Det går inte att undvika dem längre – semlorna. Överallt på sociala medier poppar de upp i alla möjliga olika skepnader. Snygga, fula, groteska och knasiga – det finns plats för alla.
Redan på 1500-talet skapade man semlor eller hetvägg som de hette på den tiden. Formen var annorlunda då de var bakade som kors eller i kilform. Bullarna var mer brödlika och utan de ingredienser vi idag finner i en klassisk semla. Semlans hjärta är mandelmassan och den har hängt med ett tag men grädden lade man till efter första världskriget då också locket av vetedeg kom på plats.
Om du vill läsa mer om semlans historia så kan jag rekommendera SO-rummet samt Mattias Axelssons B-uppsats från 2011, Semla och samhälle – en studie om semlans förändring 1895-1955.
Förra vintern hälsade jag på hos Fahlmans konditori i Helsingborg och där har de tagit fram en jättesemla som står utanför kondiset och drar till sig uppmärksamhet.Det är i stort sett omöjligt att missa denna supersemla och många vill även fota semlan som sedan sprids viralt på sociala medier.
Fahlmans är ett kondis som andas historia och 1914 grundade Georg Fahlman konditoriet. Det är säkert många i Helsingborg som har en speciell relation till Fahlmans och själv älskar jag att besöka fik med anor från en svunnen tid. Gustav VI Adolf var en återkommande stamkund och utsåg Fahlmans till kunglig hovleverantör. Konditoriet utsågs 2011 till Årets konditori av stiftelsen Sveriges bästa bord.
Två gånger per år brukar de duka upp en stor tårtbuffé. Det brukar kosta 190 kronor och så får man äta så mycket man orkar av alla bakverk som läggs upp på ett stort bord. Spana in Fahlmans Instagramkonto och missa heller inte alla härliga tårtor här.
Fahlmans konditori
Adress: Stortorget 11, Helsingborg
Skriv ett svar