Jag brukar dricka en hel del kaffe och under den varmare årstiden ökar min kaffekonsumtion ytterligare. Schysst bryggkaffe varvas med cold brew samt kaffedrinkar med eller utan alkohol. Det som är bra med kaffedrinkar är att det är väldigt enkelt att göra och de flesta ingredienser har man i regel hemma. Om inte så anpassar man drinken till det som finns i hemmet.
Ju enklare, desto godare är mitt motto. Ju mer ingredienser man adderar i drinken, desto mer tycker jag man förstör. Men visst, vill man toppa med exempelvis glass och spraygrädde och sedan lägga i tomtebloss, skumgumminallar, paraply och rolig smiley-sticker så är det fritt fram att göra det för det är ju trots allt din drink!
Här kommer ett gäng enkla kaffedrinksrecept och om du har tips på någon schysst kaffedrink – tipsa gärna mig.
Dublin Ditty
☞ Espresso eller starkt bryggkaffe
☞ 1 msk vaniljsyrup
☞ 1 msk Irish cream syrup
☞ Toppa med skummad eller vispad mjölk
Irish Coffee
☞ Brygg 2 dl kaffe
☞ Vispa 3 msk grädde löst
☞ Blanda 4 cl whiskey med 2 tsk farinsocker i ett glas som tål värme
☞ Fyll glaset med kaffe
☞ Häll över grädden genom att hälla på en upp-och-nedvänd-sked
☞ Garnera med en nypa kaffepulver
☞ Servera med en lång sked och extra socker
Coffee Vanilla
☞ Dubbel espresso eller starkt bryggkaffe i ett värmetåligt glas
☞ 1,5 tsk vaniljsyrup och 1 tsk kakao eller Oboy
☞ Toppa med skummad eller vispad mjölk
☞ Garnera med kakao eller riven choklad
Caffe Corretto
☞ 1 espresso eller 3 cl starkt kaffe
☞ 2 cl alkohol (ex brandy, grappa eller sambuca)
☞ Häll upp allt i en kopp och tillsätt 1 msk råsocker
Havanna
☞ Dubbel espresso eller starkt bryggkaffe i ett värmetåligt glas
☞ 1,5 tsk romsyrup eller 4 cl vanligt rom
☞ Toppa med skummad eller vispad mjölk
Espresso Martini
☞ Kyl glasen i frysen mellan 30-60 minuter
☞ Brygg två enkla eller dubbla espresson. Låt svalna
☞ Lägg is (5-8 isbitar) i en shaker och tillsätt espresso, 6 cl vodka och 6 cl kaffelikör (ex Kahlua)
☞ Skaka om så det skummar och fördela i glasen
☞ Garnera med kaffebönor, råsocker, kaffepulver eller kakao
Coffee Bailys
☞ Häll i 1 cl apelsinlikör i ett glas
☞ Fyll på med 4 cl Bailys
☞ Addera 1 kopp starkt kaffe
☞ Toppa med en klick grädde
☞ Dekorera med riven choklad med apelsinkrokant
Mexican Coffee
☞ Kahlua och råsocker i ett värmetåligt glas
☞ Brygg starkt kaffe och häll över i glaset
☞ Avsluta med vispad grädde och garnera med malda eller hela kaffebönor
Kaffetini
☞ Ställ in ett glas (ex martiniglas) i frysen i cirka 30-60 min
☞ Blanda 2 cl Kahlua, 2 cl vodka, 1 kall espresso (1/2 dl), 2 dl is i en shaker
☞ Häll upp i det frusna glaset
Coffee Love
☞ Brygg kaffe för en kopp (ca 1,5 dl)
☞ Vispa 3 msk grädde löst
☞ Blanda 2 tsk farinsocker, muscovado eller rörsocker med 2 cl vodka, 2 cl Kahlua och 1 cl Amaretto
☞ Fyll på med kaffe
☞ Häll försiktigt över grädden
Mojitokaffe
☞ Ta en lime och skär bort ändarna och dela sedan i ca åtta delar
☞ Mortla lime, 1,5 msk råsocker och 5 st myntablad. Häll sedan över i ett glas
☞ Tillsätt 2 cl mörk rom och 1 dl is (totalt 2 dl krossad is)
☞ Brygg en espresso och häll över i glaset
☞ Fyll upp glaset med resten av den krossade isen (1 dl)
☞ Garnera gärna med mynta
French delight
☞ Finriv 50 g mjölkchoklad och fördela i värmetåliga glas
☞ Vispa 1 dl grädde
☞ Häll 1 dl konjak över chokladen
☞ Fyll på med 5 dl nybryggt kaffe
☞ Rör om tills chokladen smält
☞ Toppa med grädde och pudra över lite kakao
After Eight Coffee
☞ Blanda ihop kakao, mintlikör och whiskey i ett värmetåligt glas
☞ Tillsätt espresso eller starkt bryggkaffe samt varm mjölk
☞ Om du vill ha den sötare, tillsätt råsocker
Hazelnut Latte
☞ Skumma/vispa 1 dl mjölk med 2 msk hasselnötssyrup
☞ Häll sedan upp espresso eller starkt bryggkaffe i ett värmetåligt glas
☞ Toppa med syrupmjölken(mjölk/hasselnötssyrup)
Har du tips på fler kaffedrinkar? Hör av dig till mig.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar