Unsplash
Foto: Arvid Skywalker för Unsplash

I receptform fick man vänta till 1755 då Kajsa Vargs “Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” gavs ut. Nedan renskrivna recept är från Kajsa Vargs bok och är hämtad ur ”Historiebok för kakälskare” av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros.

Drygt 3 dl honung
Drygt 1 ½ dl socker
10 äggulor
5 äggvitor
Drygt 3 dl vetemjöl
Ingefära (ca 1 1/2 tsk), pomeransskal (ca 100 g) och peppar (ca 2 krm) ”efter behag”

Et qwarter god honing kokas och skummas rätt wäl, och när samma honing blifwit wäl kall, så lägges 8 lod fint rifwit socker dertil, hwarefter 10 ägg vispas, men 5 hwitor borttagas: när äggen äro ganska wäl wispade, så slås de til honingen, då wispas alt å nyo, och deruti lägges något stött ingefära, pomerants-skal och peppar efter behag.

När då ugnen är, till kakans igensättning, lagom warm, så röres en mark godt hwetemjöl helt sakta i degen; ställ sedan kakan på ett i beredskap swarande smordt bläck eller förtent kopparfat, och låt henne derpå i ugnen gräddas.

Koka upp honungen och skumma av slaggen. Låt den svalna och blanda sedan i sockret. Vispa äggen kraftigt och blanda lite i sänder med honungsröran. Tillsätt sedan ingefära, pomerans skal och nymald peppar och rör till sist i vetemjölet. Grädda i 175 grader i ca 75 minuter i en väl smord och bröad form.

Jag gillar pepparkakor som är rustika med smaker som sprider sig i gomen och som dröjer sig kvar. En favorit som jag köper varje år är från Bakeriet i Båstad vars pepparkakor bakas på dinkel (sikt och fullkorn), smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat. I Stockholm finns de att köpa hos P&B Delikatesser & Goda Presenter i Hötorgshallen (övre våningen), Söderhallarna och i Täby centrum. P&B har även en webbutik där du kan skicka efter de goda pepparkakorna från Bakeriet. Du finner fler återförsäljare från Bakeriet här.

Även Huså bröd har goda pepparkakor och de är också bakade på dinkelmjöl och är spröda och väldigt smakrika och goda. De innehåller smör, socker, sirap, pumpakärnor, kanel, bakpulver, ingefära, nejlikor, salt och kardemumma. Klicka här för att finna närmsta köpställe eller handla på nätet här.

Slutligen vill jag tipsa om Kronans cederpepparkakor som jag också gillar. Smaken av ingefära och citrus i kombination med en lite kraftigare kaka gör också den till en av mina favoritpepparkakor. Du finner aktuella köpställen här.

Besök gärna ditt närmsta bageri och köp pepparkakor därifrån. Nu skall jag njuta av några goda pepparkakor – gör det du med❤

Mer om pepparkakor
Pepparkaksutställning med 141 stycken pepparkakshus


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.