Kaffe är alltid en utmärkt idè


Jag har druckit kaffe sedan 2003 och det var min fru Annie som lärde mig att uppskatta det svarta guldet. Efter att ha bott 20 år på Sicilien hade hon skaffat sig italienska kaffevanor och dagen startades alltid med en kopp cappuccino.

2003 var det få fik i Stockholm som kunde göra en riktig cappuccino. Vi testade runt och den ena var värre än den andra men genom åren blev fiken vassare på att skapa god cappuccino.

Idag gör de flesta baristor bra cappuccino, latte och cordado och nivån har höjts avsevärt sedan 2003. För min egen del dricker jag sedan ett par år tillbaka kaffe med välbalanserade, välkomponerade och bra rostade bönor. Jag testar mig fram hej vilt bland olika smaker och det är mestadels brygg som gäller för mig även om jag ibland tar en Nespresso i farten.

Idag är det många fik som har schysst bryggkaffe (läs gärna min kaffeguide för STH här) och jag gillar att en hel del fik lyfter fram de små lokala rosterierna. Utöver de stora och välkända kafferosterierna (Löfbergs, Arvid Nordquist Zoégas och Gevalia) finns idag många mikrorosterier runt om i landet som rostar i liten skala. Trenden med mikrorosterier går hand i hand med att allt fler konsumenter efterfrågar närproducerade livsmedel och liknande utveckling syns bland bryggerier, musterier och mejerier. Jag köper gärna lokalt för att supportera de småskaliga aktörerna – gör det du med.

Det finns de som knorrar över att kaffe är dyrt. Men är det verkligen så? Kaffe som du köper på pall med skylten“Specialerbjudande: 4 paket Premium-kaffe 100 kr” är inte kvalitétskaffe och ej heller hållbart, det är skräp. Världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar för år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar och vi har alla en skyldighet att bidra till en mer hållbar värld för även om ingen kan göra allt så kan alla göra något!

Några kaffefavoriter i dagsläget från Vadstena kafferosteri, Simons rosteri & bageri, Kersh kafferosteri, Gringo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.