Semlor i förändring

Hem Aktuellt Semlor i förändring

De konservativa är orubbliga och håller benhårt på traditionerna både beträffande utseende och tidpunkt för intagandet av semlorna. Jag är positiv till utveckling och förändring och älskar semmelhybriderna. Men en klassiker förblir en klassiker och när det kommer till smak så är de oftast de godaste semlorna.

Jag har ögat mig igenom Instagram och letat upp ett gäng härligt coola, knasiga och snygga hybrider. Håll till godo.

Damien Foschiatti och Malin Eklund på Fosch Artisan Pâtisserie i Stockholm har tagit fram en serie av semlor – Monsieur Classic (den klassiska semlan), Petit Plums (hetvägg) och Madame cassis (med svart vinbärsfyllning). Innovativt, kul och riktigt gott.

2017-års semmelhybrid var prinsessemlan som först presenterades av Thimons konditori i Nässjö där de på en säsong sålde 10 000 av dessa semlor. Jag åt en prinsessemla förra året och det var på Vansbro Konditori & Bageri där bilden är ifrån.

Thimons konditori har i år presenterat en ny semmelhybrid – Momla. En hybrid mellan semla och morotskaka. Blir det en lika stor hit som prinsessemlan månne tro?

Nutellasemla från underbara Conditori Nordpolen i Vara. Vem kan motstå den?

Den kavlade semlan – smörkavlad briochedeg med mandlar smaksatt med kardemumma, planifoliavanilj, lättvispad grädde och kardemummasocker. Finns hos Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm och jag garanterar att du blir mätt och belåten.

Peter och Linda Östlund som driver Frosths konditori i Lindesberg har sedan ett par år tillbaks bakat Dagobertsemlor till sina kunder. Det är en semla med dubbel fyllning i två lager.

Paulssons konditori i Halmstad erbjuder en citronsemla med citrontryffel och vaniljkräm.

Gula faran är en surdegsbulle med saffran, rostade pistagenötter nedblandade i mandelmassan och lättvispad grädde. Finns att köpa hos Vallentuna Stenugnsbageri.

Vad sägs om en Double IPA-semla? Bulle bakat på Spicy Porter, fyllning på ölkaramelliserade nötter, IPA-choklad och ganacheripplad cremé fraichegrädde. Inga konstigheter va? Finns att köpa på Sannas Bageri & Konditori i Göteborg som drivs av Annelie Andreasson.

Bread and Table i Stockholm erbjuder semmelmunkar – friterad karlsbaderbulle, mandelfyllning och fluffig grädde, doppad i socker och kardemumma.

konditori Collini i Bollnäs kan du köpa en Crobunsemla – croissantbulle med mandelmassa och grädde.

Mattias Ljungberg måste väl ändå tillskrivas semmelhybridernas fader, eller? Upphovsmannen till semmelwrapen och boken ”Är semlan en semla”. Nu har Mattias tillsammans med Roy Fares lanserat nachossemlan som finns att avnjutas på MR Cake i Stockholm.

De ”goa gubbarna” Tommy Dahlberg och Andreas Riksèn som driver Lilla Sur i Göteborg har sedan 2014 erbjudit kanelbulle + semla = kremla.

I Vellinge finner du Björns konditori och där hittar du briochesemlor.

Även i år finner du semmelburgaren hos Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Om du beger dig till Orminge strax utanför tullarna i Stockholm så skall du besöka Lindeberg Bageri & Konditori för där har Daniel tagit fram en chokladsemla. Chokladbrioche med chokladsanddeg, hemgjord mandelpraliné, chokladcremeux, choklad-och mascarponemousse samt en touch svart kardemumma. Finns att köpa fredag-söndag i ett par veckor framåt.

Frida Leijon som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala har i dagarna lanserat en Budapestsemla beståendes av en mandel- och chokadmaräng fylld med grädde och toppad med härlig semmelfyllning.

2015 lanserade Mattias Ljungberg semmelwrapen och det var även startskottet till hybriderna. Idén är genialisk och wrapen säljer fortfarande bra på Tössebageriet i Stockholm. Om du är sugen på att baka Mattias succésemla så finner du receptet här.

I Karlstad driver Moa Näsström och Mattias Svensson Swenströmskas stenugnsbageri samt Bacceria. Två härliga ställen och pizzorna på Bacceria kan jag varmt rekommendera. Givetvis har de semlor också eller vad sägs om kombinationen semla och vaniljbulle.

Darins Bageri & Konditori i Kristianstad har de tillverkat en schlagersemla med nutella, banan och grädde. Perfekt nu när ”Mello” snart kickar igång igen.

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.