I Sverige har vi ett långt och nästan passionerat förhållande till kaffe som sträcker sig tillbaka till år 1685 men på den tiden betraktades kaffe som en medicinsk och religiös dryck. 1687 såldes kaffe som medicin på apoteken men det var dyrt att införskaffa så det var främst de välbärgade som hade råd. År 1716 hade Kung Karl XII med sig en turkisk kaffekokningsapparat till Lund och det anses vara startskottet för kaffedrickande i Sverige.
Man skall komma ihåg att kaffe på den tiden långt ifrån var en dryck för gemene man och det var först under den senare delen av 1800-talet som kaffe nådde ut till landsbygdsbefolkningen och till en början drack man kaffe som en måltidsdryck. Det rådde under 1700- och 1800-talen tidvis importförbud av kaffe då man var rädd för spekulationsaffärer och det var inte förrän 1823 som kaffet blev fritt.
Idag serveras det årligen omkring 600 miljarder koppar kaffe globalt och vi nordbor toppar listan över de som konsumerar mest kaffe per dag. Dock börjar vi svenskar tappa mark när det kommer till konsumtion av kaffe och jag vill nog tro på att en delförklaring kan vara att vi börjar bli mer medvetna om kvalité, ursprung och hållbarhet och inte enbart stirrar oss blinda på billigast möjliga kaffe.
Det finns de som knorrar över att kaffe är dyrt. Men är det verkligen så? Kaffe som du köper på pall med skylten”Specialerbjudande: 4 paket Premium-kaffe 100 kr” är inte kvalitétskaffe och ej heller hållbart, det är skräp. Världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar för år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar och vi har alla en skyldighet att bidra till en mer hållbar värld för även om ingen kan göra allt så kan alla göra något!
Vad blir då kaffetrenderna 2020? Jag har samlat ett gäng erkänt duktiga kaffespecialister som är välbekanta ansikten inom kaffesfären och för oss som inte har proffsens insikter blir det extra spännande att få ta del av vad de tror kommer bli en ”hype” under 2020.
De som medverkar i trendspaningen är: Anders Arrenius (Arrenius och Company), Jesper Bood (Kafé Orion), Johan Ekfeldt (Gringo Nordic Coffee Roasters), Daniel Eråker (Slöinge kafferosteri), Jonas Hult (Johan & Nyström), Aadel Kersh (Kersh kafferosteri), Eva Gefvert (Åre Kafferosteri), Christian Gullbrandsson (Morgon Coffee Roasters), Fredrik Gustafsson (Kafferosteriet Koppar), Lisa Hall (Drop Coffee), Anna Nordström (Löfbergs Lila), Daniel Remheden (Love Coffee Roasters), Matteus Slivo (Pennybridge Roasters) och slutligen Emmie Andersson och Clara Drake Philgren (Da Matteo).
Häll nu upp en kopp kaffe och sätt dig bekvämt för här kommer allt du behöver veta om vilka kaffetrender vi har att vänta 2020. Och du, spana även in kommande trendspaningar: Pralintrender 2020, Baktrender 2020, Desserttrender 2020.
Anders Arrenius, grundare och ägare, Arrenius och Company, Uppsala
Följ Arrenius på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Vår kundbas spretar rätt mycket vad gäller preferenser och det har blivit mer tillåtande att gilla det man gillar. Ingen skämskudde för den som gillar mörkare rostning. Det har pratats anaerobisk fermentering och nya förenklande bryggrecept. Hario har fortsatt trumfa Kalita, Aeropress, Chemex o dyl i fråga om popularitet. Sedan är ju trenden med att brygga espresso hemma på gång igen.
Merparten av de nytillkomna verkar satsa på helautomatiska eller semiautomatiska maskiner. Nya kaffehybrider med bättre motståndskraft mot insektsangrepp och sjukdomar har varit mycket på tapeten för att skydda böndernas skördar.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Jag gissar och hoppas på att fler länder dyker upp på specialkaffekartan. Vi kommer att få se nya och mer vågade processmetoder från gårdarna. Cold brew verkar successivt ha ersatts av iced pour overs. Den friskare, klarare smaken funkar bättre när den serveras väl kyld.
Frågor efter kapslar är så gott som obefintligt hos oss, tack och lov. Eftersom efterfrågan på ekocertifierade produkter har ökat bland konsumenten i allmänhet så är det troligt att specialkaffebranschen måste haka på certifieringståget för att kunna bredda sin kundbas. Det blir möjligen också successivt en otydligare gräns mellan konventionellt- och specialkaffe i och med att det poppar upp fler och fler mikrorosterier som kanske inte nödvändigtvis är intresserade av den högsta kvaliteten utan snarare av andra aspekter av produktionen.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– När en bärtorkad heirloom från Etiopien peakar så är det svårslaget. Finns så många duktiga producenter och rostare att det vore omöjligt att nämna en, men årets höjdpunkt är nog Chi’re från Coffea Circulor. Givetvis en Etiopisk bärtorkad heirloom.
Jesper Bood, kaffeansvarig, Kafé Orion, Stockholm
Följ Orion på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– 2019 har känts lite som ett mellanår, det verkar som att branschen har nått en sådan nivå att man nu är mer benägen att förädla det man har istället för att ständigt söka nya kickar. Vassare rostningar, bättre extraktioner, högre jämnare kvalitet. Inom branschen finns dock alltid några som vill sträva vidare, och i år har vi hört ganska mycket om aerobic och anaerobic fermentation process hos kaffeodlarna. Har branschen ett vinmakarkomplex? Kanske.
En tydlig trend, som inte har med själva kaffet att göra, utan med kaffekulturen, är att vi sett mer aktivism på arbetsplatserna i framförallt USA, som en följd av diskriminering och dåliga arbetsförhållanden. Händelserna i Seattle på Slate Coffee, där baristor bommade igen en butik och gick därifrån som protest mot ohållbart ledarskap, är något som kommer eka länge i branschen. I Sverige har arbetsmiljön på Espresso House uppmärksammats i kvällspressen (vilket även uppmärksammades 2012).
Vi har länge som global bransch jobbat med att hylla vår strävan att ge bönderna rättmätig ersättning, medan de som serverat kaffe lika länge har fått kämpa på dåliga löner för att få vardagen att gå ihop. Rent strukturellt blir det en corporate greenwash även på de mindre företagen, så länge man inte belönar alla längs hela kedjan. I Sverige har vi dock varit relativt förskonade från extremer, men jag tror det kommer uppmärksammas mer framöver.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Det finns ett relativt nytt och spännande koncept som April i Danmark jobbar framgångsrikt med, liksom HolyBean sedan länge, och flera i Asien, där engångspåsar av bra kaffekvalité bryggs direkt ner i koppen och säljs per styck. Från början var det en campingfavorit, men ju mer man tänker på det är det en snillrik lösning. Istället för att släpa med dig en aeropress, en handjagad kvarn och annan perifernalia, så behöver du endast varmt vatten och en kopp.
Detta kan revolutionera kaffedrickandet för en bredare massa som är intresserade av smak mer än att testa parametrar för optimal bryggning. Och istället för att köpa en hel påse att testa kan du för samma pris köpa 4-5 olika kaffesorter och få en bredare upplevelse av kaffets individuella kvaliteter och jämföra dem.
Hållbarhet kommer nå nya höjder som trend; koppar, förpackningar och mjölkalternativ tycks ständigt försöka pusha nya marknader, och förhoppningsvis bryts Oatleys monopol på bra havredryck och mer etiskt hållbara alternativ tar marknad.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– På Orion använder vi Da Matteos ”brygg” som folkligt alternativ. Det är en blandning av två kaffesorter, Irmas Pereira från Brasilien och Uraga Siko från Etiopien, som resulterar i ett klassiskt bryggkaffe som gör mig nostalgisk. Varje kväll när jag lägger mig längtar jag efter den där koppen på morgonen, vilket för mig är allt vad ett bra kaffe handlar om!
Johan Ekfeldt, grundare och ägare, Gringo Nordic Coffee Roasters, Göteborg
Följ Gringo på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Auktioner för väldigt dyra kaffesorter har fortsatt att öka. Fortfarande är Asien helt dominerande som köpare av dessa exklusiva kaffen. Det har utvecklats en kultur där det går att sälja kaffe för flera hundra kronor koppen. Bärtorkat kaffe har också smugit sig in hos de flesta kafferosterier och fermenteringsprocesserna har blivit allt bättre och kontrollerade. I den stora kommersiella världen så har koffeinvatten i olika varianter exploderat (koffeinet kommer oftast från kaffe).
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Vi kommer att få se allt mer kaffe som är fermenterade på en mängd olika vis. Producenter kommer i allt större utsträckning använda stängda kärl, ståltankar på sofistikerade gårdar men framförallt plasttunnor på mindre gårdar för att fermentera kaffebönorna. Kunskapen kring denna metod kommer gradvis öka. ”Anaerobic fermentation” kommer bli ordet nummer ett på många specialkafferostares påsar. Kapseln och andra blandmateriallösningar dör (förmodligen dock en naiv önskan).
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Colombia La Margarita Rume Sudan eukalyptus/torkad tomat/bergamott. En afrikansk varietet som odlas och processas till perfektion i Cauca i Colombia.
Daniel Eråker, grundare och ägare, Slöinge kafferosteri, Slöinge
Följ Slöinge kafferosteri på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Bryggkaffet är här för att stanna! Batchbryggning behöver inte längre betyda en tråkig kopp kaffe, utan kan faktiskt vara väl i klass med handbryggt kaffe om det görs på rätt sätt. Även kokkaffe tar sakta men säkert lite mer plats. Specialkaffe av lite mörkare rostgrad börjar också bli allt mer accepterat. Vår filosofi med mörkrostat är att om vi ändå ska dricka mörkrostat kaffe kan det väl åtminstone vara av bra kvalitet. Det går faktiskt att mörkrosta kaffe utan att bränna sönder det.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Under året har det fortsatt att dyka ännu mer kaffe med nya, alternativa processmetoder som t ex anaerobic fermentation. Vår bedömning är att det kommer att dyka upp ännu mer av den varan. För producenterna kan detta vara ett sätt att odla kaffe av tåligare varianter (som i vissa fall inte har så stor potential att smaka gott), men ändå få fina koppningsresultat. Kanske är det även dags att 2020 blir cascarans inmarsch i folkhemmet (brygga fruktte/kaffe på kaffebärens skal). De allra flesta vet fortfarande inte vad det är, men skam den som ger sig.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Vi har ett kaffe från Long Miles Coffee Project i Burundi som toppar just nu; Gaharo lot #55. En tvättad bourbon med smaknoter av kanderat socker, Crème caramel och röda vinbär. Mjukt som sammet.
Jonas Hult, råkaffeinköpare, Johan & Nyström, Stockholm
Följ Johan & Nyström på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Jag skulle säga att det är två parallella spår. Det ena är att stora aktörer har börjat inse vikten av specialkaffe. Vi kan idag se specialkaffe på alltifrån bensinmackar till kontor vilket är både kul och väldigt viktigt. Om bensinmackar kan bli den nya lägstanivån för kaffe med ett 84-poängskaffe, då har vi som bransch en enorm möjlighet att höja kvaliteten ytterligare på kaféer, restauranger och hemma hos folk.
Jag hoppas att domen blir hård för de rosterier och kaféer som inte följer efter med bättre kvalitet och att våga ta bättre betalt för kaffe.
I övrigt på den lite mindre scenen ser vi mycket alternativa processmetoder såsom anaerobisk fermentering och maceration med mycket karaktär och smak som sticker ut. Det är en liten vattendelare huruvida man gillar det eller inte, men det har helt klart blivit vanligare. En del av dessa kaffen betingar skyhöga priser runtom i världen, kanske främst i Asien.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Jag tror att vi kommer att få se ännu fler som redovisar någon form av ”transparency report”, det vill säga redovisning av kaffepriset och liknande. Jag hoppas också att vi kommer att se en fördjupning av de redovisningar där man kan presentera mer data. Idag är det oftast bara FOB-priser som många redovisar och det säger tyvärr bara en liten del. I detta led tror jag även att fler exportörer och importörer kommer gräva djupare i värdekedjan för att kunna redovisa mer data.
Jag tror även ”convenience” kommer att fortsätta öka i premiumsegmentet. Vi har redan sett ett fåtal mikrorosterier erbjuda kapslar och portionspackat, färdigmalet specialkaffe och det tror jag kommer att öka. Det har hittills ställts ganska höga krav på konsumenter som vill dricka specialkaffe.
Vill man dricka det hemma måste man köpa hem en kvarn, gärna någon utrustning och dessutom behöva leta efter ställen som över huvud taget säljer bönor. Vi tillhandahåller en produkt som både är dyrare och mindre lättillgänglig. Jag hoppas att vi kanske ser mer specialkaffe i vanliga butikshyllor och även fler alternativ till kapslar. Det är idag tyvärr lite för stor diskrepans mellan specialkaffebranschens ambitioner och de flesta konsumenters.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Det måste nog bli vår ”Ethiopia Welena”. En tvättad Guji från Tesfaye Bekele, han är en grym producent och hans gård Suke Quto är verkligen en förebild.
Aadel Kersh, grundare och ägare, Kersh kafferosteri, Stockholm
Följ Kersh på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Det känns som att Sverige äntligen började forma sin nya kaffekultur under 2019. Jag upplever att trenden ”tillbaka till bryggkaffe” växer för varje år även om espresso fortfarande anses av många som finkaffe, något jag hoppas kommer att förändras de kommande åren. Ekologiskt kaffe är det stor efterfrågan på. Folk börjar lära sig att se skillnaden mellan bra och mindre bra kaffe.
Cold Brew börjar bli mer trendigt och vi börjar se kaffe i drinkar på trendsättande cocktailbarer som tex Tjoget i Stockholm. Vi märker även att kontoren börjat efterfråga bra kaffe och att de ser det som en förmån för sin personal. Tidigare har kaffe setts som en kostnad och att man enbart tittat på priset men det upplever jag nu att det har börjat förändras.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Jag är säker på att 2020 kommer bli det kaffeår jag hoppades 2011 skulle bli. Folk kommer att börja fördjupa sig mer i olika kaffeprocesser, roststilar och smakkaraktärer. Ungefär som det var för vin för cirka 10-15 år sedan. Finkaffe kommer att handla om var ifrån kaffet kommer ifrån och hur det är rostat snarare än hur det är bryggt som espresso eller inte.
Det kommer bli enklare att hitta bra ekologiskt kaffe och flera större aktörer kommer att byta till bättre specialkaffe i sina helautomatiska maskiner. Jag tror att 2020 är det året specialkaffe blir mer ”mainstream”. Kaffenörden byts ut till kaffeälskaren och specialkaffe blir mer inkluderande.
Cold Brew kommer bli mer populärt och jag tror att de större kedjorna kommer att börja sälja det. I övrigt tror jag att svenskar älskar sitt bryggkaffe och fler kommer investera i en bra kaffekvarn till hemmet. Sverige är inte längre högst på toppen av de länder som dricker mest kaffe i världen vilket jag tolkar som att folk dricker mindre kaffe men mer bra kaffe. Hellre två koppar bra kaffe än fem koppar bränt kaffe.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Just nu dricker jag en kombuchafermenterad Honey bourbon från min vän Rodolfo Rufattis gård i El Salvador. Kaffet är ljust rostat, har en elegant karaktär med söta toner av gula frukter. Men mellan varven dricker jag vårt julkaffe som är kryddat med en hint av färsk kardemumma!
Eva Gefvert, grundare och delägare, Åre kafferosteri, Åre
Följ Åre kafferosteri på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– En trend som har varat under ett par år och som inte tycks avta är att fler och fler specialkafferosterier poppar upp, men tyvärr så ser vi ingen ökning av specialkaffebarer. Det är snarare kedjorna som ökar i antal.
Cafébranschen är en tuff bransch med låg vinst där det krävs oerhört många arbetande timmar och den kräver många anställda och att hitta personal med gedigen kunskap är svårt. Men jag hoppas att fler baristor, istället för att ha en kort karriär i en kaffebar, ser möjligheten att starta eget och utvidga specialkaffemarknaden. Tyvärr ser jag det inte komma just nu.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Ekologiskt kaffe kommer att öka. Även om konditorierna inte bryr sig om kaffet rent smakmässigt så kommer fler och fler känna ansvar
att göra något och då välja ekologiskt, ett enkelt sätt att göra världen lite bättre. Vi ser också att fler konsumenter väljer specialkaffe (dock från en låg nivå) och fler väljer även att ge bort specialkaffe som present och att själv unna sig en specialkaffepåse istället för en blombukett till helgen – eller både och!
De som har möjlighet att ha en specialkaffebar i sin närhet väljer att njuta av kaffet där och sakta men säkert får fler upp ögonen för hur ett kaffe kan smaka och vad kaffe är. När till och med de stora aktörerna börjar mumla lite om ljusare rostning och att det kräver bättre kvalitet på kaffebönorna så kommer stenen att urholkas bit för bit och kunskapen nå fler.
Vi kommer även att få se stigande pris på kaffe i butiker eftersom kaffekonsumtionen i världen går upp kombinerat med att många bönder lägger ner produktionen då klimatförändringarna gör kaffeodling ännu vanskligare. Glädjande nog tror jag att kapslarna kommer gå bakåt, i en hållbar värld har de ingen plats.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Bryggrostat specialkaffe från Etiopien är det kaffe som alltid varit och alltid kommer vara min favorit. Gärna ett våt processat kaffe från Guji alternativt Yirgacheffe. Vi har till och med döpt vår hund efter Yirgacheffe. Hon heter Yirga
Christian Gullbrandsson, grundare och delägare, Morgon Coffee Roasters, Göteborg
Följ Morgon på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– För mig har 2019 varit ett år som jag aldrig kommer att glömma då det var vårt första verksamhetsår för det nystartande rosteriet Morgon Coffee Roasters. Vi flyttade i början av året in i egna lokaler och installerade vår egen Loring kafferost. Vilket naturligtvis är väldigt stort.
Att starta Morgon är för mig mitt sätt att kunna vara med och göra skillnad för de som jobbar och producerar kaffe. Inte bara med tomt snack utan på riktigt agera och göra skillnad. Jag vill med de sättet vi jobbar och handlar med kaffe vara med och förändra människors vardag till det bättre. Att med ett långsiktigt arbete med de producenter vi jobbar med vara med och statuera exempel som på sikt kan ge ringar på vattnet. På så vis kan vi göra att fler väljer att gå samma väg och hitta ett hållbart sätt att jobba på – både ur en ekonomisk och ekologisk synvinkel.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Jag tror och hoppas på att 2020-års trend blir att vara transparant kring det kaffe man jobbar med, vilket jag ser som en självklarhet och nödvändighet. För mig har det alltid varit en viktig fråga att kunna vara transparant kring de kaffe man jobbar med. Att tex inte dölja något i blandningar med häftiga namn eller för den delen fylla ut med kaffe som man inte egentligen vill prata om.
Min stora förhoppning är att alla som säger sig jobba med, framförallt specialkaffe, vågar vara transparanta och inte dölja något. Visa vad man betalar för kaffet och var kostnaderna landar i de olika leden.
Alla i kedjan är väldigt viktiga när det kommer till att kunna leverera ett kvalitétskaffe. Naturligtvis är bonden/producenten grunden till kaffets kvalité, men exportören, importören, rosteriet och kaffebaren har också väldigt stor inverkan på kaffets kvalité. Därför är samarbetet mellan alla dessa parter väldigt viktigt.
Jag tror att detta kommer att vara viktigt för konsumenten kommer att ställa krav på att man som rosteri och grönkaffeinköpare har koll på dessa saker. Jag hoppas och tror att det inte kommer räcka att dölja sig bakom olika certifieringar som sägs vara ”bra”. Utan att man faktiskt har koll på hela kedjan, vågar visa den och inte gömmer något. Jag hoppas att konsumenten ställer dessa krav med start 2020 och att det är en av de nya trenderna vi kommer få se.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– För mig ligger kaffe från Colombia väldigt varmt om hjärtat. Inte bara för att människorna är så otroligt välkomnande och varma, utan också för att kaffet från Colombia kan erbjuda allt det som alla andra kaffesorter runt om i världen har att erbjuda. Mikroklimaten i Colombias olika kaffeproducerande område gör att man egentligen kan hitta alla typer av karaktärer här. Allt från de där fylliga och chokladiga kaffet till det florala och bäriga.
En producent som jag jobbat med i många år heter Sandra Milena Mora och har en helt ekologisk gård som heter El Provenir i Palestina som ligger längst söder ut i området Huila. Caturran som de odlar är för mig ett kaffe som jag aldrig tröttnar på. Det är otroligt komplext med toner av mogen tropisk frukt och karamell. Väldigt transparant i sin karaktär och ett superbra exempel på hur ett kaffe från Colombia smakar när det är som allra bäst.
Fredrik Gustafsson, grundare och ägare, Kafferosteriet Koppar, Stockholm
Följ Koppar på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Att svara cold brew känns kanske lite fantasilöst men här har vi något som växte sig stark under året – trots en sval sommar! Hade vi svettats oss igenom sommaren så hade det varit en fullständig succé tror jag. På rosteriet och hemma gick i alla fall kannorna kalla fyllda med fruktig Yirgacheffe från Etiopien.
De som köper kvalitet nu känner inte att de behöver investera i en jätteavancerad bryggutrustning, att de inte behöver stå och handbrygga för att få ut mer av deras vardagskaffedrickande. De stoppar i ett bättre kaffe i sin Moccamaster och får ett godare kaffe utan att krångla till det.
Det känns också som att vi under året fått fler kapselalternativ än tidigare och att många fortfarande tycker att det är otroligt bekvämt med kapslar. Fler och fler inser att de inte behöver stoppa de dyrare originalkapslarna i sina maskiner. Kapselkategorin som sådan har nog ändå nått sin kulmen tror jag.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Ekologi och hållbarhet var ”buzzwords” för några år sedan. Idag står detta väldigt högt på listan när våra kunder köper sitt kaffe, strax efter kvalitet och sannolikt i linje med snabba leveranser och service. Det är otroligt skönt att konsumenten börjar ”flytta handen i hyllan” bort från skräpkaffe, inte bara i termer av kvalitet, utan främst med tanke på under de ibland vidriga miljöförhållanden som kaffe produceras. Kaffe är den mest besprutade ätbara grödan i världen och jag skulle så otroligt gärna vilja se en kaffedokumentär på exakt samma tema som filmen ”Bananas” så att folk börjar tänka till på allvar.
.
– Årstiden brukar avgöra och nu vill jag ha ett ”riktigt” kaffe och inte något fruktigt afrikanskt. Under nästa vecka kör vi ut ett Cup of Excellence kaffe från Brasilien. Det har jag druckit nu under provrostningar i ungefär två veckor och jag älskar det, det är ändå ett ursprung som placerat sig i ”VM för kaffe”. Om jag ska välja något mer ”vanligt” så blir det nog Papua Nya Guinea, som är rent, fint, nötigt, krämigt, sött och härligt.
.
Lisa Hall, Operational Manager, Drop Coffee Roasters, Stockholm
Följd Drop Coffee på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– 2019 har varit ett intressant kaffeår där stort fokus legat på situationen för kaffeproducenter och bönder. Priset för kaffe fortsätter att vara alldeles för lågt och i år sjönk C-marketpriset under 1 USD/pound. Det är ett pris som inte täcker vad det kostar att producera kaffet. Men vi ser också ett ökat intresse och större förståelse för situationen och vikten av att betala ett högre pris för kaffet vi dricker. Efterfrågan för hållbart producerat kaffe har ökat under året och fler frågar efter ekologiskt kaffe.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Jag hoppas innerligt att hållbarhetstrenden håller i sig och spiller över till den vanliga kaffekonsumenten. Fler kommer fråga var ifrån deras kaffe kommer ifrån, varför det kostar som det gör och hur det är producerat. Konsumtionen av växtbaserad mjölk istället för komjölk kommer fortsätta öka, och den kommer i sin tur bli bättre och bättre anpassad till att serveras med kaffe.
Smakmässigt är jag säker på att bryggkaffet står stadigt på förstaplats hos de flesta, nästa år ska kaffet smaka sött, fruktigt och gott! Det är ute med bränt och bittert kaffe år 2020.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Det godaste kaffet just nu är Las Delicias (det hörs på namnet) från Nicaragua. En blommig Java som smakar passionsfrukt och choklad. Det är producerat av eldsjälen Eleane Mierisch som har stor respekt och förståelse för naturen på sin gård.
Anna Nordström, specialkaffe- & utbildningsansvarig, Löfbergs, Stockholm
Följ Anna och Löfbergs på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Kaffeåret 2019 har präglats av de låga världsmarknadspiserna på kaffe. Många bönder har tvingats sälja sina gårdar då det inte längre finns någon lönsamhet. Sakta börjar allt fler få upp ögonen för att hållbarhet inte bara handlar om miljö och det sociala utan även om ekonomi och lönsamhet. Det måste vara lönsamt för alla som jobbar med kaffe, i alla led, för att vara hållbart.
Som tur är jobbas det på många olika fronter för att hindra denna utveckling. Ett sätt är att odla nya kaffesorter som ger bättre avkastning samtidigt som de klarar sig bättre mot klimatförändringar och sjukdomar. Nya hybrider som dessutom smakar riktigt bra börjar dyka upp på marknaden, Centroamericano och Starmaya är sådana exempel.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Kallbryggt kaffe kommer att vara fortsatt hett, även under de kalla månaderna. Nu finns dessutom kaffebryggare som kan brygga med såväl varmt som kallt vatten vilket gör det enklare att erbjuda färskt kallbryggt kaffe.
Att kaffet är spårbart och att man som rostare har en relation till farmen/kooperativet och att det är ekologiskt odlat under schyssta villkor blir alltmer självklart. Det trendigaste kaffet är fortsatt ljusrostat med söta, runda och fruktiga smaker.
Man ser inte längre lika många kaffebarer som handbrygger kaffe. Smarta maskiner som hjälper dig att säkerställa en hög kvalitet varje gång, oberoende av vem som jobbar tar över allt mer. Baristan blir istället den som programmerar unika smakrecept.
Under 2020 kommer vi att se ett allt större fokus på att följa Parisavtalet och FN:s globala mål för hållbar utveckling, inte minst avseende förpackningsmaterial och dess miljöpåverkan. Allt fler fasar ut de fossila råvarorna, slutar med engångsplast och minskar den totala mängden emballage.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Just nu har jag lyckan att njuta ett kaffe av underarten geisha från Oscar Omar Alonzo som driver Finca Bicicleta i Honduras. Kaffet är otroligt välbalanserat i smaken, saftigt och komplext med toner av nypon och söt grapefrukt. Det smakar som att krypa ner i en sidenpyjamas😊
Daniel Remheden, grundare och ägare, Love Coffee Roasters, Lund
Följ Love på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Under 2019 har jag sett att bryggkaffe fortfarande är det som dominerar med ett litet uppsving för batch brew. Jag skulle också säga att de mest icke-traditonella kaffesorterna har fått stå tillbaka mot de som har både klassiska toner och viss fruktighet i sin karaktär.
Medvetenheten ökar långsamt men fortfarande pratar kunder om certifieringar snarare än hållbarhet. Jag har även noterat en växande anti-trend där många vill ha hållbart kaffe men som smakar traditionellt i sin stil vilket är rimligt för ibland är det inte kaffesmakerna som är i fokus utan sammanhanget det hamnar i.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Jag tror 2020 kommer fortsätta med fokus på bryggkaffe som dominerade bryggmetod. Tror dock att espresson får ett litet uppsving, framförallt på mötesplatser som kaffebarer. Gällande råvarorna så hoppas jag vi ser mindre processhysteri kring kaffe och istället rena och välstrukturerade karaktärer som förenar både underart, process och terroir. Det finns ingen hållbarhet i en ”hype”.
Under sommaren kommer nog kalla kaffedrinkar ta ytterligare ett kliv med kreativa recept på landets caféer och kaffebarer. Efterfrågan på kalla alternativ var stor under 2019 och kommer säkerligen hålla i sig.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Mitt favoritkaffe just nu är ett kaffe från Limú i Etiopien. Det ligger i säsong just nu och är härligt friskt med citrustoner, persika och underliggande blommighet. Bryggt som V60.
Matteus Slivo, grundare och ägare, Pennybridge Roasters och Kaffemästaren, Örebro
Följ Kaffemästaren på Instagram
Hur skulle du vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Ett gott, smakrikt, och hållbart kaffeår. Vi ser att intresset för alternativa bryggmetoder som t.ex pour-over, aeropress, mokabryggare och franskpress ökar hela tiden. Men efterfrågan på ekologiskt, transparant, hållbart, lite ljusare rostat kaffe är nog det som varit dominerande under 2019. Kundernas medvetenhet kring kvalité ökar ständigt.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Det experimenteras en hel del kring nya processmetoder på kaffe vilket gör att specialkaffevärldens sorter kommer att bli väldigt intressanta. Jag tror även på ökade kaffepriser nästkommande år på grund av klimat- och miljöpåverkan samt att Asien, som varit en dominerande tedrickande världskontinent, börjat öka konsumtionen av kaffe till extrema volymer. Det i sin tur leder till att efterfrågan är högre än tillgången på högkvalitativt kaffe. Sedan underlättar det inte att vår valuta är svag.
Vilket kaffe är din absoluta favorit just nu?
– Just nu dricker jag mycket ljusrostade pour-over bryggda kaffesorter. I och med att jag är omgiven av kvalitetskaffe hela dagarna och testar många olika smarriga sorter så har jag svårt att peka ut någon specifik sort i dagsläget. Är väldigt svag för kaffesorter som till karaktären är lite friskare med krispig syrlighet eller söta med fruktiga toner och en mjuk munkänsla.
Emmie Andersson och Clara Drake Philgren, Da Matteo, Göteborg
Följ Da Matteo på Instagram
Hur skulle ni vilja sammanfatta kaffeåret 2019?
– Från vår sida känns det som att våra gäster har blivit mer medvetna och nyfikna på att lära sig mer och förstå arbetet bakom kaffet innan det bryggs och dricks hos oss. Så generellt sätt ser vi ett större intresse med fokus på kunskap och hållbarhet. Vi arbetar med säsongsbaserat kaffe och har tidigare känt en större oförståelse för att vissa produkter endast finns under en viss period. Idag känns det som att våra gäster har en mycket större förståelse och uppskattar detta, vilket vi tycker är oerhört kul då vår vision är att få fler att dricka bra kaffe.
Vilka kaffetrender kommer vi att få se 2020?
– Vi tror att våra gäster och följare på sociala medier kommer kräva mer av oss och branschen som stort, främst gällande spårbarhet av kaffet och dess bakgrund. När vi skriver bakgrund syftar vi främst på hållbarhet gällande arbetsförhållanden och fakta kring de kaffegårdar vi jobbar med. Vi försöker vara så transparenta som möjligt kring allt vi gör och brinner för att dela vår kunskap med våra gäster. Vi ser fram emot att intresset kring kaffe kommer växa ytterligare under 2020.
Vilket kaffe är er absoluta favorit just nu?
– Vi har en gemensam favorit just nu. Det är ett tvättat kaffe från Diego Robelo i Costa Rica, skördat Nov 2018 – Mars 2019. Arabicatypen är hybrid F1 centroamericano. Kaffet har en underbart ren och söt smakprofil och säljs i år som vårt julkaffe.
✶✶✶
Summering:
✓ Fler mikrorosterier erbjuder kapslar och portionspackat, färdigmalet specialkaffe
✓ Ekocertifierat kaffe har en fortsatt ökad efterfrågan bland konsumenter
✓ Vi blir mer och mer medvetna om råvaran kaffe och dess ursprung
✓ Anaerobisk fermentering kommer att vara ledordet nummer ett
✓ Specialkaffe når ut till allt fler ”vanliga” kaffekonsumenter
✓ Hållbarhet – vi måste alla bidra till en mer hållbar värld
✓ Växtbaserad mjölk istället för komjölk kommer öka
✓ Kallbryggt fortsätter sakteligen att öka
✓ Stigande kaffepriser
Stort tack till samtliga kaffeexperter för ert deltagande. Ni är bäst
Läs även följande trendspaningar: Pralintender 2020, Baktrender 2020, Desserttrender 2020.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar