Handen på hjärtat, var inte våra kaffevanor enklare förr? På jobbet minns jag att jag gick fram till kaffekannan som i bästa fall var någorlunda nybryggt. I värsta fall hade den stått och samlat på sig garvsyra så till den milda grad att kaffet fräste åt mig när jag hällde upp en kopp. Men nog tusan drack jag upp allt kaffe i alla fall. Därefter lovade jag mig själv att aldrig dricka kaffe på jobbet igen men likväl stod jag framför kaffekannan någon timme senare!

Likaså var det när jag bryggde kaffe i hemmet, jag tog min kopp och sedan lämnade jag resten och lät det stå och dra under hela dagen. Smaken brydde jag mig inte så mycket om för det var först och främst koffeinkicken jag ville åt. Känner du igen dig?

Foto: Nathan Dumlao för Unsplash

Kaffebörnorna inhandlades på stormarknaden och det var de stora leverantörernas kaffebönor som jag köpte av exempelvis Gevalia som 1985 började med sina numera klassiska ”Vilket kaffe skulle du bjuda på om du fick oväntat besök” där de släppte fyra-fem annonser/år. Gevalia fortsatte under 90-talet med sin hyllade och innovativa reklam i tv och med uppmärksammade installationer på Stureplan. Läs mer om Gevalias reklamhistoria här.

Fram till millenniumskiftet var kaffe okomplicerat, det fanns bryggkaffe och snabbkaffe, thats it! Ville man ha en skvätt mjölk i kaffet så hällde man i det från mjölkpaketet. Variationen av bryggmetoder och kaffedrycker var högst begränsad.

1982 öppnade cafè Gateau upp en stor enhet i Ringens köpcentrum och 1984 ännu en enhet på Norrlandsgatan där jag ibland brukade ta en café au lait. Cafè Gateau positionerade sig som lite exklusivare och priserna var därefter. Läs om Gateaus historia och familjen Christenson här.

90-talet var startskottet för flera kafékedjor och de började så smått lansera cappuccino och latte men till en början var det väldigt få svenskar som anammade det italienska sättet att dricka kaffe. 2003 började allt fler kaféer erbjuda cappuccino och latte men den riktiga boomen skulle dröja ytterligare.

2003 träffade jag min nuvarande fru Annie (som bott 20 år på Sicilien) och jag minns att vi förgäves försökte hitta något fik i Stockholm som för det första erbjöd cappuccino, för det andra kunde göra en schysst cappuccino. Det ena stället var värre än det andra – ingen kunde göra en god cappuccino och ingen kunde skumma mjölk.

Det första stället vi upptäckte som kunde göra en någorlunda bra cappuccino var Espresso House som öppnade upp en av sina första enheter i Stockholm på Stureplan (inne i ”Telia-huset”) runt 2004 (enheten stängdes i början på 2009 då Telia skulle bygga en företagsentré). Kundtappet blev stort då Espresso House förlorade runt 1000 gäster om dagen på grund av stängningen. De öppnade dock en ny enhet inte långt därifrån 2009. För Annie och mig blev det även en del besök på italienska kaffebarer för där fanns kunskapen om hur man skulle göra en bra cappuccino. Jag minns att vi brukade besöka en liten italiensk kaffebar vid Odenplan (har dessvärre glömt bort namnet på stället).

Kafékedjor som etablerade sig under 90-talet
Robert’s Coffee – öppnade 1992
Wayne’s Coffee – öppnade 1994
Espresso House – öppnade 1996
Coffeehouse by George – öppnade 1997
Starbucks – öppnade 2010

Foto: Ivan Torres för Unsplash

Från det att svensken enbart hade det traditionella kaffet att välja på så började nu den ena kaffedrycken efter den andra dyka upp på kaféerna. Det blev helt plötsligt inne med cappuccino, latte, americano, espresso och macchiato, främst i storstäderna, men cappuccino och latte skulle sakta men säkert bli trendigt även i övriga landet. På arbetsplatserna fick den lilla kaffekannan allt större konkurrens av stora kaffemaskiner där man med ett enkelt knapptryck kunde få den kaffesort man önskade. Blev kaffet godare med maskinernas intåg? Tveksamt till en början.

Specialkaffe då? 2004 öppnade Johan & Nyström i Stockholm med visionen om en bättre kaffevärld. De ville förändra kaffebranschen i stort och smått och insåg att allt kaffe som såldes i Sverige var av låg kvalitet, att bönderna fick dåligt betalt och att kaffet smakade uselt. JN växte så det knakade och snart fanns deras kaffe hos var och vartannat kafé runt om i landet kändes det som. 2015 gjorde jag en längre intervju med dåvarande grundaren och vd:n Johan Damgaard som du kan läsa här. 2016 såldes JN till Espresso House Group men varumärket lever kvar än idag. Johan Damgaard lämnade vd-rollen och bolaget 2017 och du kan läsa vad han skrev om vid sitt avsked här.

Foto: Krists Luhaers för Unsplash

Idag är medvetenheten kring kaffe betydligt högre jämfört med tidigare år och många fler efterfrågar bra kaffe men även om vi svenskar har en lång och gedigen kaffetradition och ständigt rankas högt i världen bland de länder som konsumerar mest kaffe per capita, så är den allmänna kunskapen fortfarande relativt låg då vi i regel är rätt konservativa när det kommer till kaffeval. Handen på hjärtat, hur ofta byter du kaffeleverantör och smak? Vanans makt, det är enkelt och det går snabbt att i mataffären ta det vanliga kaffepaketet som du alltid gjort. Du vet var du får och det skall helst också vara billigt!

I likhet med annan dryck som exempelvis te, vin och öl så finns det oändligt många olika typer av kaffe och att hitta rätt i djungeln av smaker och aromer är inte helt lätt. Visste du förresten att kaffebönan innehåller mer än 800 aromämnen? Det är dubbelt så många som i vin.

Foto: Thom Holmes för Unsplash

Våga kliva utanför din bekvämlighetszon och prova gärna olika kaffesorter och nya smaker. Jag vet att det är en djungel där ute med olika kaffesmaker men precis som med vin så kan du läsa på. Fråga personal i mataffären, i affärer med fokus på kaffe, på kaféer som är erkänt duktiga på kaffe. Gå även med i kaffegrupper på Facebook.

Jag kan rekommendera att läsa mer om kaffe på Kafferosteriet Koppars hemsida där de har en bra kaffeskola som tar upp historia, världens bönor, produktion, hållbarhet, bryggmetoder, hälsa, arom och smak. Du hittar sidan här.

Om du vill läsa mer om smaker och smakhjul så kan du läsa om det hos Arvid Nordquist här.

Gå nu och brygg en god kopp kaffe/beställ en kaffe på ditt lokala fik och njut❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.