Mack-SM är avgjord – spana in vinnarreceptet

Efter en intensiv final i Mack-SM 2021 står det klart att Mikaela Eliasson kan titulera sig som Sveriges bästa mack-makare. Med “Grön macka” kammade hon hem vinsten och mackan är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare, lök och potatis. Finalen avgjordes under onsdagen på Stockholmsmässan.

Det är de enkla och helt veganska ingredienserna som utgör “Grön macka”, skapad av Mikaela Eliasson, 25 år, från Haga Schweizeri i Stockholm. Fyllig rostad vegansk lökmajonnäs, två friterade lökringar, syrligheten från syrad lök och potatiskrisp. Allt detta mellan två skivor bröd gjorda på algot- och Ölandsvete med, just det, potatis och vacker potatisgalette på toppen.

Receptet på vinnarmackan samt tidigare års deltagares recept finner du längre ned i detta inlägg.

Juryns motivering löd enligt följande Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden.

– Jag är superglad och stolt! Jag har verkligen jobbat hårt med den här mackan för att få den moffig och mättande. Potatis och lök är två ingredienser som verkligen kan skapa guld. Det var bara vinst som gällde och jag är jättenöjd. “Grön macka”, är till färgen kanske inte är speciellt grön, men är ändå ett väldigt grönt alternativ då den är skapad av två så hållbara råvaror. Med min macka har jag verkligen kombinerat det bästa av två världar, moff och miljövänligt, säger Mikaela Eliasson, vinnare av Mack-SM 2021.

Resultat
1. Mikaela Eliasson
Haga Schweizeri, Stockholm
2. Annica BrännbornIca Maxi, Kristianstad
3. Michaela Andersten – frilansande bagare, Rotebro  

Delad fjärdeplats
Marica LundbergEstvalls bageri & konditori, Moheda
Liv JohanssonKaffestugan i Böda, Öland
Jennie Wester – K-märkt, Stockholm
Veronica VikströmBageri kardemumma, Täby
Anders Svensson – Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby

Mikaela EliassonHaga Schweizeri

Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.

Allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats från grunden.

Juryn
Amanda Bäckström
, juryordförande, coach för juniorbagarlandslaget, tidigare bagare i Svenska bagarlandslaget
Gabriel Olsson, vinnare “Mack-SM 2020”
Mattias Wallmark, delägare, Lundbergs bageri
Kim Lund, vinnare ”Årets Bagare 2016”, tidigare bagare i Svenska bagarlandslaget
Magnus Hellman, produktutvecklingschef på Kåkå
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer och bagare/konditor.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK)
Foto: SBK

✶✶✶

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2021

Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri i Stockholm. Tävlade med Grön Macka
Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad. Tävlade med mackan Kejserligt
Michaela Andersten, frilansande bagare i Rotebro. Tävlade med mackan Höstdröm på rostat dinkel

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2020

Eden Mengisteab, AfroSwede Bageri och konditori-café/catering i Karlstad. Tävlade med mackan “Grön-Symfoni Sandwich” 
Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet Åhus i Åhus. Tävlade med mackan “Naturen På En Sur En”
Gabriel Olsson, frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan “Södermalms Hembrännare”
Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna. Tävlade med mackan “Good to Go”
Per Sjöblom, Balders Bröd i Sollentuna. Tävlade med mackan “Kokobello”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping. Tävlade med mackan “Thyme for Fall”
Thitima Srirasa, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Tävlade med mackan “Bondens Fångst”
Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Täby. Tävlade med mackan “Pimpinella”

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2019

Victor Lind – Scandwich, Malmö. Tävlade med mackan “Kål me morot”
Cornelia Malm – Björns konditori. Tävlade med mackan “Grantopp”
Gabriel Olsson – frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan “Pea Power Plant”
Frida Brolin – Kosterheds konditori. Tävlade med mackan “Pumpalicious”
Jeanette Ekerås – Mormor Bättys Kringlor. Tävlade med mackan “SOS”
Marika Karlsson – Marikas Café & Inredning. Tävlade med mackan “September”
Sandra Granström – Polarbröd. Tävlade med mackan “Välkommen ut”
Stina Olovsson – Nya Lennarts konditori. Tävlade med mackan “Celiakis Veggie Wrap”

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2018

Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori i Ystad. Tävlade med mackan ”Gimmechurri”
Jeanette Ekerås, Mormor Bättys Kringlor. Tävlande med mackan ”Amore”
Emma Laiti, Hemmagastronomi. Tävlade med mackan ”Renklämma 2.0 med twist”
Viktor Lind, Scandwich i Malmö. Tävlade med mackan ”Macka Beta Best”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori. Tävlade med mackan Orange is the new good”
Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri. Tävlade med mackan ”Gutt Tugg”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan “Smaksensation”
Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”Mack-Gyver”

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2017

Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan “Local Hero”
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan “DuraBilly”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan “Hickory-drömmar”
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan “Åhusklämman”
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan “Skogstokig”
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan “Dansk klassiker 2.0”
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan “Beetbox”
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan “Till havs”

Om Mack-SM
Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka.

Tävlingen är främst avsedd för kallskänkor, konditorer och bagare. Men egentligen är det ”själva mackan” som tävlar i Mack-SM, så den som tycker sig ha en intressant macka kan skicka in sitt bidrag. Dock ingår kriterier som kalkyl och recept eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas. Tanken är att man ska kunna handla Sveriges bästa macka på ett café, i ett bageri eller konditori.

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Uppgiften är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.  

Juryn bedömer:
* Brödet
* Smak
* Utseende
* Helhetstänk/koncept
* Hygien
* Effektiv tillverkning/kalkyl

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.