Kasper Kleihs är årets vassaste konditor


Idag avgjordes tävlingen Årets Konditor på Stockholmsmässan där fem superduktiga konditorer tävlat i dagarna två om den ärofyllda titeln och den som slutligen tog hem förstaplatsen var Kasper Kleihs.

Utifrån temat Fenomen tolkade Kasper sin tårta, tallriksdessert och bakelser med stor inspiration från olika väderfenomen, från lugnet före stormen till full storm och cyklon. Ett spektakulärt succékoncept blandat med imponerande hantverksskicklighet fick juryn på fall.

De tävlande har haft tio timmar på sig, fördelat över två dagar. Under tävlingen skapade de totalt 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter samt 10 stycken tallriksdesserter i var.

När godsakerna var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad jury stod Kasper Kleihs, 27 år, sist kvar och kan nu titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Kasper arbetar till vardags som konditor på restaurang Etoile i Stockholm. 2020 tog han en silvermedalj med svenska kocklandslaget i Culinary Olympics och är även Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team.

Kasper Kleihs stormen

Följande var finalister i Årets Konditor
Jessica Pettersson, arbetar i Stockholm, Gateau
Kasper Kleihs, arbetar på Etoile i Stockholm
Andreas Modd, arbetar i Nynäshamn, Chokladhuset
Sara Nilsson, arbetar på Roots Foodmarket i Göteborg
Jimmy Wollberg, driver Berzelii choklad i Göteborg och är lärare på Yrgo i Göteborg

Vinnare av Årets konditor blev Kasper Kleihs från restaurang Etoile. Juryns motivering lyder:
“Med årets vinnare får vi se en tolkning på temat Fenomen som är helt fenomenalt. Med fokus och målmedvetenhet har vinnaren med stor hantverksskicklighet och precision i världsklass, levererat ett elegant bord där alla sinnen och element får ta plats i ljuset.”

“Jag är otroligt nöjd, då jag siktade på att vinna känns det härligt att plocka hem guldet. Min känsla för dagen var som min tolkning av dagens tema, att inleda med ljusets fenomen som gav ett lugn före den begynnande stormen och avsluta med cyklonen som sveper in med all sin kraft och ta hem alltihop, säger Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021”.

1. Kasper Kleihs, Etoile
2. Andreas Modd, Chokladhuset
3. Jimmy Wollberg, Berzelii Choklad
4. Sara Nilsson, Roots Foodmarket och Jessica Pettersson, Gateau

Kasper Kleihs bord
Tallriksdessert: Cyklon
I en varm brynt smörkaka med både äppelkompott, äppelsås och äppelglaze och med en syrlighet från yoghurten och citronmarängen är tallriksdessterten uppbyggd likt en cyklon.
Tårta: Stormen
Den spektakulära tårtan “Stormen” är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form och en trombdektor på toppen. I “Stormens” inre finns stora smaker i en krämig mandelbavaroise och choklad, täckt av svartvinbärsglaze.
Bakelse 1: Halo
Det optiska fenomenet “Halo” lyser i en cirkel av ljus och representeras av en krämig vaniljbavaroise kombinerad med sötma från persika och frisk citronganache. 

Bakelse 2: Norrsken
I bakelsen “Norrsken” finns åkerbär och vildhallon som står för bakelsens syrlighet, kombinerat med en len mjölkchoklad och hasselnötspannacotta.

Bakelse 3: Slutet på regnbågen
I bakelsen “Vid regnbågens slut” finns en smakstark sammansättning av syrliga tendenser från lime, kryddigheten från halländsk fläder och söt blåbärssylt, allt på en havrebotten.

Se ett kort sammandrag från finalen

.
Juryn för Årets Konditor bestod av: Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, ägare av Restaurang Handelshuset, Saltsjöbaden. Magnus Hård, Restaurang Villa Källhagen, Stockholm. Jan Danielsson, “Årets konditor 1994”, konditor på Chokladfabriken, Stockholm. Isabella Vestergren, “Årets konditor 2019”, Pastry chef på at Six. Inger Myresten. Jennie Elmefors, “Årets konditor 2007”, driver Bread & Sweets i Västerås. Martin Isaksson, chokladmästare på Chokladfabriken. Jesper Långström, utbildningsansvarig Sveriges bagare & konditorer. Daniel Lindeberg, driver Lindebergs bageri och konditori, Stockholm. Tony Olsson, “Årets konditor 1993”, Thelins Bageri, Stockholm. Elisabeth Olsson, kock och konditor, driver Mediamat. Daniel Roos, konditor, driver K-märkt. Per Klein, “Årets Konditor 2003”, medgrundare till föreningen Årets konditor. Mattias Ljungberg, driver Tössebageriet i Stockholm. Sara Aausum Hultberg, “Årets Konditor 2014”, konditor på Villa Dagmar. Jan Zimmerman, VD Sveba Dahlen. Inger Myresten, head of marketing, Arla.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor.

Foton: SBK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.