Premiär för semlor – men tänk på det här

Tiden är kort för pepparkakor, klenäter, lussekatter, saffransbullar och mandelmusslor för nu puffas de undan då semlan gör sitt intåg.

I år var det många bagerier/konditorier som startade upp saffranssäsongen rekordtidigt och av döma av flödet på sociala medier så kommer det även bli en tidigare start för semlor. Vissa bagerier har erbjudit saffranssemlor under december men nu går vi över till den mer traditionella semlan.

Fettisdagen inträffar den 16 februari och det skall bli spännande att se om det dyker upp någon finurlig hybridsemla den här säsongen eller om den traditionella semlan återtar sin position som ohotad etta efter flera år med knasiga, roliga, vackra, fula och underliga hybridsemlor. Jag tyckte mig se en tillbakagång av hybrider redan förra säsongen och gissningsvis håller den trenden i sig. Jag tror även att semlor med chrunchiga bitar av mandelmassa fortsätter att öka även om semlor med den släta mandelmassan fortfarande kommer att vara den vanligast förekommande runt om i landet.

Prisutvecklingen kommer fortsätta uppåt och semlor för 50 kr styck är snart inget man kommer att förvånas över, i synnerhet inte i Stockholm.

Jag vill även uppmana dig som konsument att hålla extrakoll på semlorna så att de innehåller äkta mandelmassa och inte bakmassa med en massa onödiga tillsatser och industriella ingredienser. Likaså finns det semlor som innehåller palmolja/palmkärnolja och det är ett absolut no-no (läs mitt inlägg om pepparkakor och palmolja här). Det händer även att en del använder aprikoskärnor som är ett billigare substitut för den mandel som man normalt förväntar sig.

I regel så använder små och medelstora bagerier schyssta råvaror men ju större aktörerna är, desto mer aktsam bör du vara. De stora livsmedelsjättarna bör man syna i sömmarna. Det finns en anledning till varför deras semlor oftast är otroligt billiga. Även om de bakar på plats så kan råvarorna de köper in vara skit. Jag vet att det finns de som är riktigt bra också så jag drar inte alla över en kam utan ber dig som konsument att vara kritisk. Syna innehållsförteckningen noga och fråga bageripersonalen på plats hos din lokala ICA, Coop, Hemköp, Willys eller City Gross-handlare.

Utöver livsmedelsjättarna bör du vara extra vaksam på semlor som säljs på bensinmackar, snabbköp och på 7-eleven och i Pressbyråer.

Om du driver kafé, se då till att kolla innehållsdeklarationen på de semlor du köper in (det gäller även för kakor och glass som kan innehålla exempelvis palmolja). Och kom ihåg, ju billigare en vara är, desto större anledning till misstänksamhet.

Tidningen Land publicerade ett inlägg 2019 om palmolja och aprikoskärnor i semlor som du kan läsa här. Äkta vara skrev ett inlägg 2017 om fusket med semlor här.

Även om jag inte längre genomför mina stora semmeltester så kommer jag i vanlig ordning hålla öron och ögon öppna för för det senaste och publicera det här på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.