Kallbryggt kaffe – gott och fräscht

Under sommarhalvåret njuter min fru Annie och jag gärna av kallbryggt kaffe då det är både gott och svalkande. I USA har kallbryggt kaffe (cold brew) varit populärt länge, och nu börjar även vi svenskar upptäcka de många fördelarna med denna kalla kaffedryck. Jag började med kallbryggt för tio år sedan efter att ha köpt en speciell kanna hos en välsorterad kaffe- och tebutik.

Kallbryggt kaffe är i grunden bara en bryggmetod, där man använder tid istället för värme för att extrahera det bästa ur kaffebönorna. Eftersom man inte använder hett vatten blir kaffet inte lika beskt och utvecklar heller inte lika mycket garvsyra, vilket är en fördel för den som har känslig mage. Man får ändå ut den fylliga smaken och aromen från kaffet, men med upp till 70 procent mindre syra och bitterhet.

Det är lätt att göra kallbryggt kaffe! Du behöver bara grovmalet kaffe, kallt vatten och en behållare att brygga och förvara kaffet i. Jag brukar använda cirka 15–20 gram kaffe per 250 ml vatten. Ju grövre malning på kaffet, desto längre tid bör det dra. Bryggtiden kan variera mellan 7 och 20 timmar, beroende på hur starkt du vill ha ditt kaffe. Själv låter jag det dra i ungefär 7–8 timmar, sedan häller jag bort sumpen och förvarar kaffet i kylen.

Jag läste en tråd hos Johan & Nyström där de påpekade att kaffe som får svalna från varmt till kallt ofta blir för bittert. Därför är det bättre att använda kaffe som är ljusare rostat och gärna har en syrligare smakprofil, som kaffe från Etiopien eller Kenya. Knepet är att öka extraktionstiden och aldrig använda hett vatten. Från kallt till kallt helt enkelt.

Jag kallbrygger även te genom att lägga i den mängd löste jag vill ha i en behållare och sedan låta det stå och dra i ungefär en timme. Principen är enkel: ju mer te du använder, desto kortare tid behöver det dra. Jag brukar använda en ganska liten mängd, och om jag brygger örtte får det stå och dra upp till två timmar. Just nu är en favorit en örtblandning med lakritsrot, citrongräs, äppelbitar och pepparmint. Riktigt fräscht och gott!

Behållaren till vänster är avsedd för te (den har ett löstagbart filter i locket), medan den till höger är för kaffe. Du hittar dem hos välsorterade butiker runt om i landet och även hos många webbutiker.

Här nedan har jag samlat några aktörer som säljer behållare för kaffe och te. Klicka på länken för att komma direkt till produkten. Ett annat tips är att söka på prisjämförelsesajten Pricerunner för att hitta det bästa priset. Tänk på att fraktkostnader alltid tillkommer. Du kan även köpa dem Delitea (fraktkostnad på 39 kr tillkommer). Om du beställer innan klockan 12.00 levererar de vanligtvis till dörren redan dagen efter – hur smidigt som helst!

Johan & Nyström (Cold Brew bottle, coffee)
Johan & Nyström (Cold Brew bottle, te)
Kaffemästaren (Cold Brew bottle, kaffe)
Tekungen (Cold Brew bottle, te)
Delitea (Cold Brew bottle, kaffe)
Delitea (Cold Brew bottle, te)
Crema Shop (Cold Brew bottle, kaffe)
Crema Shop (Cold Brew bottle, te)
Kaffecompagniet (Cold Brew bottle, kaffe)
Kaffecompagniet (Cold Brew bottle, te)
Baristashopen (Cold Brew bottle, kaffe)
Baristashopen (Cold Brew bottle, te)

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.