Mina njutbara fikastunder i sommar

Semestern börjar sakteligen lida mot sitt slut för många. I år har juni varit varmare och soligare än normalt medan semestermånaden juli bjudit på en väderlek med varierande inslag och på många platser i landet har det varit regnigt. Så här långt har augusti månad varit lika dyster som juli med regntunga moln så långt ögat kan se.

Jag brukar i regel föredra att det är lagom varmt och soligt med en temperatur på runt 25 grader. Inte för varmt men ej heller för kallt.

Foto: Anna Zakharova på Unsplash
Foto: Anna ZakharovaUnsplash

Min fru Annie och jag har under juli åkt runt och fikat en hel del och under den varmare årstiden brukar vi prioritera att besöka sommarkaféer och trädgårdskaféer. Många av de besökta fiken brukar jag lägga upp på mitt konto på Instagram Stories.

Jag har bland annat hälsat på hos min gode vän bagarmästare Pelle Henriksson som tillsammans med Marie Tegnefjord öppnat upp en brödbutik på Stora gatan 29 i Sigtuna. Det går även att fika på plats med de har enbart två bord. Pelle och Marie driver även kafé i Viby by.

Jag älskar även att besöka Artipelag för deras underbara miljö med dess närhet till skog och hav. Även om det kan vara mycket folk på plats så upplevs det inte så då det är väldigt stora ytor. Nu visas Imagine Monet, en föreställning du absolut inte får missa. Passa även på att ta en fika på Bådan café & konditori.

Vid vårt fikabesök valde vi att avnjura Nobelbakelsen (färskostmousse med plommonkompott smaksatt med stjärnanis, crisp på brynt smör, mirabellekräm med ingefära) och utställningsbakelsen (hallonmousse, svartvinbärskompott, pumpafrö-pistagekaka, pistagecrisp och hallonglaze). Båda bakverken är skapad av chefskonditorn Annie Hesselstad. Fantastiskt välbalanserade och goda bakverk väl värd sitt pris (85kr för utställningsbakelsen och 90 kr för Nobelbakelsen).

En sak som jag uppskattar på kaféet är att jag som kund kan välja mellan mellanrostat eller mörkrostat kaffe.

Nobelbakelse 2022 skapad av Annie Hesselstad
Utställningsbakelse – På armlängds avstånd – Hundra år av nordisk konst. Inspirerad av Olle Bærtlings geometriska verk och färger

Ett mysigt kafé som vi besöker varje sommar är Tarte Tatin café. På en äng nedanför det nybyggda ekoinriktade bostadsområdet Emilsbacke strax utanför Trosa stadskärna, huserar det franskinspirerade äppelcaféet i en gammaldags cirkusvagn. Hela menyn präglas av äpplen. Allt från muffins till småkakor, bakelser och pajer har äpplet som den röda tråden.

Den knäckiga äppelpajen är att rekommendera. Nytt för i år är att Bomans öppnat en liten minirestaurang vid fiket. La petite B erbjuder enklare franskinspirerade rätter, franska viner och lokala ölsorter. 

Tarte Tatin café
Fika på Tarte Tatin café i Trosa

Ett annat mysigt ställe är Sturehofs slott med dess fantastiska omgivningar. Sturehof är en slottsliknande herrgård och ett tidigare säteri som gränsar till Rödstensfjärden, östra Mälaren. Här finns skog, åkrar, park, trädgård, brygga samt ett mysigt krukmakeri (några minuters promenad på grusvägen ned mot vattnet).

Slottscaféet har ett helt okey utbud och vi brukar ta en bricka och sätta oss i trädgården och bara njuta av atmosfären. Om du inte har bråttom och gillar att cruisa med bil/båge så kan du först ta en kopp kaffe på Sturehofs slottscafé för att sedan fortsätta fikaturen och köra Vällingevägen fram till Södertälje där du fortsätter på gamla Strängnäsvägen bort till Taxinge slott (kakslottet). Cirka 40 minuter tar körningen.

Sturehofs slottscafé

I Vaxholm ligger Hembygdsgården som ägs av kommunen och drivs av Vaxholms hembygdsförening som verkar för att vårda och bevara traditioner, föremål och byggnader av kulturhistoriskt värde. Hit brukar Annie och jag åka en gång om året för att fika och strosa omkring bland gränderna och kika runt i affärerna.

När vi fikade på Vaxholms Hembygdsgårds cafè var det förhållandevis lugnt med folk på grund av det dåliga vädret. Men vi tyckte det var avkopplande och inte så stressigt då det annars kan vara hysteriskt mycket folk. Utbudet är i vanlig ordning omfattande och det mesta ligger framdukat på ett stort bord vilket skapar stort hausse bland fikagästerna som ivrigt fotar för att sedan lägga ut på sociala medier.

Vaxholms Hembygdsgårds cafè
Vaxholms Hembygdsgårds cafè

I Järna ligger det urmysiga hantverksbageriet Järna bageri som drivs av Tina Fernlund och Marqus Östin. Bageriet ligger i ett stort vitt hus med tillhörande trädgård som de delar med Åsgatan 2 kaffebar. Tina och Marqus använder sig enbart av kulturspannmål och ekologiska råvaror och filosofin är att samla en mångfald av olika sädesslag i bageriet. 

Bageriet har ett stort utbud av bröd och goda bakverk. Så här års finns även ett stort utbud av biodynamiska grönsaker från Skillebyholm. Vi brukar köpa kaffe, Gringo eller Oaxen, på Åsgatan 2 kaffebar vägg-i-vägg med bageriet och bakverken köper vi hos Tina och Marqus. Sedan brukar vi sätta oss i trädgården och njuta av god fika.

Järna bageri och Åsgatan 2 kaffebar

Klockargården i Grödinge har en gedigen historia med kyrka från 1300-talet, klockargård, skola och församlingshem. Numera huserar gården ett våffleri i det vackra landskapet. Bilresan hit går genom slingrande vägar och trots att våffleriet ligger i närheten av Tumba så är det som att vara ute på landet när man är på plats.

Till klockargården kommer man för att äta våfflor (utbudet av bakverk är liten). Det finns matigare våfflor och dessertvåfflor eller så kan du skapa din egen våffla. Du sitter i trädgården och ser ut över sädesfälten eller inomhus och kikar på tavlor och kuriosa från en svunnen tid.

Klockargårdens våffleri

Rosendahls trädgård är en annan oas att njuta av för själen. Okey då, så här års med alla turister på plats kanske det blir lite väl stimmigt och trångt. Att vandra omkring och kika på växter och blommor är en njutning. Passa även på att besöka snittblomsfältet där du kan samla ihop din alldeles egna blomsterbukett.

Jag anser fortfarande att deras mjuka kardemummakaka tillhör bland den godaste jag ätit. Den är så otroligt smakrik, saftig och porös. Helt klart har det att göra med mycket smör och vispgrädde. Nu har jag inte pratat med bagarna på plats om receptet men när Monika Ahlberg drev kaféet för många år sedan så hade hon nedan recept.

200 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
Ca 4 1/2-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk nystött kardemumma
Drygt 1 dl vispgrädde

Rör ihop smör och socker kraftigt. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda bakpulver och kardemumma med mjölet och tillsätt till äggsmeten omväxlande med vispgrädden.
Klicka ut smeten i en smord och bröad rund form med ”hål” i mitten. Släta inte till ytan.
Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter och låt gärna stå kvar i avstängd ugn i en kvart. Ta ut och låt svalna under bakduk.

Receptet finns även i Monika Ahlbergs populära bok Rosendahls trädgårdscafé. Receptet ligger även på hennes hemsida här.

Rosendals trädgård

Det här var bara ett litet axplock från sommarens fikastunder. I höst ser jag fram mot att besöka fler trevliga fikabesök. Gör det du med och glöm inte att stödja ditt lokala fik❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.