Kaféstaden Alingsås – där mysiga fik alltid finns inom räckhåll

Fikakulturen är utbredd i många städer runt om i landet, och det finns gott om mysiga fikaställen att upptäcka. Efter att ha rest runt en hel del i landet kan jag konstatera att du inte behöver besöka storstäderna för att hitta fantastiska kaféer – de blomstrar även på mindre orter.

Alingsås har länge gjort sig känd som Sveriges kaféstad, där mysiga fik finns runt varje hörn. Genom att smart paketera och marknadsföra sin rika fikakultur har staden skapat en populär attraktion, både nationellt och internationellt. Turistnäringen lyfter stolt fram att ”Swedish fika” är mer än en trend – det är en del av den svenska identiteten. Och det verkar fungera, för varje år lockas turister till Alingsås för att utforska stadens kaféer och delta i populära fikavandringar.

Sedan 2015 har jag skrivit om fikavandringar här på bloggen, och jag är fortfarande förvånad över att fler städer inte har anammat konceptet. Det är en utmärkt möjlighet även för restauranger och butiker att kroka arm och samarbeta, samtidigt som det gynnar turismen och lockar fler besökare. Från och med maj anordnar Alingsås fikavandringar, och du kan hitta mer information om datum och priser här.

Idag finns det cirka 25 kaféer och bagerier i Alingsås och dessa är utspridda på en relativt liten yta. Häromdagen öppnade  dessutom ytterligare ett fik – Franska tesalongen – där det utöver fika även säljs direktimporterade franska ostar, choklad och te. Verksamheten på Norra Strömgatan 18 har startats av Johanna Pangrazzi, som är utbildad te-sommelier. Du kan följa Franska tesalongen på deras Facebooksida här.

Alingsås turistbyrå ger på sin hemsida en detaljerad presentation av fikastaden, dess historia, de kaféer som kan besökas samt kommande fikavandringar. Informationen är tydlig och informativ. Nedan har jag lånat text från Alingsås turistinformation.

Närmare 300 år som kaféstad

Vår historia börjar alltså under 1700-talet. Trots sin blygsamma storlek utmärkte sig Alingsås på den här tiden som en av Sveriges främsta industristäder. I spetsen för utvecklingen stod en av stadens pionjärer, Jonas Alströmer, som grundade Alingsås Manufakturverk. Alströmer är för de flesta känd som mannen som spred potatisen i Sverige. Industriblomstringen i trakten gjorde att allt fler kvinnor började förvärvsjobba. Som en följd av att kvinnorna inte hann baka hemma drog bageriverksamheten igång.

År 1733 delade den svenske kungen ut en av landets första bagarlicenser, vilken tillföll Anders Sundgren i Alingsås. Det hör till historien att alingsåsborna på den här tiden var oerhört trångbodda. Fanns det hjärterum hyste familjen ofta både arbetande släkt och vänner, vilket gjorde att det ofta blev trångt kring frukostbordet. På så sätt började kaféer att etablera sig och begreppet arbetarfik myntades, vilket gjorde att kafékulturen växte fram.

Som britternas pubar

Medan andra kulturer tar sin kopp kaffe eller espresso i farten, är den svenska fikan närmast en social institution. Att fika är ett sätt att umgås och koppla av, och ger samtidigt chans att ladda kroppen med ny välbehövlig energi. Det sägs att kaféer och konditorier är svenskarnas motsvarighet till britternas pubar. Det är vårt andra vardagsrum och en plats där vi umgås med vänner och bekanta. Fika är en så pass viktig del av den svenska livsstilen att det både är ett substantiv och ett verb. Ordet har använts sedan början av 1900-talet och sägs vara ett lekfullt slanguttryck av det dåvarande ordet för kaffe – kaffi.

The Capital of Fika

Det är inte konstigt att Alingsås är en stad med många paroller: Kaféstaden Alingsås, Sveriges fikahuvudstad eller kort och gott The Capital of Fika. I den relativt lilla staden finns ett tjugotal kaféer, varav tre stycken ingår i White Guides listning över Sveriges bästa kaféer. Under säsong kan du följa med på en guidad fikavandring och lära dig mer om Alingsås och hela Sveriges fikahistoria. Guidgen tar med dig på en tur genom stadskärnan där ni stannar till vid några av stadens bästa och äldsta kaféer, självklart med smakprovning, och avslutar därefter storlaget med prinsesstårta i anrik miljö.

Här kan du läsa om allt om Alingsås som kaféstad.

Härlig utemiljö och fika på Ekstedts bageri & cafe

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.