Josefine Pagander är årets vassaste konditor

Idag avgjordes tävlingen Årets Konditor på Stockholmsmässan där fem superduktiga konditorer tävlat i dagarna två om den ärofyllda titeln och den som slutligen tog hem förstaplatsen var Josefine Pagander.

De tävlande har haft tio timmar på sig, fördelat över två dagar, att skapa totalt 4 tårtor, 16 desserter, 10 glassbakelser och 6 chokladkakor. Temat för Årets Konditor är Idoler och finalisterna skapade bakverk utifrån sina personliga förebilder.

När godsakerna var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad jury stod Josefine Pagander som segrare och kan nu titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Josefine arbetar till vardags på Setterlinds bageri i Fjällbacka. 2020 vann hon guld i SM Unga Bagare och i våras var hon en del av svenska konditorlandslaget under Konditor-EM.

Följande var finalister i Årets Konditor
Andreas Modd, Gefle Chocolaterie, Gävle
Aneeta Faraj, Icanders, Stockholm
Josefine Pagander, Setterlinds bageri, Fjällbacka
Guillaume Vilallonga, Mister French, Stockholm
Linnea Andrae, Linnea`s, Stockholm

Vinnare av Årets konditor blev Josefine Pagander. Juryns motivering lyder:
”Med många avancerade tekniker och ett mod som fascinerade juryn har sobra och vackra bakverk skapats. Att smaka dem är en ren njutning. Årets tema, idol, genomsyrar alla skapelser och kommer med stor sannolikhet även att stå som tema för karriären. En ny konditor-idol har fått sitt genombrott! Vinnare av Årets Konditor 2022, tillika svensk mästare för professionella konditorer är Josefine Pagander”. 

Ur temat Carl von Linné tolkade Josefine sina kreationer. Intresset för Linné har följt henne sedan barnsben när hennes morfar berättade om honom. 

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har tränat så oerhört mycket inför den här dagen och det betalade sig verkligen. Jag tror att mitt enhetliga koncept och min smaksäkerhet tog mig hela vägen till guldet. Temat idoler var roligt att tolka och det känns fint att få introducera Linné och det min morfar lärde i mina bakelser, säger Josefine Pagander, vinnare av Årets Konditor 2022. 

Josefine Pagander i full koncentration

Resultat Årets Konditor 2022
1. Josefine Pagander, Setterlinds bageri, Fjällbacka
2. Andreas Modd, Gefle Chocolaterie, Gävle
3. Guillaume Vilallonga, Mister French, Stockholm
4. Aneeta Faraj, Icanders, Stockholm och Linnea Andrae, Linnea`s, Stockholm

Josefine Paganders tävlingsbord – Mästarklass

Josefine Paganders vinnarbidrag

Glassbakelse – “Gåspennan”
Inget 1700-talsskrivbord utan en gåspenna i ett bläckhorn! En hasselnötsbrownie utgör botten av bläckhornet. På den en kärna av havtorn-och passionssorbet, omsluten av hasselnöts-och tonkaglass. Bakelsen toppas av en gåspenna i choklad, med ett bläck av chokladglaze.
Dessert i glas – Kohagen
Inspirationen kommer från barndomsminnen av att springa runt kohagen i det höga gräset. Hagen utgörs av citrongräs och verbenapannacotta varierat med brynt mjölkpulver, fior de latte med råmjölk, bakad vaniljkräm, yoghurtmaräng och jordgubb.
Chokladkaka
En syrlig chokladkaka som med sudachi paté fruit, karamelltryffel och rostad sesam för tankarna till en färgsprakande botanisk trädgård. 
Tårta – “Floran”
Utifrån en sida ur en gammal botanikers flora får denna spektakulära tårta sin dekor. Insidan av bakverket bjuder på framträdande smaker av grönt äpple, grön shiso, pumpafrö och dulce.

Årets konditor 2022 – Final och prisutdelning

Juryn för Årets Konditor
Cecilia Andersson, juryordförande och Årets Konditor 2012
Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021
Josefine Baumann, Årets Konditor 2011
Patrik Fredriksson, Årets Konditor 2013
Tony Olsson, Årets Konditor 1993
Maria Grave, Årets Konditor 2008
Martin Isaksson, Chokladfabriken
Annie Hesselstad, Konditor
Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014
Mattias Ljungberg, Årets Konditor 2006
Per Klein, Årets Konditor 2003
Kim Lund, Årets Bagare 2016
Jennie Elmerfors, Årets Konditor 2007
Jessica Sandberg, konditor på Nya konditoriet
Anna Björlin, driver Lidingö bröd
Johan Larsson, Sveba Dahlen
Christer Lundin, Arla

På plats som expertkommentatorer
Daniel Roos, driver K-märkt
Elisabeth Johansson, kock och konditor

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls Bageriutrustning och de tävlande använder sig av Arlaprodukterna mjölk och Schmand under finalen.
Foton: SBK

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.