NM i Mathantverk – här är bagerimedaljörerna

Bröd från Mormor Bättys kringlor

Varje år brukar SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk – men i år genomfördes istället Nordic Artisan Food Award vid Stora Skuggans värdshus på Norra Djurgården i Stockholm. Där bedömdes över 400 produkter i 28 klasser av olika jurygrupper.

De som medverkade i tävlingen i fredags är alla småskaliga producenter från de olika nordiska länderna (dock med flest deltagare från Sverige). I klassen bröd/bageri bedömdes utseende, konsistens, doft och smak och de tävlande är mindre hantverksbagerier från olika delar av landet. Den gemensamma nämnaren för samtliga är råvarornas betydelse med schysst och rent bröd utan en massa tillsatser. Inget hokus pokus helt enkelt!

UTMÄRKELSER AWARDSBEST IN CLASS
Föräras till produkten med högst poäng i klassen. Vid samma högsta totalpoäng är smakpoängen utslagsgivande. Om även smakpoängen är samma delas utmärkelsen.

MEDALJER
Maximal poäng: 20
Guld – Exceptionellt hantverk
19–20 poäng
Silver – Väl utfört hantverk, nära exceptionellt
17–18,5 poäng
Brons – Väl utfört hantverk
15–16,5 poäng

Medaljörerna i kategori bageri/bröd

SMAKSATT BRÖDBEST IN CLASS & SILVER
Vänga kvarncafé & bageri, Vänga kvarn/Västergötland. Bröd (18,5 poäng): Emmer – Omdöme: Ett vackert och välbalanserat bröd med stor arombukett och låååång eftersmak. Det här är ett bröd som vi kan äta varje dag!!
Silver
Sibbarps gårdsbageri, Månstad/Västergötland. Bröd (18 poäng): Rösereds grova rågbröd.
Wahlmans café & hanverksbageri, Hedemora/Dalarna. Bröd (18 poäng): Wahlmans frukt och valnöts bröd
Wahlmans café & hanverksbageri, Hedemora/Dalarna. Bröd (17,5 poäng): Wahlmans Oppigårds Dipa
Rådmansö Bageributik, Södersvik/Uppland. Bröd (17 poäng): Södersvik
Brons
Krus bageri, Undersåker/Jämtland. Bröd (16 poäng): Rågbröd
Carolas Eko, Stockholm. Bröd: (15,5 poäng) Stora Skuggans honung
Mormor Bättys kringlor, Alingsås/Västergötland (flyttat verksamheten från Härenebro). Bröd (15,5 poäng): Mo höjdens lycka
Vänga kvarncafé & bageri, Vänga kvarn/Västergötland. Bröd (15,5 poäng): Rostade fröer
Redvägs bageri, Hållestorp/Västergötland. Bröd (15 poäng): Tångbröd

SURDEGSBRÖD MED RÅGBEST IN CLASS & BRONS
Gnesta hantverksbageri, Gnesta/Södermanland. Bröd (16 poäng): Ren råg – Omdöme: Ett skickligt bakat bröd med jämn, härlig skorpa. Ett väldigt gott bröd som fångar helheten i rågen!
Brons
Skogskråkan, Järna/Södermanland. Bröd (16 poäng): Kråkans råg
Sibbarps gårdsbageri, Månstad/Västergötland. Bröd (15,5 poäng): Lilla Månstads mjuka rågbröd
Hjulsjö 103, Hällefors/Västmanland. Bröd (15 poäng): Svedjeråg


SURDEGSBRÖD MED VETEBEST IN CLASS & SILVER
Sibbarps gårdsbageri, Månstad/Västergötland. Bröd (18 poäng): Hults rostade havrebröd – Omdöme: Ett rustikt, välkomponerat bröd där den höga syran bryter fint mot havrens nötighet. Ett bröd vi tagit till våra hjärtan!
Brons
Rådmansö Bageributik, Södersvik/Uppland. Bröd (17 poäng): Infjärden
Hjulsjö 103, Hällefors/Västmanland. Bröd (16 poäng): Lantbrödet
Erikson Cottage, Ljungsarp/Västergötland. Bröd (15 poäng): Lindås ljusa

TUNNA, PLATTA BRÖDBEST IN CLASS & BRONS
Solkulla gård, Åland. Bröd (15,5 poäng): Kvarnsten – Omdöme: Ett vackert bröd med bra, seg konsistens och fina porer. Saftigt och gott.

Övriga kategorier i tävlingen: Bär-, Frukt- och grönsaksförädling, Charkuteri, Fiskförädling, Hantverksdryck, Mejeri. Samtliga pristagare finner du här.

✶✶✶

Det viktigaste är inte att vinna – det är att deltaga och ha jäkligt trevligt tillsammans med branschkollegor❤

Bröd från Gnesta hantverksbageri

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.