I år arrangerades Glass-SM på Gastronord inför stora åskådarskaror vid tävlingsområdet och det var Sabrin Harun och jag som hade äran att projektleda tävlingen tillsammans med tävlingsledaren Tony Olsson. Tävlingen påbörjades redan 06.30 och prisutdelningen gick av stapeln 16.00 så det blev en lång dag för de tidigast startande.

Det var sammanlagt 30 företag som anmälde sig till tävlingen varav 28 kom till start. Tävlingen delades in fyra olika smakkategorier och varje glass bedömdes i blindtester efter smak, konsistens och struktur av en jury där alla jurypoäng räknades ihop. För att kunna vinna titeln svensk glassmästare krävs att de tävlande deltar i samtliga kategorier. Deltagare i tävlingen var glassbarer, konditorier och restauranger. Juryn bestod av nio erfarna glassmästare och konditorer.

Fotograf: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan

Årets tävlande

Grupp 1 – Glassfrysning startade 06.30
1. 31:ans glass (Hästholmen/Ödeshög) – Håkan Johansson
2. Vallentuna stenugnsbageri (Vallentuna) – Olof Jönsson
3. Ica Maxi Nacka (Nacka) – Denice Berg 
4. TM Bagarstuga (Västerhaninge) – Tedeusz Malon 
5. Gelateria Positano (Göteborg) – Parvez Paressi 
6. Glassverkstan Skeppsholmen (Stockholm) – Daniel Marx
7. Gretas Gelato (Sollentuna) – Aiga Neimane 
8. BROT bageri & pâtisserie (Stockholm) – Johannes Eder 
9. Betsy Sandberg choklad (Stockholm) – David Holmberg 
10. Buon Gelato (Jönköping) – Tony Habib 
11. Askersundsglass (Askersund) – Marie Krusell
12. En får tacka (Storå/Lindesberg) – Björn Johansson
13. Gånsviks choklad (Gånsvik/Härnösand) – Marika Bystedt Gaulitz
14. Da Aldo (Bjuv/Skåne) – Aldo Castiglione 
15. K-märkt (Stockholm) – Hanna Bigelius

Grupp 2 – Glassfrysning startade 09.30
1. Stebbarps glasscafé (Ydre/Östergötland) – Lena Gunnarsson
2. Snickaretorpet vedugn & butik (Eggby/Skara) – Staffan Pehrson
3. Renates konditori (Krokom/Jämtland) – Renate Alstad
4. Gradi (Hammarby sjöstad/Stockholm) – Silvia Kasomelke
5. Björngårdsvillan (Göteborg) – Ali Alseyd 
6. Lilla gummans gelato (Lindome/Mölndal) – Hanna Dalsman
7. Gelato Factory Kalmar (Kalmar) – Georgios Almbani 
8. Jämtlands Gelato (Åre/Jämtland) – Daniel Matthias
9. Kosterheds konditori (Solna) – Linda Kosterhed
10. Gelato Chill (Ljusterö/Uppland) – Nicoleta Zugravu 
11. Letiz Gelato (Stockholm) – Alexander Litzell 
12. Kullabygdens Vanilj & Choklad (Höganäs/Helsingborg) – Johan Rasmusson 
13. Glassgår’N i Bjärke/Blåbärstället (Bjärke) – Veronica Lindqvist 
14. Scandic Laholmen (Strömstad) – Carolina Filipson 
15. Rodga spis/säteri (Norrköping) – Lina Lundqvist 

Fotograf: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan

Tävlingskategorierna var uppdelade enligt nedan:

Kategori 1 – Glassmästarens val
Helt valfri smak. Här finns inga begränsningar. Var kreativ och gör vad du vill och tycker är godast. Här förväntar vi oss att du överraskar juryn. Glassen kommer bedömas både på smak, konsistens, nytänkande och uppläggning då den serveras i breda kantiner. Fördelning 50/25/25/25, totalt 125p. Servera den hur du vill, och ta själv med det du behöver som bägare eller vad du tänker servera glassen i. Dock får det inte förekomma företagsnamn/logotyp. Du får efterdekorera glassen men den ska serveras som en takeaway-glass. 
Kategorisponsor: Primulator. Fryses i Carpigiani maskin.

Kategori 2. Arla Pro gräddfil 
Glassen serveras i smala kantiner. Topping/variegato och annat gott får tillsättas i glassen men tänk på att gräddfil är smaken och att den då är tydlig. Glassen bedöms i smak, konsistens och nytänkande/kreativitet. Fördelning 50/25/25, totalt 100p. Serveras i bägare som tävlingsjuryn tilldelar dig. Får inte serveras i något annat och glassen som läggs i bägaren ska komma från kantinen. Inget får läggas på efteråt till juryserveringen.
Kategorisponsor: Arla. Fryses i Carpigiani maskin.

Kategori 3 – Chokladsorbet
Serveras i smala kantiner. Kantinen får dekoreras så det ser snyggt ut till publiken. Men det bedöms inte och dekoren får inte vara med till juryn. Sorbet bedöms på smak och konsistens. Du väljer själv vilken choklad du använder till din sorbet. Men ingen mjölk eller grädde får tillsättas i basen (mjölkpulvret som finns i mjölkchoklad och vit choklad är okey). Det ska vara en vattenbaserad sorbet. Ingen topping eller variegato får läggas på. Sorbeten bedöms i smak och konsistens. Fördelning 60/40 totalt 100p. Serveras i bägare som tävlingsjuryn tilldelar dig. Får inte serveras i något annat och glassen som läggs i bägaren ska komma från kantinen. Inget får läggas på efteråt till juryserveringen.
Fryses i en Valmarmaskin. 

Kategori 4 – Nougatglass
Kommer serveras i smala kantiner. Bedöms efter smak, konsistens och hur man eventuellt har kombinerat topping/variegato med nougatglassen. Du väljer själv vilken eller vilka sorters nötter du vill basera din nougatglass på. Glassen bedöms i smak, konsistens och nytänkande/kreativitet. Fördelning 50/25/25 totalt 100p. Serveras i bägare som tävlingsjuryn tilldelar er. Får inte serveras i något annat och glassen som läggs i bägaren ska komma från kantinen. Inget får läggas på efteråt till juryserveringen.
Kategorisponsor: Valmar Scandinavia. Fryses i en Valmarmaskin. 

Fotograf: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan

Nedan presenteras 2024-års medaljörer i samtliga kategorier. Tävlingsbidragen anonymiseras innan de nio jurymedlemmarna provsmakar och bedömer dem. Alla jurypoäng räknas sedan ihop och avgör vilken totalsumma varje bidrag får. Glassarna är bedömda utifrån ett speciellt poängsystem, därav har flera tävlande fått samma utmärkelse.

Glassmästarens val
Guld = K-märkt
Silver = TM Bagarstuga, Gelato Factory Kalmar, Scandic Laholmen, Vanilj & Choklad
Brons = Lilla gummans gelato, Rodga spis, Snickaretorpet vedugn & butik, 31:ans glass, Gradi, Renates konditori, Gelateria Positano, Buon Gelato, BROT bageri & pâtisserie, Jämtlands gelato, Askersundsglass, Gretas gelato, Betsy Sandberg choklad

Arla Pro gräddfil 
Guld =
Snickaretorpet vedugn & butik, Gånsviks choklad
Silver =
Scandic Laholmen, Lilla gummans gelato, En får tacka, Gelato & Chill, Renates konditori, Kosterheds konditori
Brons =
Rodga spis, K-märkt, 31:ans glass, Björngårdsvillan, Gretas gelato, Stebbarps glasscafe, Askersundsglass, Letiz gelato, Vanilj & Choklad, Gelato Factory Kalmar, Gradi, Ica Maxi Nacka

Chokladsorbet
Guld =
TM Bagarstuga
Silver =
Rodga spis, Snickaretorpet vedugn & butik, Björngårdsvillan, Gelato & Chill, Kosterheds konditori, Vallentuna Stenugnsbageri
Brons =
En får tacka, Renates konditori, Buon gelato, Scandic Laholmen, Vanilj & Choklad, 31:ans glass, Ica Maxi Nacka, Betsy Sandberg choklad

Nougatglass
Guld = Snickaretorpet vedugn & butik
Silver =
Vanilj & Choklad, Askersundsglass, K-märkt, 31:ans glass, Betsy Sandberg choklad, Björngårdsvillan, Ica Maxi Nacka, TM Bagarstuga
Brons =
Gelato Factory i Kalmar, Vallentuna stenugnsbageri, Gradi, Buon gelato, Gånsviks choklad, Rodga spis, Renates konditori, BROT bageri & pâtisserie, Lilla gummans gelato, Scandic Laholmen, Gretas gelato, Gelateria Positano, Letiz gelato, Gelato & Chill, En får tacka, Kosterheds konditori, Jämtlands gelato

Sveriges glassmästare 2024 heter Staffan Pehrson, Snickaretorpet vedugn & butik. Fotograf: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan

Vinnare totalt och tillika glassmästare 2024  
Snickaretorpet vedugn & butik (Eggby/Skara)- Staffan Pehrson

Juryns motivering
Årets vinnare vågade ta ut svängarna i val av både råvaror och förädling. Den som vinner Glass-SM 2024 är en oerhört god representant för glasshantverket i Sverige. En riktigt smaksäker och hantverksskicklig stjärna.

Glassmästarens val 2024. Syrad grädde, apelsin, stjärnanis och kanel från Snickaretorpet vedugn & butik.

Tidigare års vinnare

2024 – Snickaretorpet vedugn & butik, Eggby/Skara
2023 – Gelaterian, Göteborg
2022 – Kennys Gelato, Stockholm
2021 – Inställd tävling
2020 – Inställd tävling
2019 – Glassbaren i Bräcke, Jämtland
2018 – SNÖ, Stockholm 
2017 – Ett bageri, Stockholm
2016 – SNÖ, Stockholm

Om Glass-SM
Glass-SM är en tävling som arrangeras av Stockholmsmässan under Gastronord, i samarbete med konditorn Tony Olsson. Tävlingens sponsorer består av Arla, Carpigiani, Valmar Scandinavia, Repro, Primulator, Segers och KåKå. Bland de tävlande finns glassbarer, konditorer och restauranger som säljer glass som take-away.

Fotograf: Angelica Liljenroth och Stockholmsmässan

Fotograf: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan
Fotograf: Angelica Liljenroth/Stockholmsmässan

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.