Efter att tagit del av Johan Damgaards farväl till hans livsverk – Johan & Nyström – frågade jag mig själv hur specialkaffemarknaden mår i Stockholm. Nu var det i och för sig 2016 som Johan & Nyström såldes till Espresso House och för oss konsumenter har det utåt sett inte skett allt för stora förändringar.
Det positiva är att antalet nya enheter ökat de senaste åren vilket gjort att Johan & Nyströms specialkaffe når ut till ännu fler kunder, vilket är bra.
När jag pratat med en del av mina vänner som är riktiga kaffenördar så hörs enbart suckar – vad håller på att hända med marknaden för specialkaffe i stan? Genom åren har schyssta ställen som Mogen & Grus, Tro, Hopp & Kaffe, Esaias samt Mean Coffee stängt igen. Esaias finns visserligen kvar med nya ägare men det är inte alls samma höjd som tidigare.
Jag har rest runt en del i landet och tycker att Göteborg och Skåne känns bra mycket hetare på specialkaffemarknaden. Eller har jag fel på den punkten? Visst, det finns många kaféer i stan som plockat in specialkaffe i sitt sortiment men dessvärre är det så att baristan många gånger saknar relevanta kunskaper om kaffe.
Jag inser även att det är en tuff ekonomisk utmaning att enbart fokusera på att sälja kaffe – utbudet behöver generellt vara bredare med bakverk, bröd och övrig dryck för att få siffrorna att gå ihop. Förhoppningsvis dyker det upp fler entreprenörer som brinner för det svarta guldet för jag är övertygad om att Stockholm är stort nog även för mindre aktörer.
Vad är specialkaffe?
Här pratar man generellt om spårbarhet och kvalité. Kaffet skall odlas och skördas under ideella förhållanden, utan bekämpningsmedel och för hand. Det skall finnas en spårbarhet från odlare till butik med tydlig märkning. Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet skall överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala. SCAE (Speciality Coffee Associations) använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen.
Ristr8to Lab, Chiang Mai, Thailand.
Och du, glöm inte att spana in kaffeguide Stockholm här.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar