Då många fikaälskare även tar sig tid att baka bröd i hemmets trygga vrå så vill jag passa på att tipsa om olika aktörer som erbjuder kurser i surdegsbakning runt om i landet.
Många bagerier arrangerar med jämna mellanrum kurser i surdegsbakning vilket är utmärkt för dig som vill lära dig grunderna och/eller skaffa mer lärdom utöver de kunskaper du redan besitter.
Utöver de kunskaper du får av aktuell kursledare så är det väldigt roligt och stimulerande att baka tillsammans med andra brödentusiaster och samtidigt kunna ställa frågor på plats. Dessutom kan du få nya vänner som delar din passion.
Nedan finner du ett urval av bagerier som med jämna mellanrum anordnar kurser (i regel höst/vinter). Håll koll på deras hemsida och sociala medier för aktuella dagar/tider. Ett tips är att kontakta dem som du önskar gå kurs hos för att få info om aktuella datum. När de väl kommunicerar ut datum så brukar platserna snabbt bli fullbokade. Om jag missat att lägga upp något ställe så är du välkommen att tipsa mig. Fler guider hittar du här.
Brödlabbet (Lund)
Bageri Leve (Malmö)
Cum Pane (Göteborg)
Hjulsjö 103 (Hällefors)
Kulturbageriet (Umeå)
Långbro gård (Mölnbo)
Normandie (Linköping)
Boo gårdsbageri (Nacka)
Öre gårdsbageri (Håknäs)
Svart/Verkstan (Trantorp)
Roslagsbageriet (Norrtälje)
Granö gårdsbageri (Granö)
Lottas Bak & Form (Tjörn)
Malins hembageri (Örebro)
Erikson Cottage (Ljungsarp)
Lustgården Mariby (Brunflo)
Brukets godaste (Fengersfors)
Stenugnsbageriet Olof (Öland)
Sur-Annas hembageri (Svartå)
Presteles trädgårdscafé (Hörnsjö)
Rådmansö bageributik (Norrtälje)
Hobergs surdegsbageri (Vårgårda)
Ängslyckans café (Vendel/Örbyhus)
Fermbakery (Blackeberg/Stockholm)
Ekenäs hantverksbageri (Ljungbyholm)
Wålstedts lantbruk & gårdsbutik (Dala-Floda)
Stenlunden hantverksbageri (Hovdinge/Ljungby)
Danlarn (Daniel Larsson) erbjuder kurser och workshops i sin brödstudio i Falkenberg. Håll koll på hemsidan för aktuella perioder. Läs min intervju med Daniel här.
Du kan även gå in på Eldrimner mathantverk och klicka upp fliken kurser för aktuella surdegskurser.
Det finns även onlinekurser som du kan ta del av exempelvis hos Sébastien Boudet. Sébastien arrangerar även fysiska kurser runt om i landet som du kan boka här när tillfälle ges.
Även Christine Heger som driver Bröd & Kvarn erbjuder onlinekurser men även fysiska kurser i bröd och pizzabakning.
Eldsjäl Mathantverk & Möten erbjuder kurser i surdegsbakning.
Medborgarskolan som finns på flera platser i landet erbjuder också kurser inom surdegsbakning (sök surdegsbakning eller surdeg).
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar