Kaffevaskare – är du en av dem?

Medierna rapporterar i stort sett dagligen om att kaffepriserna stiger kraftigt. Många kaffeentusiaster börjar därför köpa på sig extra, vilket har lett till att kaffehyllorna i flera butiker ekar tomma. De inbitna kaffenördarna rycker dock på axlarna – de menar att kaffe länge varit alldeles för billigt. Enligt dem har de stora kaffebolagen och de stora matkedjorna hållit priserna onaturligt låga. Kanske kan den nuvarande prisökningen leda till en ökad medvetenhet hos konsumenterna – att vi uppskattar kaffet mer, dricker upp det vi brygger och slutar slänga fullt drickbart kaffe i onödan. Det gäller både i hemmet och på kaféer och restauranger.

När jag är på jobbet eller sitter på kafé ser jag ofta hur folk tar en påtår – tar några klunkar och gå därifrån med hälften av kaffet kvar i koppen! Nästa gång du är på väg att hälla upp en ny kopp, fundera en extra gång: kommer du verkligen att dricka upp allt? Jag blir verkligen irriterad när jag ser någon ta en påtår och sedan lämna halva koppen orörd. Tyvärr ser jag det allt för ofta på kaféer och på kontor. Snacka om slöseri.

Häromdagen publicerade Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) en studie om att över 100 miljoner koppar kaffe vaskas varje år i Sverige. Rosa Hellman, Christopher Malefors, Amanda Sjölund och Mattias Eriksson har försökt ta reda på hur mycket kaffe som kastas på svenska restauranger. De undersöker kaffesvinnet på sex restauranger under 76 dagar. Tio procent av kaffet som bryggs – motsvarande 3,3 kilo per restaurang och dag – åker ner i vasken. Om svinnet är lika stort på alla Sveriges restauranger handlar det årligen om 17 800 ton kaffe, eller cirka 119 miljoner koppar, som går till spillo. Då räknar forskarna bara med det kaffe som blir över i kannor och termosar – inte det som lämnas kvar i gästernas koppar.

– Vår studie omfattar bara sex restauranger, så det är möjligt att andra ställen häller ut mer eller mindre kaffe. Oavsett visar resultaten att kaffesvinnet är stort. Hade vi räknat in allt kaffe som gästerna själva lämnar, hade antalet vaskade koppar varit ännu högre, säger Rosa Hellman.

Forskarna tror att många inte ser kaffesvinn som lika allvarligt som till exempel matsvinn, trots att kaffeproduktion kan ha stor miljöpåverkan: Regnskog huggs ner för odlingar, bönor besprutas och skeppas sedan över stora avstånd.
– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för att kaffesvinn är problematiskt, dyrt och går att minska, säger Rosa Hellman.

Den största orsaken till att så mycket kaffe hamnar i vasken är förväntan på att det alltid ska gå att få en kopp kaffe. Därför ser restaurangerna till att brygga mycket så att de inte står utan. Det blir ännu knepigare när många gäster förväntar sig påtår.
– Det blir svårt för restauranger att räkna ut hur mycket kaffe som kommer att gå åt. En effektiv lösning för att minska svinnet vore att ta bort erbjudandet om påtår. Men det är lättare sagt än gjort. Kaffedrickande är känsligt – många blir arga om de inte får som de vill ha det, säger Rosa Hellman.

Det som främst motiverar restauranger att minska kaffesvinnet är att spara pengar, visar studien. Restaurangerna ser sitt eget ansvar som en drivkraft – de tycker inte att det är miljömässigt hållbart att kasta kaffe.
– Den som vill minska sitt svinn och förstå vilka metoder som fungerar måste mäta allt som kastas. Men det är något som restaurangerna i studien upplever att de inte har tid att göra. Då kan det kännas enklare att fortsätta svinna och ta kostnaden för det, säger Rosa Hellman.

Studien redovisar inte hur mycket kaffe som hälls ut i svenska hushåll.

Kanske kommer vi sluta slänga bort kaffe i onödan framöver då kaffepriset ständigt ökar. Risken för missväxt, höjda fraktpriser, dyrare förpackningar och svag kronkurs gentemot dollarn kommer ständigt att vara ett hot mot allt högre priser.

Brasilien som står för cirka 40 procent av allt kaffe som produceras i världen har det de senaste åren drabbats hårt av extremväder vilket påverkat skördarna negativt. I Sverige dricker vi främst kaffe från arabicabönan och det är också arabica som odlas på majoriteten av Brasiliens plantager.

Världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar för fram till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Jag publicerade nyligen ett inlägg om finska forskare som håller på att ta fram kaffe skapat i laboratorium – läs inlägget här.

Nästa gång du häller upp en kopp kaffe, njut och framförallt, drick upp allt.

✶✶✶

Läs även
Kaffets framtid hotad – forskare och rostare söker nya lösningar
Framtidens kaffe – odlat i labb
Kafferosterier i Sverige
Kaffeguide Stockholm
Så har våra kaffevanor förändrats genom åren

Mer om kaffe här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.