Jag tycker det är befriande att kunna ta med mig min dator och sätta mig i en hotellfoajé eller på ett kafé för att blogga. Min fru Annie jobbar på Scandic och där ser man gärna att gäster kommer och sätter sig en stund för att exempelvis jobba, plugga eller blogga.

Det flexibla och mobila kontoret kommer fortsätta öka i omfattning. Med dagens teknik är det både möjligt och enkelt för väldigt många att arbeta hemifrån eller utanför kontorets väggar. Åtta av tio svenskar uppger att de kan utföra delar av sina arbetsuppgifter från ett skrivbord var som helst – och hälften jobbar redan hemma varje månad enligt Manpower Work Life. It-bolagen och managementkonsultbolagen var tidigt ute och redan i slutet på 90-talet var det många som anammade idén. Många kreativa byråer uppmanar sina anställda att en dag i veckan byta arbetsmiljö i hopp om att öka kreativiteten. Det finns stora besparingar för ett företag att låta sina anställda jobba utanför kontoret och ett flertal undersökningar och studier som genoförts de senaste åren påvisar även att effektiviteten ökar när vi jobbar på distans.

I somras när jag var på semester pratade jag med en amerikansk entreprenör som har startat upp flera mötesplatser i Kalifornien dit folk kan komma och sätta sig för att jobba eller plugga i lugn och ro. Man betalar per timme och får då tillgång till allt det som ett normalt kontor tillhandahåller. Han berättade vidare om affärsupplägget och om amerikanarnas förändrade arbetsvanor. Liknande lösningar erbjuds även i Sverige (speciellt i storstäderna) men inte i samma omfattning som i delar av USA. I Sverige är det oftast ett kontor som man inrett för ändamålet.

Idag läste jag att det lanserats en app som heter Palaver som visar restauranger, hotell och kaféer som erbjuder platser att sitta och jobba/plugga på. En plats i 2 timmar kostar från 43 kronor och då ingår kaffe.För exempelvis restauranger blir det här ett sätt att nyttja lokaler som annars skulle stå tomma stora delar av dagen.

Så här fungerar det, via Palaver kan restauranger, hotell och kaféer lägga upp tider då de har en hel del ledig plats och kan då erbjuda företagare plats i sina lokaler. Som mobilarbetare kan man sedan via appen hitta en lämplig arbetsplats, checka-in på en plats där det då ingår tid, arbetsplats, service(!) och kaffe. På samma sätt finns det erbjudanden för konferenser. Gästen noterar syftet med arbetsstunden och vid månadens slut får användaren en samlingsredovisning på månadens platskostnader som då enkelt kan gå in i bokföringen.

Min spontana reflektion över tjänsten/appen är en gäspning och en axelryckning. Jag kan redan idag gå till i stort sett vilket kafé eller hotell som helst och sätta mig för att jobba, plugga och blogga. Om jag sätter mig i en hotellfoajé behöver jag oftast inte köpa något och på ett kafé räcker det med att jag beställer en kaffe för 30 kr så kan jag sedan i lugn och ro sitta med min laptop.

Jag som bloggar mycket och nästan dagligen sitter på hotell och diverse fik har aldrig haft några svårigheter att hitta en ledig plats och jag har ej heller blivit utkörd från något ställe när jag suttit en timme eller två med min laptop. I exempelvis Stockholm är utbudet stort och det finns i regel alltid en ledig plats att hitta så varför skall jag boka upp något som redan finns tillgängligt? För några år sedan drev jag ett företag med två andra kollegor och de fyra första månaderna hade vi vårt kontor vid foajén på Anglais och det fungerade alldeles utmärkt.

Gällandes restauranger kan jag dock tycka att idén är sund då lokalerna många gånger står tomma före och efter lunch så där kan jag se nyttan.

Jag tankade ned appen, navigerade (periodvis väldigt seg), reflekterade, blev uttråkad och raderade sedan den. I min mobil skall det enbart finnas nytto-appar, inga onödiga som ej ger mervärde.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.