Rekordår för svenska äpplen

Hem Aktuellt Rekordår för svenska äpplen

I år är ett rekordår för svenska äpplen då det varit en perfekt sommar med mycket sol och lagom med regn. Hemma hos oss står det alltid en skål framme med äpplen som vi främst använder till bakning och till att göra juice. Vi svenskar konsumerar omkring hundra tusen ton äpplen varje år, varav en fjärdedel produceras av svenska odlare.

Svenska äpplen ökar i popularitet men det har inte alltid funnits tillräcklig tillgång till dem men nu satsar odlare runt om i landet med att förse konsumenterna med äpplen året runt. För att kunna distribuera svenska äpplen vintertid lagras den skördade frukten i en så kallade ULO-kylar. I kylarna är syrehalten låg och temperaturen hålls på omkring två till fyra grader, genom detta förvaringssätt stannar äpplenas mogningsprocess upp.

img_7434edited

Mellan september och november går musterierna varma och ett hett tips är att bege dig till ett musteri för att göra din egen äppelmust. Alla äpplen brukar går bra att musta, dock ej övermogna, mörka och ruttna. Du kan heller inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.

Vad kostar det då? Enligt en genomgång av musterier i Sverige kostar det att få pastöriserad must av sina äpplen från 19 upp till 30 kronor litern (många i STH-området ligger på 21 kr/litern). Det brukar finnas en minsta vikt som du måste ha med dig så kolla in aktuellt musteris hemsida för mer information.

I Stockholms län kan du vända dig till följande musterier:

Blidö Bageri & Musteri (Blidö)
Bredalens Gårdsmusteri (Ingarö)
Edsvikens äppelmusteri (Sollentuna)
Ingrid Maries mobila musteri (Södertälje)
Lidingö Musteri (Lidingö)
Pomme pomme (mobilt musteri)
Pop-Up Musteri Ålsten (Bromma)
Rosenhills Trädgård & Musteri (Ekerö)
Roslagens Musteri (Åkersberga)
Slottsmustaren på Wenngarn (Sigtuna)
Syninge Musteri (Norrtälje)
Villa Berglidens Äppelmusteri (Vendelsö)
Värmdö Musteri (Ingarö)
Äppelblommans Musteri (Södertälje)
Äppelbriken (Svartsjö)
135 Äpplen Musteri (Tyresö)

Sveriges Pomologiska Sällskap har en förteckning över musterier runt om i landet som du kan läsa om här. De har även bra information gällandes äppelallergi som du kan läsa om här.

imageedit_7_9009825672

Nordiska Museet har en superbra äppel-app där du kan få hjälp med äppelsortsbestämning, äppelodling och äppelhistoria. Du finner 300 svenska äppelsorter i appen. Läs mer här.

Här är även lite tips om var du hittar gratis frukt. Pallfrukt lägger ut tips om var någonstans du kan plocka gratis frukt runt om i landet. Äkta Vara driver en fruktförmedling som informerar om du har frukt över, var den finns och vart du kan hämta den. Fruktkartan är en sajt där vem som helst kan rapportera fruktträd som växer på allmänningar och parker. Om du är på Facebook, skriv in ”Fruktförmedlingen” i sökfunktionen så får du upp din lokala fruktförmedling. Där läggs det upp frukt och bär som blivit över och som kan hämtas utan kostnad.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.