Häromdagen åt jag en klassisk semla från Vete-Katten i Stockholm och när jag skriver klassisk så menar jag en semla med slät mandelmassa med tydlig smak av bittermandel utan gigantiska bitar av saltrostade mandlar – helt enkelt en semla som den smakade innan 2015 då hybriderna gjorde sitt intåg. Jag måste erkänna att det kändes lite konstigt att äta en normal klassisk semla då jag inte gjort det på flera år utan valt andra typer av semlor.
Vete-Katten har valt att inte lägga fokus på att experimentera med semlor utan lutar sig mot de klassiska semlorna som de säljer mycket av. De har dock även karlsbadersemlor och wienersemlor i sitt utbud. Varje säsong säljer Vete-Katten över 100 000 semlor och på fettisdagen säljs ungefär 25 000 semlor som hanteras av cirka 16 konditorer och bagare. Så efterfrågan på ”normala semlor” är fortsatt stor.
Vad föredrar du för slags semla? Semla med slät, traditionell mandelmassa med tydlig smak av bittermandel eller en semla med saltrostad mandelfyllning med större bitar av mandlar i? Enskedeparkens bageri och Lillebrors bageri i Stockholm har erbjudit semlor med saltrostad mandel i sin fyllning under flera år och de båda ses som något av pionjärer när det kommer till nuvarande trend med större och mindre finfördelade bitar av mandlar i semlan. Vissa gillar det, andra inte.
Personligen gillar jag semlor som har mandelmassa med mindre hackade mandelbitar i men det får inte bli för mycket. Vissa bagerier adderar även hela/delade mandlar ovanför mandelmassan innan de spritsar på grädden och har man allt för mycket saltrostade mandlar i semlan så är risken överhängande att bakverket blir allt för salt.
Många bagerier använder valenciamandlar eller marconamandlar och båda sorterna anses tillhöra de bästa i världen men smakar det så kostar det för de är inte billiga. När jag besökte Valencia för ett par år sedan åt jag kopiösa mängder av dessa mandlar för de är så otroligt goda. Än idag köper jag med jämna mellanrum dessa mandlar som jag sedan äter rakt upp och ned som mellanmål😉
Den spanska mandeln är känd för att vara lite sötare jämfört med varianter från andra länder. Kvalitén på mandlarna tillhör de allra bästa, mycket på grund av högre fetthalt vilket gör mandlarna mjukare, mindre torra och med en intensivare smak.
I Spanien växer fler än hundra sorters mandlar men de med allra bäst kvalité är Marcona, Valencias eller Comunas, Largueta, Planeta och Mallorca. Valencias (kommersiella namnet för en samling mandelsorter av hög kvalité) och Mallorca (namn på de många sorter som odlas på Balearerna) är inte namn på en sort utan ett samlingsnamn.
Mandelmassan är semlans hjärta men även om den kanske är den allra viktigaste ingrediensen så är helheten och semlans totala balans oerhört viktig. Det spelar ingen roll om du har världens godaste mandelmassa om det visar sig att bullen och grädden är under all kritik. Det gäller även om det är för mycket saltrostade mandlar i som då riskerar att skapa obalans med allt för mycket sälta i bakverket.
Semla – slät massa eller med bitar i? Jag förespråkar både och men om det är slät massa får det absolut inte vara för mycket bittermandel i. Sträva efter att hellre äta få semlor per säsong som kostar lite mer men som innehåller schyssta råvaror/ingredienser än många billiga semlor vars råvaror är högst tvivelaktiga.
Gå nu ut och köp en semla från ditt lokala bageri/konditori❤
Läs även
Högtryck på Nolbygårds ekobageri – ett besök i semmelverkstan (från 2021)
Möt 25 hantverksbagerier om årets semmelsäsong (från 2021)
Semmelsnack med stjärnkonditorerna (från 2021)
Semmelsnack med Mattias Ljungberg (från 2020)
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar