Landets glassigaste mästare


Glassäsongen närmar sig och då passade ett flertal av landets glassmakare på att ställa upp i Glass-SM som avgjordes på mässan Nordiska Trädgårdar i veckan.

Tävlingen inleddes med semifinaler den 16 februari i Malmö samt 23 februari i Stockholm. Från semifinalerna gick sedan 24 företag vidare till finalen.

Tävlingen delades in fyra olika smakkategorier och varje glass bedömdes i blindtester efter smak, konsistens och struktur av en jury där alla jurypoäng räknades ihop. För att kunna vinna titeln svensk glassmästare krävs att de tävlande deltar i samtliga kategorier.

Deltagare i tävlingen var glassbarer, konditorier och restauranger som säljer glass som take-away. Tävlingen arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson, till vardags konditormästare på Thelins konditori i Stockholm. Juryn bestod av erfarna glassmästare och konditorer.


Årets tävlande

Grädda bageri, Östersund
Renates konditori, Krokom
Leijon stenugnsbageri & konditori, Uppsala
Gretas gelato & cafè, Stockholm
Brot bageri & pâtisserie, Stockholm
Ett bageri, Stockholm
Lundbergs bageri, Stockholm
Gelatonova, Stockholm
Magnus Johansson glass & konfektyr, Stockholm
Gelato & chill, Ljusterö
La gelateria Sofo, Stockholm
Letiz gelato, Stockholm
Finnmans kalasglass, Stockholm
TM bagarstuga, Västerhaninge
Gelaterian, Göteborg
Café Björngårdsvillan, Göteborg
Konditori Kampanilen, Göteborg
31:ans glass, Ödeshög
Gelato Factory, Gränna
Kullabygdens vanilj & choklad, Höganäs
Bar Italia, Malmö
Favvo glass. Malmö
Österlenkryddor, Köpingebro


Tävlingskategorierna var uppdelade i glassmästarens val, hasselnötsglass, jordgubbssorbet och Arla Pro CreamCheese 25%. 

Kategori: Glassmästarens val
Helt valfri smak. Här förväntas att de tävlandes överraskar juryn. Glassen kommer bedömas både på smak, konsistens, nytänkande och såklart uppläggning då den serveras i breda kantiner.
Vinnare: Gelaterian, Göteborg

Kategori: Arla Pro CreamCheese 25%
Glassen serveras i smala kantiner. Topping och annat gott får tillsättas i glassen. Glassen bedöms i smak, konsistens och nytänkande/kreativitet. 
Vinnare: Gelaterian, Göteborg

Kategori: Pistageglass med topping
Serveras i smala kantiner. Bedöms efter smak, konsistens, och hur man eventuellt har kombinerat topping med pistageglassen. Pistage ska vara den grundläggande smaken. 
Vinnare: Magnus Johansson glass & konfektyr, Stockholm

Kategori: Citrussorbet
Serveras i smala kantiner, bedöms på smak och konsistens. De tävlande väljer helt hur de vill kombinera olika citrusfrukter. Ren sorbet, ej topping. Fryses i en Valmarmaskin.
Vinnare: Magnus Johansson glass & konfektyr, Stockholm

Vinnare totalt och tillika glassmästare 2023
Maja Gustafson, Gelaterian, Göteborg.

Juryns motivering:
Vinnaren överraskade oss med nytänkande smaker som förflyttade oss till andra platser. Färskosten spelade verkligen huvudrollen i en välbalanserad krämig cheesecake-glass och pistageglassen hade helt rätt krämighet och sälta. Med tydliga och höga smaker i alla kategorier är Gelaterian i Göteborg årets värdiga Glassmästare”.

Sveriges glassmästare 2023 heter Maja Gustafson, Gelaterian

Foton: Från arrangören

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.