Rekordmånga produkter och företag från hela landet fanns representerade i årets SM i Mathantverk som arrangerades i dagarna två i Växjö. Ett tjugotal jurygrupper bedömde 697 produkter i 49 olika klasser från 218 mathantverksföretag. Det tävlades i bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, charkuteri, fiskförädling, hantverksdryck, mejeri samt övrigt mathantverk som i år bestod av glass och sorbet samt innovativt mathantverk.
Det är Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk – som sedan 1996 arrangerat tävlingen. Tävlingsprodukterna bedömdes även i år av en jury bestående av både experter och lekmän från olika delar av landet och från olika yrkesgrupper.
I år genomfördes tävlingen i Växjö i samband med MAT2024 – en mötesplats för producenter och besökare med fokus på närproducerad mat och hållbara måltider. Prisutdelningen livesändes även via Eldrimners YouTube-kanal.
Bröd – kultursorter är det nya normala
Bagaren, kokboksförfattaren och utbildaren Sébastien Boudet bedömde surdegsbröd med vete.
– Det här är det bästa året någonsin! Många bröd är väldigt bra och skulle endast behöva finslipa några små, små detaljer för att vara perfekta. Det kan till exempel vara sådana saker att bröden inte är ordentligt mjölade innan de snittas eller att de legat för nära varandra i ugnen när de gräddas.
Sébastien Boudet, som bedömt bröd i SM i Mathantverk i 10 år, imponeras av den utveckling hantverksbagerierna i Sverige genomgått och hur mycket bättre brödet blir.
– Vi befinner oss i en brödrevolution. Allt fler inser vikten av att stödja de småskaliga producenter som står för kvalitet och hållbarhet, säger Sébastien Boudet.
Bagaren och forskaren Caroline Lindö, bedömde också brödklasser.
– Kulturspannmål är det nya normala, och det är så vi så glada för.
Caroline var också imponerad av den höga kvalitén på de klassiska surdegsbröden med råg och vete.
– Det här är hantverksbageriernas arbetshästar, storsäljarna där de känner sig hemma och då är kvalitén också hög.
Det fanns också en klass för tunnbröd, som bland annat bedömdes av bagaren och ledamoten av Tunnbrödsakademien Emanuel Eskilsson. Fjorton olika tunnbröd tävlade i klassen.
– Efterfrågan på tunnbröd ökar överallt och det är roligt att se att så många producenter ställde upp, säger Emanuel.
Glass och sorbet
Det gick bra för Farmors i Grimslöv som lyckades ta flera medaljer varav guld med brynt smörglass. Även Alvarets glassmejeri kammade hem guld med rapsglass.
SM i Mathantverk har så många tävlande produkter och klasser att det krävs många jurymedlemmar för att hantera alla bidrag. Bedömningen är utseende, konsistens, doft och smak. Sammanlagt delades det ut 264 medaljer ut; 48 guld, 90 silver och 126 brons. Nedan finner du ett urval av alla medaljörer där mitt fokus ligger på bröd, bullar och glass/sorbet. Jag har länkat till samtliga medaljörer så det är bara att klicka på företagsnamnet.
UTMÄRKELSE OCH MEDALJER
BÄST I KLASSEN
Föräras till produkten med högst poäng om det finns en eller flera produkter som uppnått guld i klassen. Vid samma högsta totalpoäng är smakpoängen utslagsgivande. Om även smakpoängen är densamma delas utmärkelsen.
MEDALJER
Maximal poäng: 20
Guld
19–20 poäng. Exceptionellt hantverk
Silver
17–18,5 poäng. Väl utfört hantverk, nära exceptionellt
Brons
15–16,5 poäng. Väl utfört hantverk
GLASS & SORBET
Bäst i klassen & Guld
Alvarets glassmejeri på Öland/Kalmar län (raps & raps = 20 poäng)
Guld
Farmors Grimslöv i Grimslöv/Kronobergs län (farmors brynt smörglass = 19 poäng)
Silver
Alvarets glassmejeri på Öland/Kalmar län (jordgubb och lavendel = 18 poäng)
Hallongården i Trelleborg/Skåne län (hallonglass med citronverbena = 18 poäng)
Farmors Grimslöv i Grimslöv/Kronobergs län (farmors balsamvinägerglass = 17 poäng)
Stebbarps gårdsprodukter i Ydre/Östergötlands län (drottningglass = 16 poäng)
Hallongården i Trelleborg/Skåne län (hallon och fläderblomssorbet = 15,5 poäng)
BULLAR
Guld
Ingen vinnare
Silver
Park bageri och konditori i Äppelviken/Stockholms län (brynt smör och vanilj = 18 poäng)
Brød & Co i Laholm/Halland (socker8 = 17 poäng)
Brons
Säsongsbagar’n i Dalsjöfors/Västra Götalands län (vaniljbulle med lavendelsocker = 16 poäng)
Surdegslivet i Sundsvall/Västernorrlands län (kardemummabulle = 15.5 poäng)
Kopparlundens bageri i Västerås/Västmanlands län (kardemummabulle = 15 poäng)
Sibbarps gårdsbageri i Månstad/Västra Götalands län (mandelcroissant = 15 poäng)
Wahlmans hantverksbageri och café i Hedemora/Dalarnas län (kardemummabulle = 15 poäng)
HÅRT TUNNBRÖD
Guld
Ingen medaljör
Silver
Skogs-Hildas stenugnsbageri & café i Ullånger/Västernorrlands län (hårt korntunnbröd, fullkorn =18,5 poäng)
Brons
Skogs-Hildas stenugnsbageri & café i Ullånger/Västernorrlands län (tidningsbröd, ett osyrat tunt korntunnbröd = 15,5 poäng)
Rödå bröd & spis i Tavelsjö/Västerbottens län (tunnbröd = 15 poäng)
KNÄCKE
Bäst i klassen & Guld
Lisas bakgård i Åby, Rottne/Kronobergs län (vallmoknäcke = 19,5 poäng)
Silver
Lisas bakgård i Åby, Rottne/Kronobergs län (rågknäcke = 18 poäng)
Brons
Sikta Stenugnsbageri i Varberg/Hallands län (havreknäcke med honung = 15 poäng)
SMAKSATT BRÖD
Bäst i klassen & Guld
Schillströms hantverksbageri i Bålsta/Uppsala län (äppelnöt = 19,5 poäng)
Guld
Lottas Bak&Form i Bleket/Västra Götalands län (strandkant = 19 poäng)
Rådmansö bageributik i Södersvik/Stockholms län (Södersvik = 19 poäng)
Säsongsbagar’n i Dalsjöfors/Västra Götalands län (tre frö = 19 poäng)
Silver
Lottas Bak&Form i Bleket/Västra Götalands län (storm&bär = 18,5 poäng)
AVE Kultur i Ullared/Hallands län (hitte på brödet med sesam = 17 poäng)
Brons
Sikta Stenugnsbageri i Varberg/Hallands län (svinna = 16 poäng)
Eriksmåla Åfors hembageri i Eriksmåla/Kalmar län (vallmo- och citronsurdegsbröd = 15,5 poäng)
Ekenäs hantverksbageri i Ljungbyholm/Kalmar län (Fåravikens råg = 15 poäng)
Forsa handelsträdgård i Forsa/Gävleborgs län (Hennings = 15 poäng)
Redvägs bageri i Blidsberg/Västra Götalands län (kronbröd = 15 poäng)
Säsongsbagar’n i Dalsjöfors/Västra Götalands län (mannagryn och vallmo = 15 poäng)
Utgårds i Fjällbacka/Västra Götalands län (fröa = 15 poäng)
SURDEGSBRÖD AV RÅG
Guld
Ingen medaljör
Silver
Ingen medaljör
Brons
Erikson Cottage i Ljungsarp/Västra Götalands län (Hildings rågbröd = 16,5 poäng)
Sibbarps gårdsbageri i Månstad/Västra Götalands län (Lilla Månstads mjuka rågbröd = 16 poäng)
SURDEGSBRÖD AV VETE
Bäst i klassen & Guld
Rådmansö bageributik i Södersvik/Stockholms län (Saltholmen = 19,5 poäng)
Guld
Park bageri och konditori i Äppelviken/Stockholms län (Dala lantbröd = 19 poäng
Schillströms hantverksbageri i Bålsta/Uppsala län (jädra levain = 19 poäng)
Silver
AVE Kultur i Ullared/Hallands län (kulturbrödet = 18,5 poäng)
Forsa handelsträdgård i Forsa/Gävleborgs län (Ölandstok = 18 poäng)
Park bageri och konditori i Äppelviken/Stockholms län (enbart enkorn = 18 poäng
Utgårds i Fjällbacka/Västra Götalands län (Utgårds lant = 18 poäng)
Ekenäs hantverksbageri i Ljungbyholm/Kalmar län (Ölansbrödet = 17,5 poäng)
AVE Kultur i Ullared/Hallands län (fridhemsbrödet = 17 poäng)
Sibbarps gårdsbageri i Månstad/Västra Götalands län (Korrebos kulturbröd = 17 poäng)
Surdegslivet i Sundsvall/Västernorrlands län (farfars ljusa = 17 poäng)
Säsongsbagar’n i Dalsjöfors/Västra Götalands län (torgets ljusa = 17 poäng)
Brons
Boställets vedugnsbageri i Maspelösa Boställe/Östergötlands län (bondbröd = 16,5 poäng)
Gnesta hantverksbageri i Gnesta/Södermanlands län (stora Sture = 16 poäng)
Sikta stenugnsbageri i Varberg/Hallands län (Sikta = 16 poäng)
Hjulsjö 103 i Hällefors/Örebro län (speltvete från folkärna = 15 poäng)
ÖVRIGT SURDEGSBRÖD
Bäst i klassen & Guld
Säsongsbagar’n i Dalsjöfors/Västra Götalands län (grötbrödet = 20 poäng)
Guld
Lottas Bak&Form i Bleket/Västra Götalands län (Avena = 19 poäng)
Silver
Ingen medaljör
Brons
Eriksmåla Åfors hembageri i Eriksmåla/Kalmar län (huset bredvid = 16,5 poäng)
Utgårds i Fjällbacka/Västra Götalands län (Utgårds fin amelin = 16,5 poäng)
Sibbarps gårdsbageri i Månstad/Västra Götalands län (hult rostade havre = 16 poäng)
Skogskråkan i Ytterjärna/Stockholms län (dinkel fullkorn = 15 poäng)
Den fullständiga resultatlistan med samtliga medaljörer finner du här.
Det viktigaste är inte att vinna – det är att deltaga och ha jäkligt trevligt tillsammans med branschkollegor❤
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar