Foto: Robert Kwok, Robbans bästa

Pandemin fortsätter att göra livet svårt för oss alla och även om vaccin har börjat distribuerats ut så kommer det att dröja lång tid innan allt återgår till det normala. Tänk att det är knappt man kommer ihåg hur det var att hälsa på varandra genom handskakningar, kramar och kindpussar.

Många företag har det fortsatt tufft och i dagarna har vi sett hur restaurangbranschen mobiliserat sina krafter och varje dag klockan 15.00 går krögare, kockar, servitörer, hovmästare, diskplockare, köksbiträden och bartenders ut och slamrar med grytor och kastruller utanför sina respektive arbetsplatser i protest mot uteblivna stöd till branschen.

Kafésegmentet brottas också med stora utmaningar även om det finns många ljusglimtar också men totalt sett över året 2020 har branschen fått ett omfattande omsättningstapp – vilket jag skrev om i årskrönikan här.

I tider när många går arbetslösa är ett alternativ att vidareutbilda sig och även om det idag ser mörkt ut inom segmentet restaurang och bageri/konditori så kommer det att behövas mycket personal inom dessa branscher när pandemin väl är över. Innan Covid-19 bröt ut var det stor brist på kockar, bagare och konditorer i landet och i glesbygdsområdena rekryterades det till och med in kockar från utlandet.

En person som har koll på utbildningar inom bageri och konditori är Jesper Långström som är utbildningsansvarig på branschföreningen Sveriges bagare och konditorer. Jesper har en lång och gedigen erfarenhet som konditor och bagare och jag har bett honom delge sina tankar kring nuläget i branschen.

.
Känslan av att man sitter på första parkett och bevittnar en långsam dränkning av en bransch som jag är så förtjust i är väldigt påtagande just nu. Jag blundar och försöker att förtränga de olika samtal jag har med kollegor runt om i landet angående den katastrof som många bagerier och konditorier har drabbats av.

Nej, det här ska inte bli en text om politikens tillkortakommande när det gäller förståelse för situationen hos bagerierna/konditorierna.

Vill ni läsa om hur det är att driva ett bageri/konditori under pandemin och alla utmaningar man ställs inför som företagare, så rekommenderar jag Joel Lindqvist (Mat & Chokladstudion i Malmö) inlägg på Facebook.

Det är min fulla övertygelse att vår bransch till viss del kommer att återhämta sig när vaccinet har kickat in och vi åter kan umgås ute på konditorier och caféer, men frågan är hur stor skada pandemihelvetet har ställ till med hos företagen.

.
Det gäller att försöka att hitta ljuspunkterna i tillvaron och då tänker jag på utbildningen inom bageri/konditori. Sedan 2014 ska utbildningen inom bageri/konditori bedrivas med hantverksmässiga metoder. För mig betyder ”hantverksmässiga metoder” att man inte ska utbilda eleverna i konsten att använda halvfabrikat.

Fler och fler gymnasieskolor följer riktlinjerna om att bedriva utbildningen med hantverksmässiga metoder. Tråkigt är dock att söktrycket till gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram inte är på topp.

Sveriges två yrkeshögskolor för bagare/konditorer, YH-Kristianstad och Yrgo-Göteborg fortsätter att leverera undervisning på mycket hög nivå. Bägge skolorna har yrkeslärare med utomordentlig kompetens, samt att lärarna inte räds för att ta in gästföreläsare som besitter specialkompetens från olika delar av branschen.

Det är dock tråkigt att det inte finns fler YH-skolor för konditori/bageri-utbildning i Sverige så att vi får fler välutbildade yrkespersoner som kan bidra med att täcka kompetensbehovet hos företagen.

.
Utmaningen med att få in motiverade yrkesväxlare på vuxenutbildningen kvarstår. Många kommuner prioriterar personer som står längst bort från arbetsmarknaden när det gäller vuxenutbildningen. Det förfarandet gör att det blir färre platser kvar på utbildningen för de personer som verkligen vill yrkesväxla och brinner för att få utbilda sig till bagare/konditor.

Jag vet av erfarenhet att det är de motiverade eleverna som får arbete i vår bransch. Vi arbetar fortfarande med att övertyga några kommuner om att de ska följa skolverkets och branschens rekommendationer angående att ha minst 1400 utbildningspoäng i sin vuxenutbildning till bagare/konditor.

.
Om jag till sist fick önska något så är det att politiker och myndigheter slutar att betrakta vårt yrke som ett arbete för mindre begåvade personer att söka sig till, låt mig förklara varför. För att kunna producera ett vackert och gott hantverksbröd eller bakverk i ett ekonomiskt lönsamt tempo krävs kompetens och övning.

Det krävs kunskap och förståelse om hur olika råvaror reagerar, råvarans egenskaper samt kunskap om hantverksmässiga metoder för att framställa bröd och bakverk. Man måste som bagare och konditor förstå och behärska livsmedelskemi, processteknik, råvarukännedom, logistik, hygien, matematik och lite annat smått och gott.

Om myndigheter och politiker tror att detta yrke är för personer med lågt intresse för yrket och som står långt från arbetsmarknaden så tror man fel, det krävs stor kompetens, intresse och en hög utbildningsnivå för att bli en duktig bagare/konditor.

I framtiden ser jag gärna yrkeshögskolan som den obligatoriska fortsättningen på gymnasie- eller vuxenutbildningen för att eleven ska vara väl förberedd på de krav som ställs på en bagare/konditor ute i branschen.

.
Till sist vill jag uppmana dig som läser detta att köpa bröd och bakverk från ditt lokala bagare/konditor. Detta för att vi även i framtiden ska kunna besöka dessa fantastiska inrättningar och njuta av deras produkter.

#räddadinbagare
#varjebulleräknas

.
Jesper Långström

Utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer (SBK)
Följ SBK på Instagram
Följ Jesper på Instagram

Mer läsning från Jesper
Tankar kring bageri/konditoribranschens överlevnad (25 mars 2020)
Världens bästa hasselnötter (16 augusti 2016)
Jesper tipsar om sina favorit patisserier i Alsace, Frankrike (10 september 2015)
Hur kunde vår bransch återerövra och återvinna vår stolthet till yrket? (16 april 2015)
Varför fortsätter jag att baka efter 30 år i branschen? (29 januari 2015)

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.