Häromdagen avgjordes tävlingen Det Stora Pralinslaget på Kiviks musteri där både delfinal och final avgjordes och den pralinmakare som tog hem den ädlaste valören var Oskar Egesten från Malmö med en pralin beståendes av mandel, kardemumma och mandelkex.
Sammanlagt medverkade 49 stycken praliner varav ett flertal internationella bidrag. Utöver tävlingen Det Stora Pralinslaget medverkade samtliga bidrag i Snyggaste pralin framröstad av svenska folket (resultat i slutet på inlägget).
Vinnare av Det Stora Pralinslaget blev Oskar Egesten. Oskars bidrag var en pralin med mandel, kardemumma och mandelkex.
Juryns motivering
”Exceptionellt vacker och tilltalande pralin. Genomgående toppklass på det tekniska utförandet – från glans, gjutning och målning till fyllningar och dekor. Trevliga lager och fin mandelsmak. Något alldeles extra i gyllene skrud!”
49 bidrag skickades in och efter delfinalen gjorde tio finalister upp om segern i tävlingen och resultatet blev enligt nedan.
Slutresultat
1. Oskar Egesten – Amygdala (mandel, kardemumma, mandelkex)
2. Linus Svensson – Mary My Rose Caramel (rosmarin, syrad karamell)
3. Thea Torp Nylén – Summer meets Fall (vanilj, kokoskaramell, yuzu)
4. Sara Karlsson – Blåbärsskogen (blåbär, grankotte, timutpeppar)
5. Bianca Kiel – Sensommar (hallon, hasselnötter, kaffe)
6. Nathalie Eriksson – Jägarvila (lingon, kaffe, kardemumma)
7. Joakim Asklund – Bapelsin (blodapelsin, hasselnöt)
8. Catarina Lindgren – My TiRUMisu
9. Scott Fergusson – Skogssymfoni (blåbär, enskott)
10. Elina Oldhammer – Röda Himlar (hallon, saffran, pistage)
Bedömning
Utseende – glans, färgval, målningsteknik.
Tekniskt yttre – skal, botten, möte mellan skal o botten.
Smak – smakupplevelse, tydlighet i smaker, smakkomposition, balans mellan fyllningar, val av choklad ihop med smaker (smakmässigt, ej varumärke), extra poäng exceptionell smak.
Tekniskt inre – iger/fyllningsteknik, emulgering/receptbalans ganache, konsistens övriga fyllningar.
Kreativitet – matchning smak och utseende, pralinnamn, kreativitet/nyskapande,
Helhet – helhet intryck-kvalitet, ev. skador/defekter, ingrediensval (renhet, tillsats, egna råvaror).
Poängsättning
Varje pralin poängsattes mellan 0 (icke bra) – 5 (perfekt).
Tävlingens jury
Victor Schack/OS guld med Skåne kulinar, Per-Olof von Brömsen/Journal Chocolat, Nova Helen Eriksson/vinnare av DSP 2021, Milly Magnusson/vinnare av DSP 2019, Martin Morand/Olof Viktors, Malin Haak/Olof Viktors, Kristoffer Elmqvist/Johannas Choklad, Kalle Jungstedt/Chef Jungstedt, Jonas Nilsson/Rost, Johanna Elmqvist/Johannas Choklad, Joel Lindqvist/Mat & chokladstudion, Jimmy Brorsson/Kockeriet i Malmö, Isabella Westergren/Årets Konditor 2019, Fredrik Martinsson/Standout Chocolate, Fredrik Bergenkrans/Svenska Kakao, Britta Brundin/Limhamns Socker Aktiebolag.
Nedan finner du foton från de tio högst placerade bidragen i tävlingen Det Stora Pralinslaget. Mer om tävlingen kan du läsa om på arrangörens hemsida samt i Journal Chocolat.
Samtliga bidrag som tävlade i Det Stora Pralinslaget medverkade även i tävlingen Snyggaste pralin som avgjordes med hjälp av folkets röst. Resultat enligt nedan.
1. Linus Svensson – Mary My Rose Caramel (rosmarin, syrad karamell)
2. Currently Violet – svartvinbär, viol
3. Oskar Egesten – Amygdala (mandel, kardemumma, mandelkex)
4. Billionaire – bryntsmörkola, macadamianöt, kardemumma
5. Tropicana – passionsfrukt, ananas, kokos
Fler tävlingsbidrag kan du se här.
Well done samtliga tävlande. Det viktigaste är inte att vinna – det är att deltaga och ha jäkligt trevligt tillsammans med branschkollegor❤
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar