Det finns mycket man kan säga om semlor och idag verkar det som om de flesta har en åsikt om utseende och smak. Den konservative är orubblig och håller benhårt på traditionerna både beträffande utseende och tidpunkt för intagandet av semlorna medan den innovative förordar utveckling och förändring och är positiv till semmelhybriderna.
Men en klassiker förblir en klassiker och när det kommer till smak så är de oftast de godaste semlorna enligt mig.
När Mattias Ljungberg (ägare av Tössebageriet) startade hybridvågen 2015 med sina semmelwraps så följdes flera år med knasiga, tokiga, roliga och galna semmelvarianter. Roligt för konsumenterna och kassaklirr för bagerierna/konditorierna.
Dock har hetsen med att uppfinna nya innovativa och tokiga hybrider avtagit och det började redan 2020. Visst förekommer det fortfarande en hel del hybrider men nu är trenden främst att ha större bitar av rostad mandel (helst Valencia alternativt marconamandlar) i fyllningen och det gäller främst bland bagerierna/konditorierna i Stockholm.
Jag har navigerat lite på Instagram och hittat ett gäng hybrider att vila ögonen på så håll till godo.
Thimons konditori i Småland erbjuder Napoleonsemlor innehållandes wienerdeg, mandelmassa, äpplesylt, grädde, hallonsylt och glasyr.
Får det lov att vara en Dumlesemla? Karamelliserad mjöljchokladtryffel
dumlegrädde och kolasås. Finns att köpa på Björns konditori i Skåne.
På klassiska konditori Bivur i Köping (där filmen Tårtgeneralen spelades in 2017) kan du beställa en semla med chokladboll inuti. Inga konstigheter va?
Om du är sugen på en croissantsemla så kan du besöka Pascal i Stockholm. Förföriskt god.
På Kulturbageriet i Umeå kan du köpa finfina och säkerligen supergoda chouqettesemlor.
Petit chou-semlor kan du köpa på Brioche vid Alviks torg i Stockholm.
På Malmborgs konditori i Jönköping kan du få dig en semla med pärongrädde och vaniljkräm. De har dessutom en e-butik med leverans dagligen inom Jönköping och Huskvarna-området.
De “goa gubbarna” Tommy Dahlberg och Andreas Riksèn som driver Lilla Sur i Göteborg har sedan 2014 erbjudit kanelbulle + semla = kremla. Köerna ringlar sig långa i Kålltorp.
Även i år kan du finna dessa goda chokladsemlor hos Magnus Johansson bageri & konditori i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Pistagesemlor kan du beställa från Ingmarsö bageri. Bageriet drivs av Lina och Victor Wahlcrantz som lämnat storstadens brus mot vackra Ingmarsö i Stockholms skärgård.
På Spånga konditori kan du köpa semmelmunkar. Sockerdoppad munk fylld med semmelfyllning och härlig grädde på toppen.
I Hofors finner du Fiket och där kan du beställa toscasemlor.
På Kopparlundens bageri i Västerås har de tagit fram en deluxesemla på croissantdeg med saltade mandlar.
På klassiska Tössebageriet i Stockholm finns inte enbart de klassiska semlorna utan även semmelwraps samt lakritssemlor.
Paté choux-semla med björnbärskräm. Finns på SurÅdeg i Stockholm.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar