Häromdagen när jag gick in på Facebook och Instagram för att kolla av flödet så tonade ett inlägg från Matbloggspriset upp – Omstart i Folkets val! Nyfiket klickade jag upp inlägget och tog del av informationen och i samma ögonblick som jag började läsa såg jag hur antalet kommentarer vara växte och växte. Och det var ingen munter läsning för Matbloggpriset och dess jurymedlemmar – herrejösses vilken ”hårtork”.
Matbloggspriset är nordens äldsta bloggpris och grundades 2005 och det är en jury som avgör vilka mat-, bak- och dryckesbloggar/vloggar i sex olika kategorier som står som slutgiltiga vinnare. Ytterligare en kategori – Folkets val – avgörs som det låter av folket och det är inom denna kategori som det stormats kring. 10 stycken finalister utsågs av juryn och därefter fick folket rösta fram en vinnare. Det är enkelt och inga krusiduller, flest röster vinner.
Finalisterna i Folkets val 2020
100 Kitchen Stories (Paulina Suonvieri)
Cookaholic (Medina Sehic)
Food by Laven (Laven Mokri)
Food by Zeinab (Zeinab Amin)
Inalicekitchen (Alice Wåxberg)
Khadijas kitchen (Khadija Mahamud)
Lunch hemma (Cina Risberg)
Matinspo (Emilia Milosavljevic)
Matlagningsmamman (Sara Savin)
Zofias kök (Zofia Selimi)
Genom åren har denna kategori omgärdats av rykten om röstfusk och likt andra tävlingar där röstning förekommer som exempelvis Jerringpriset och Melodifestivalen så florerar med jämna mellanrum rykten om otillåten röstfiske. Om man valt en öppen röstning så är det näst intill omöjligt för en arrangör att kontrollera att alla som röstar verkligen känner till aktuell person eller som i detta fall även är mat- och bakintresserade. Att då mitt i en tävling helt plötsligt ändra spelreglerna ter sig ytterst märkligt – i synnerhet mot bakgrund av att misstänkt röstfiske i olika former skett de senaste åren i Folkets val. Vis av erfarenhet borde således ett tydligt regelverk redan funnits på plats från början kan man tycka.
I Matbloggprisets kategori Folkets val beslöt juryn i torsdags – mitt under pågående tävling – att göra en nystart och man publicerade då följande text:
”Årets finalister i Folkets val är ett härligt gäng som representerar ett varierat och internationellt kök. Det är första gången i prisets historia som vi har en helkvinnlig final och vi slog också rekord i antalet nomineringar! Strax efter att omröstningen med de 10 finalisterna påbörjats, fick vi in klagomål om att röstningen inte skedde på ett korrekt sätt vilket gjorde att tävling upplevdes som orättvis. För att alla ska ha möjlighet att tävla på lika villkor och utifrån rätt premisser gör vi därför nu en omstart.
Folkets val är vår enda publika kategori där de nominerade och vinnaren inte utses av vår jury utan utav just folket. Det är en populär kategori och flera av våra tidigare vinnare har nu en blomstrande karriär, självklart inte bara på grund av priset, men en viss betydelse har det ändå haft. Därför är det viktigt för finalisterna att vinna och de satsar mycket tid och engagemang på att få röster.
Problemet som uppstod i år är att några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker, dvs inte på grund av att de som röstar tycker att bloggen är fantastisk, maten välsmakande, bilderna smakfulla eller recepten välskrivna. Eftersom vårt regelverk inte omfattade denna typ av begränsningar vid finalens start, har ingen av finalisterna brutit mot någon regel, men tävlingen känns ändå skev. Därför har vi i juryn beslutat att avsluta den pågående omröstningen och göra en omstart, med nya tydliga regler.
På tal om nyheter och rekord så är detta första gången i prisets historia som en omröstning i Folkets val startas om. Och till våra finalister säger vi; stort lycka till. Igen. /Ylva”.
Tävlingen leddes då av Khadija Mahamud som driver Khadijas kitchen på Instagram och blogg. Khadija är en muslimsk tjej från Somalia som lagar massor av härlig mat från sitt ursprungsland men även andra internationella rätter. Hon var på väg mot en överlägsen seger i Folkets val när Matbloggprisets jury beslöt att stoppa och nollställa tävlingen – detta trots att Khadija inte gjort någonting fel eller brutit mot något tävlingsregelverk.

Det var då helvetets portar öppnades och Matbloggprisets Instagramkonto (i dagsläget 1350 arga kommentarer) och Facebook-konto (i dagsläget 613 arga kommentarer) överöstes med rasistiska anklagelser och hot om anmälningar till DO. Juryn diskuterade om man tagit rätt beslut och gjorde en ”pudel” med följande text som publicerades i fredags:
”Vi ber om ursäkt! Vi vill be om ursäkt för det ogenomtänkta beslutet att göra en omstart av Folkets val. Främst till Khadija, såklart, men även till de andra finalisterna som också drabbas av vårt bristande sätt att hantera den här frågan. Vi har under dagen pratat med kloka människor, som själva har band till något annat land och annan religion, för att få deras perspektiv på detta. Vi är tacksamma för att de har gett oss både sin tid och sin klokskap och vi är så otroligt ledsna över hur vi genomförde den här tävlingen i år. Speciellt nu när vi har sett det från deras perspektiv. Tack vare dessa samtal har vi förstått hur dåligt detta var.
Förlåt! Vår intention med Matbloggspriset har alltid varit att lyfta duktiga matbloggare och visa på deras kunskap och engagemang och vi var så glada över årets 10 finalister. Vår mening var inte att diskriminera någon på grund av hudfärg, härkomst eller religion, men det blev ändå kontentan av våra handlingar.Vi ber om ursäkt Khadija och är så ledsna över att vi fått dig att må dåligt genom vårt bristfälliga agerande! Och förlåt även till er, Zeinab, Medina, Paulina, Laven, Sara, Cina, Alice, Emilia och Sofia och alla ni som har röstat. På finalisternas begäran tar vi bort omstarts-albumet. Vi har bjudit in alla finalister till samtal ikväll och kommer därefter informera om hur vi går vidare”.
Ursäkten och dess text gav enbart mer bränsle åt den redan infekterade stämningen bland allmänheten. Kommentarerna blev fler och antal delningar likaså. Många kända personligheter som exempelvis Camilla Läckberg (med två stycken inlägg på Insta) har också kommenterat med avståndstagande och de traditionella medierna har givetvis inte varit sena med att lyfta fram den aktuella händelsen där Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Sveriges Radio belyst hela historien.
Summa summarum, allt blev tokfel från början till slut där beslutstagande och dess efterföljande kommunikation varit katastrofal. Vilket haveri och hur kunde juryn göra sådana fatala misstag, inte bara en gång utan flera gånger?

.
Nu måste de ansvariga i Matbloggpriset ta sitt förnuft och avgå, likaså juryn – därom råder ingen tvekan. Jag tycker att Matbloggpriset har en fortsatt viktig roll att spela framöver, fast då med ett delvist reviderat upplägg och med en ny och fräsch jury som avspeglar det mångkulturella Sverige. Matbloggpriset bör även ta fram en värdegrundspolicy inom mångfald och inkludering som tydligt skall stå på hemsidan och som varje person som jobbar med priset måste acceptera.
Jag vann Matbloggprisets Hedersutmärkelse 2015 och är fortsatt stolt över vinsten. Jag satt med i juryn efterföljande år (vinnaren av Hedersutmärkelsen får sitta med i juryn året därpå och man är således inte en permanent jurymedlem inom denna kategori) där jag var delaktig i två kategorier – Matbloggprisets Hedersutmärkelse samt Bästa Foto. Priset i sig är värdefullt och lyfter fram många duktiga och ambitiösa bloggare/vloggare i rampljuset en gång om året. Utöver de två nämnda kategorierna så utses även vinnare i kategorierna Stora Matbloggpriset, Bästa dryckesblogg, Bästa bak- och dessertblogg och Bästa rörliga. Och så då även Folkets val.
Jag har svårt att tro att jurymedlemmarna är rasister och att de medvetet ville förhindra Khadija Mahamud från att vinna utan när de uppdagades om att det förekom misstankar om röstfuske/klanröstning så beslöt man sig helt enkelt för att göra en omstart av tävlingen, vilket i sig är helt förkastligt. Under de senaste åren har många tävlande bloggare/vloggare haft sitt ursprung från andra länder (och det inkluderar även mig själv). Zeina Mourtada vann Folkets val samma år som jag vann Hedersutmärkelsen 2015 och Camilla Hamid vann Folkets val 2018. Båda är från mellanöstern och bär slöja och de är fantastiska personligheter och superproffs. Utöver dessa två har det genom åren funnits massor av duktiga mat- och bakkreatörer vars ursprung härstammar från ett annat land – både som nominerade och som vinnare i de sju olika kategorierna.
Mot den bakgrunden har jag svårt att se att juryn har främlingsfientliga åsikter men jag vill tillägga att det är vad jag tror, inte vad jag vet. Kanske är jag naiv? Jag vill tro att det handlar om ett katastrofalt och klumpigt beslut och en kommunikation i skrift som skulle få vilken kriskommunikatör som helst i landet att slita sitt hår av förtvivlan. Så amatörmässigt.
Mat och dryck är bland det bästa som finns och vi influeras från olika kulturer och blandar och ger vilket ger upphov till nya spännande smaker och rätter. Vi umgås, vi skrattar och vi njuter av mat tillsammans – detta oavsett hudfärg och religiös tillhörighet. Låt det förbli så.

✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar