Kallbryggt kaffe – gott och fräscht

Under sommarhalvåret dricker min fru Annie och jag en hel del kallbryggt kaffe för att det är gott och svalkande. I USA har kallbryggt kaffe (cold brew) varit trendigt under flera år och sakta men säkert håller även vi svenskar på att ta till oss det kalla kaffets fördelar. Jag började med kallbryggt för sex år sedan då jag köpte en speciell tillbringare som säljs hos välsorterade kaffe- och tehandlare.

Kallbryggt är enbart en bryggningsmetod och principen är enkel då man använder tid istället för temperatur för att extrahera det önskvärda ur kaffebönan. Kallbryggt kaffe är inte lika beskt och utvecklar heller inte lika mycket garvsyra som när man använder hett vatten, vilket kan vara en fördel för personer med känslig mage. Man får lika mycket eller mer av den fina kaffesmaken och aromen men upp till 70% mindre syra och bitterhet.

Det är enkelt att göra kallbryggt kaffe och det du behöver är grovmalet kaffe, kallt vatten och en behållare att förvara kaffet i. Jag brukar ha 15-20 gram kaffe till 250 ml vatten. Ju grövre malt kaffe, desto mer skall den stå och dra. Genom bryggtiden (7-20 timmar) får du fram den kaffestyrka som passar dig bäst. Jag brukar köra mellan sju och åtta timmar, därefter slänger jag sumpen och förvarar kaffet i kylskåpet.

Jag läste en tråd hos Johan & Nyström där de skriver att kaffe som får svalna från varmt till kallt ofta blir allt för bittert. Använd därför kaffe som är mer ljusrostade och framför allt lite syrligare i smaken ex. kaffe från Etiopien eller Kenya. Tricket är att öka extraktionstiden samt att aldrig tillsätta varmt vatten. Från kallt till kallt helt enkelt.

Jag kallbrygger även te och då häller jag i den mängd löste som jag önskar i en behållare och så låter jag den stå och dra i cirka en timme. Ekvationen är enkel, ju mer te du häller i, desto mindre tid skall den stå och dra. Jag brukar ta en ganska liten mängd och brygger jag örtte så låter jag den stå och dra upp till två timmar. En favorit jag kör med nu är en örtblandning beståendes av lakritsrot, citrongräs, äppelbitar och pepparmint. Riktigt fräscht och gott.

Behållaren till vänster är för te (det sitter ett filter i hatten som går att skruva loss) och den till höger är för kaffe. Finns att köpa i välsorterade affärer runt om i landet eller på nätet. För mer kaffe, läs mitt inlägg om kaffetrender för 2020 här. Dessa trender står sig rätt väl även för 2021!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.