Under påskveckan äter vi svenskar kopiösa mängder godis varav en hel del choklad. Men har du någonsin funderat över chokladens ursprung? Jag är medveten att det är snårigt att vara konsument och det är nästintill omöjligt att ha kunskap om allt men chokladens avigsidor anser jag är viktig att upplysa om.

Vi äter cirka sex kilo choklad per person och år och då vill i alla fall jag veta att de som jobbar inom kakaoindustrin har en rättvis och dräglig tillvaro. Vill inte du det?

I Sverige skulle vi aldrig tillåta slaveri och barnarbete men dessvärre förekommer det i vissa delar av världen. Sju av tio svenskar skulle avstå från att köpa choklad om de visste att barnarbete låg bakom visar en Kantar Sifo-undersökning från 2021. Bara 8 procent av kvinnorna skulle köpa choklad som de visste producerats med hjälp av barn, att jämföra med 15 procent av männen.

Det har under många år rapporterats om att barnarbete förekommer inom exempelvis klädindustrin där välkända varumärken hängts ut men vad inte alla känner till är att det på vissa håll i Afrika förekommer barnarbete och slaveri inom chokladindustrin. Den största orsaken till barnarbete är att föräldrarnas inkomster är för låga. De räcker inte till näringsrik mat, ett anständigt boende eller skolgång.

Foto: Pablo Merchán Montes för Unsplash

Den största delen av världens kakao, omkring 70 procent, produceras i Västafrika och då främst i Ghana och Elfenbenskusten visar en undersökning från universitetet i Chicago. Det är inte ovanligt att familjemedlemmar säljer sina barn till smugglare som i sin tur utnyttjar dem som slavar inom kakaoindustrin och det gäller främst i länderna Mali och Burkina Faso enligt Abby Mills som är kampanjansvarig för International Labor Rights Forum.

I en artikel i Washington Post har bönder i Elfenbenskusten erkänt att det förekommer slaveri på deras odlingar men att det är de ansvariga som stoppar pengarna i fickan. Arbetarna får nästan ingenting i ersättning och det talas om löner på 2-4 kronor om dagen enligt en tidigare artikel i Huffington Post. Chokladleverantörerna i omvärlden är beroende av leveranserna av kakao i Afrika och främst från Ghana och Elfenbenskusten som står för 50-60% av all kakao till omvärlden (resterande 10-20% kommer från närliggande grannländer).

Foto: Jametlene Reskp för Unsplash

Mondelez (ägare till Marabou), Ferrero, Nestlè och Hershey har kommunicerat att en majoritet av deras kakaoinköp under perioden 2020-2022 skall komma från certifierade odlare. Men är det återigen tomma löften? 2021 stämde åtta barn i Elfenbenskusten företagen Snickers, Marabou och Kitkat för barnslaveri. Mars, Nestlé och Mondelēz påstås fortsätta köpa kakao från plantager med tusentals barnslavar. Även Cadbury har anklagats för utnyttjande av barn vilket The Guardian skrev om för två år sedan här. Tidskriften publicerade även en artikel i ämnet 2021 här.

Livets mening är att leva rätt, tänka rätt och handla rätt – det borde vara mantrat hos de stora chokladbolagens företagsvärderingar. Dubbelmoralen är stor och att blunda med ena ögat är dessvärre lönsamt och den girige lever ständigt efter mottot ”Business as usual”.

Men hur skall jag då som konsument veta vad som är rättvis och schysst choklad?
I regel brukar man säga att Fairtrade-märkt choklad är okey, vilket du kan läsa om här. Fairtrade jobbar på många olika sätt med att förbättra situationen för kakaoodlarna. En viktig del är att stärka organisationernas möjligheter att vara en stark part i den internationella handeln. Det handlar bland annat om tillgång till partners som kan jobba med teknisk support kring produktivitet, kvalitet och ledning.

För att krångla till det så har det blivit allt vanligare att chokladproducenterna själva uppfinner egna märkningssymboler eller ”hittepå märkningar” som vissa kallar det. Företagens egna märkningar är mer osäkra eftersom det inte är en oberoende part som kontrollerar att reglerna följs.

Märkningar såsom ”For better cocoa”, ”Cocoa Farming Program” och ”Cocoa Plan” kan mycket väl vara ett slags ”Greenwashing” inom kakaoindustrin. Det tragiska är att vissa av chokladjättarna som marknadsför ”hittepå märkningar” och som påstår att de bekämpar barnslaveri. Men med jämna mellanrum anklagas och blir stämda för just barnslaveri.

Foto: Tasha Jolley för Unsplash
Foto: Tasha Jolley för Unsplash

En fransk dokumentär från 2019 visar hur produktionen pågår i regnskogsområden och att barn från Burkina Faso säljs som arbetare till odlingarna där de sprutar Glyfosat utan skyddsutrustning för att röja mark för kakao-odlingar. Under 25 års tid har närmare 90% av Côte d’Ivoires regnskog skövlats för odlingsmark – ofta för just kakaoplantan.

*****

Miki Mistrati har dokumenterat barnarbete i Västafrikas kakaoindustri ända sedan 2007. I mars 2022 visades han nya dokumentärfilm – The Chocolate War – upp på en filmfestival i Köpenhamn.

Den årliga undersökningen Chocolate Scorecard är ett samarbete mellan Be Slavery FreeMacquarie UniversityUniversity of Wollongong och Open University vars syfte är att belysa vad som skiljer ett företag som tillverkar ”schysst” choklad (choklad obefläckad av barnarbete, modernt slaveri, avskogning och överanvändning av jordbrukskemikalier) mot de som inte gör det.

*****

2022 sände Storbritanniens Channel 4 hemliga filmer från Ghana som påstods visa barn så unga som 10 år som arbetade barfota, iklädda shorts och t-shirts, använda machetes för att skörda kakao som så småningom användes i Cadbury-choklad.

*****

International Cocoa Initiative (ICI) är en Schweizbaserad stiftelse som förenar kakao och chokladindustrin och som tillsammans med regeringar och jordbrukare verkar för att säkerställa en bättre framtid för barn och för att motverka barnarbete.

*****

De senaste artiklarna om barnarbete inom kakaoindustrin kan du läsa på Slave Free Chocolates hemsida.

*****

Rainforest Alliance är en internationell ideell organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter och där ingår uppförandekoder som bland annat innebär att man tar avstånd från tvångsarbete, barnarbete och diskriminering.

*****

I vissa fall kan det vara enklare att handla choklad från småskaliga aktörer. De kan – likt småskaliga kafferostare – i många fall ha bra spårning tillbaka till bönderna/odlarna där ägarna själva besökt plantagen och säkerställt att allt går rätt till och att det inte finns barnarbete, att det förekommer rättvisa arbetsförhållanden och bra arbetsmiljö samt att lönerna är schyssta.

*****

Älska och njut av choklad men se till att stilla ditt samvete genom att handla rättvis choklad.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.