Lassgårds kaffe – en svensk kaffe innovation

2017 var året när vi, Hanne & David Lassgård, grundare av Lassgårds kaffe bestämde oss för att resa till Medellin, Colombia. Hanne är dotter till skådespelaren Rolf Lassgård. David, som vid två års ålder adopterades från Medellin till Sverige, hade inte varit tillbaka sedan dess och vi ville göra en återresa för att se om vi kunde hitta hans mamma. Att söka efter en biologisk förälder visade sig vara svårt eftersom allt inte stod rätt till kring adoptionen.

Så, en dag bestämde vi oss för att ta en paus i sökandet och göra en utflykt, valet föll på en kaffegård två timmar utanför Medellin. Vi lämnade storstaden med 5 miljoner invånare tidigt på morgonen och efter en skumpig resa till en liten by 1900 meter över havet anlände vi lagom till frukost. Det serverades en klassisk colombiansk frukost med färskpressad apelsinjuice, varm choklad, gårdens egna kaffe och arepa med ost. Med de colombianska Anderna som bakgrund startade vi vår dag.

Vi sprayade på oss myggmedel samt drog på långbyxor och tröja och sen tog vi oss upp i den sluttande odlingen. Tre timmar spenderades med att plocka kaffebönor, väga bönorna, transportera dem ner till gården, tvätta dem, torka bönorna för att slutligen gå in i gårdens egna rosteri och rosta samt paketera bönorna. Det var varmt, myggigt och trångt mellan kaffeplantorna uppe i odlingen. Någon halkade och åkte rakt ner två meter och en annan fick ont i ryggen efter att ha stått böjd medan hen plockade bönorna och en tredje tog sig inte ens upp i odlingen för att det var för brant. Arbetet på en kaffegård är ett tufft jobb.

Under dessa tre timmar fick vi, förutom att prova på hur det är att vara kaffebonde på 2000-talet, en lektion i hur kaffebönder behandlas och värderas av omvärlden.

Här är lite av det vi lärde oss:
 Priset på orostade kaffebönor bestäms inte av kaffebonden själv, utan på börsen som kallas C-market. Det priset har ingenting att göra med vad det faktiskt kostar att producera kaffe för bönderna.
Under 2016 blev det lagligt för kaffebönderna i Colombia att exportera sitt eget rostade kaffe, tidigare har det endast kunnat säljas orostade bönor internationellt.
I Colombia finns det 550.000 människor som odlar kaffe, lever under fattigdomsgränsen och som inte har möjlighet att ha sina barn i skolan då de behövs på kaffegården. Barnarbete och slaveri förekommer i alla länder där kaffe odlas.
De stora multinationella företagen köper kaffe på börsen, transporterar det till Europa eller USA för att rosta bönorna och skickar sedan till tredje land för försäljning.
Det finns otroligt många mellanhänder i kaffeindustrin.

Den kaffegård vi besökte har funnits i familjen i fem generationer, omkring 100 år. 2013 började familjen att förbättra odlingen och höja kvaliteten på det kaffe som odlades. De skapade ett specialkaffe som är av högkvalitativa bönor, syftet var att kunna erbjuda bättre kaffe. Samtidigt utbildade sig de äldsta sönerna, Camilo och Humberto, inom dryck för att kunna rosta sitt eget kaffe till perfektion och sälja det till sina besökare och kunder. Allt med syftet att kunna betala skäliga löner, försäkring och pension till arbetarna på gården och samtidigt uppfylla de 15 av FN:s klimatmål samtidigt som kaffet produceras.

När vi stod på gården utbrast vi: Det här är ett fantastiskt kaffe! Ni måste få ut det till världen! Svaret vi fick var: Hur?
Ja, hur ska en kaffegård med knackigt internet som endast pratar spanska kunna förmedla sin unika historia och sitt otroliga specialkaffe till hela världen?

Några år senare befinner vi oss hemma i Ystad och vi har fortfarande inte kunnat släppa det där otroliga kaffet vi drack för fyra år sedan i de Colombianska Anderna. Vi tog kontakt med familjen och en vecka senare stod det 10 kg kaffe på vårt köksbord. Vi tog en kopp – och andades ut. Det smakade bättre än vi kunde minnas.

Sedan dess har vi arbetat outtröttligt med att flytta makten från de stora multinationella företagen tillbaka till bonden och till dig som kund. Lassgårds kaffe är fritt ifrån barnarbete och slaveri. Vi har bestämt oss för att leverera det bästa specialkaffet, direkt från kaffegården till dig som älskar kaffe. Det är kaffebonden själv som bestämmer priset på kaffet och till skillnad från andra kaffeföretag och rosterier använder vi oss inte av dyra mellanhänder.

Sedan starten av Lassgårds kaffe har vi ofta fått frågan om vi äger gården eller rosteriet. Det är viktigt för oss att vara tydliga med att det aldrig gynnar kaffebönderna att en västerlänning går in och köper deras gård och mark eller delar av den. Det är kolonisering och vi vet historiskt att det inte är bra för någon och vi arbetar för att kaffebönderna inte ska bli koloniserade av västvärlden.

Vårt kaffe är det enda kaffet i Sverige som är närproducerat, det vill säga att hela produktionen av kaffe sker på en och samma plats. Därför är Lassgårds kaffe också certifierat med en skyddad ursprungsbeteckning, CO. Det rostas där det odlas: Roasted Where It Grows. Och det är så vi kan uppfylla 15 av FN:s klimatmål.

Hanne & David Lassgård

Du hittar oss på
Hemsida
Instagram
Certifieringar: Cafe de Colombia, IGP, CO
Lassgård som varumärke är värderingsdrivet och i allt de gör genomsyras arbetet av jämlikhet, frihet, inkludering och hållbarhet. Lassgård är dedikerade till att arbetet är transparent och våra produkter är 100% spårbara.

Foton: Hanne & David äger rättigheterna till samtliga foton i detta inlägg.

✶✶✶

Mer om kaffe från Robbans bästa
Alexander Ntatsos – svensk mästare i latte art & kaffedrinkar
Kaffedrinkar att njuta av
Kallbryggt kaffe – gott och fräscht
Här är landets bästa kaffeupplevelser och de vassaste baristorna
Lakis Psomas – svensk kaffemästare
Vilka kaffefilter är bra?
Kaffesurr – konstiga saker som folk har i sitt kaffe
Så har våra kaffevanor förändrats
Vaskar du kaffe?
Kafferosterier i Sverige (även med kaffebarer)
Kaffeguide Stockholm
Bjudkopp till behövande – allt du behöver veta om uppskjuten kaffe
Är kaffe för dyrt eller för billigt?
Specialkaffe i Stockholm
Kaffetrender 2020 – ta del av kaffeexperternas trendspaningar
Johan & Nyström lever vidare utan Johan Damgaard
Vilket kaffe passar till mitt bakverk?
Kaffetrender
Är kaffekapslar en miljöbov?
Har du koll på hur mycket socker du har i ditt kaffe?
Kaffetrender 2016 – ta del av kaffeexperternas trendspaningar
I huvudet på Johan Damgaard
I huvudet på Robin Wilson

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.