Tiden är kort för pepparkakor, klenäter, lussekatter, saffransbullar och mandelmusslor för nu puffas de undan då semlan gör sitt intåg. På sociala medier översvämmas vi redan nu av semlor då 2 januari brukar vara startskottet för många bagerier att börja producera och sälja semlor. Vissa bagerier har erbjudit saffranssemlor under december men sedan annandag jul gått över till den traditionella semlan.
Även om vissa bagerier/konditorier börjar med produktion och försäljning av semlor under mellandagarna så är det först kring Trettondagsafton som de allra flesta börjar med sina försäljningar – till puritanerna och traditionalisternas stora förskräckelse!
Fettisdagen inträffar i år den 4 mars och det skall bli spännande att se om det dyker upp någon finurlig hybridsemla den här säsongen eller om den traditionella semlan håller sin position som ohotad etta.
Semlor med chrunchiga bitar av spanska mandlar i mandelmassan är fortsatt populär även om semlor med den släta mandelmassan fortfarande kommer att vara den vanligast förekommande runt om i landet. Dock tyckte jag mig skönja en viss tillbakagång med större bitar av mandlar i mandelmassan förra året till förmån för mindre finfördelade bitar.
Prisutvecklingen skall bli intressant att följa då råvarukostnaderna som bekant ökat kraftigt de senaste åren. Många semlor i Stockholm lär gå loss på cirka 50-59 kr (även om det finns bagerier som erbjuder semlor för under 50-lappen). På landsbygden får man räkna med att en semla går loss på mellan 35-45 kr på ett bageri/konditori.
Jag vill uppmana dig som konsument att hålla extrakoll på semlorna så att de innehåller äkta mandelmassa och inte bakmassa med en massa onödiga tillsatser och industriella ingredienser. Likaså finns det semlor som innehåller palmolja/palmkärnolja och det är ett absolut no-no. Det händer även att en del använder aprikoskärnor som är ett billigare substitut för den mandel som man normalt förväntar sig.
I regel så använder små och medelstora bagerier schyssta råvaror men ju större aktörerna är, desto mer aktsam bör du vara. De stora livsmedelsjättarna bör man syna i sömmarna. Det finns en anledning till varför deras semlor oftast är otroligt billiga. Även om de bakar på plats så kan råvarorna de köper in vara skräp. Jag vet att det finns de som är riktigt bra också så jag drar inte alla över en kam utan ber dig som konsument att vara kritisk. Syna innehållsförteckningen noga och fråga bageripersonalen på plats hos din lokala ICA, Coop, Hemköp, Lidl, Willys eller City Gross-handlare.
Utöver livsmedelsjättarna bör du vara extra vaksam på semlor som säljs på bensinmackar, snabbköp, 7-eleven och i Pressbyråer.
Om du driver kafé, se då till att kolla innehållsdeklarationen på de semlor du köper in (det gäller även för kakor och glass som kan innehålla exempelvis palmolja). Och kom ihåg, ju billigare en vara är, desto större anledning till misstänksamhet.
Tidningen Land publicerade ett inlägg 2019 om palmolja och aprikoskärnor i semlor som du kan läsa här. Äkta vara skrev ett inlägg 2017 om fusket med semlor här.
Även om jag inte längre genomför mina stora semmeltester så kommer jag i vanlig ordning att hålla ögon och öron öppna för det senaste inom semlor och publicera det här på bloggen.
Så hur blir 2025-års semmelsäsong? Jag tror den kommer att likna fjolårets med en hög och jämn nivå utan några större revolutionerade nyheter.
Trenden med spansk mandelmassa med mindre bitar i för optimal chrunch kommer att vara fortsatt populär. Den spanska mandeln är känd för att vara lite sötare jämfört med varianter från andra länder. Kvalitén på mandlarna tillhör de bästa i världen, mycket på grund av högre fetthalt vilket gör mandlarna mjukare, mindre torra och med en intensivare smak. I Spanien växer fler än hundra sorters mandlar men de med allra bäst kvalité är Marcona, Valencias eller Comunas, Largueta, Planeta och Mallorca. Valencias (kommersiella namnet för en samling mandelsorter av hög kvalité) och Mallorca (namn på de många sorter som odlas på Balearerna) är inte namn på en sort utan ett samlingsnamn.
Var finns då den godaste semlan i Stockholm? Ja, därom tvista de lärde men skall man döma av förra säsongens olika tester så ligger Svedjan bageri (vinnare i Krogguiden och Svenska Dagbladet), Pesso bageri och café (vinnare Thats up), Ritorno och Stora bageriet (delad vinnare i Expressen/Allt om Mat) samt Komet (vinnare i Bäst-i-test) i pole position.
Var din egen domare och njut av de semlor du tycker är goda men kom ihåg att köpa semlor som innehåller schyssta råvaror och som håller bra kvalité. Sträva efter att hellre äta få semlor per säsong som kostar lite mer men som innehåller schyssta råvaror/ingredienser än många billiga semlor vars råvaror är högst tvivelaktiga.
Gå nu ut och köp en semla från ditt lokala bageri/konditori♥️
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar