Konditori Valand – saknad men inte bortglömd

Konditori Valand var ett anrikt fik på Surbrunnsgatan 48 i Stockholm som slog upp dörrarna i april 1954 men som dessvärre stängde igen i september förra året. Det var Stellan Åström som startade upp Valand och bland de anställda fanns hans blivande hustru Magdalena. Det är helt otroligt att de två drev Valand från 1954-2018 (Stellan gick dock bort för ett par år sedan) och jag kan inte erinra mig någon annan som under så lång tid drivit ett och samma företag.

Valand var en tidskapsel där tiden stannat upp – här fanns inga kitschiga lädersoffor, designlampor, svart-vita Ikea-tavlor eller coola kaffemaskiner – bara det enkla och stilrena. Det mesta av interiören härstammade från 50-talet med brun teakpanel och lampetter från Svenskt Tenn samt svarta golvplattor från Italien.

Från början hade de en del bagare och konditorer anställda men när televisionen kom till Sverige i slutet på 50-talet så slutade svenskarna att gå på kondis och de tvingades säga upp folk samt ändra på öppettiderna. Valand hade öppet varje dag med rigorösa öppettider och de stängde inte förrän klockan 23.00 men i och med att folk började bosätta sig i förorterna i allt högre grad och med televisionens intåg så minskande stockholmarnas intresse för att gå ut och fika.

I och med personalneddragningar fick Magdalena lära sig mer om bakningens ädla konst och varje dag bakade hon äppelkakor, biskvier, olika sorters kakor, kanelbullar samt bröd av olika slag.

När jag pratade med Magdalena för cirka två år sedan berättade hon att äppelkakan fortfarande var en storsäljare och givetvis smakade jag av den då.

På 50-talet låg det en hel del biografer i området och Valand var då ett tillhåll för många kulturpersonligheter såsom musiker, författare och skådespelare och en flitig gäst som ung var jazzdrottningen Monica Zetterlund.

Allt har sin tid och även om Valand inte hade den coolaste inredningen, senaste snittet på bakverken eller specialkaffe så hade de en trogen skara med kunder. I en perfekt fikavärld finns det plats för alla möjliga stilar och ju mer nischad man är, desto mer unik. För till syvende och sist så vill man väl inte “vara som alla andra” utan skapa en egen identitet, eller?

Valand är död, leve Valand och välkommen Java Whiskers – landets första kattfik som öppnar den 16 februari i de anrika lokalerna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.