Snart är det dags för glögg och pepparkakor

Dagarna rullar på i rasande fart och även om det fortfarande är relativt varmt och skönt ute så är det inte allt för långt bort till första advent! Blossa har nyligen avslöjat vilken smak det blir på vinterns glögg och denna gång kantas årgångsglöggen av både mystik och tradition, då årets destination är Edinburgh i Skottland.

I år har man valt att hylla hantverket genom att välja en destination som kan kopplas till en egen stark dryckestradition. Årets Blossa reser nämligen till whiskyns hemland: Skottland och huvudstaden Edinburgh. Årets glögg är en vitvinsglögg som förutom de klassiska glöggkryddorna även förgylls av en rökig ton som speglar den lokala whiskytraditionen. Man har även valt att använda en alg, dulse, som finns längs Skottlands karga kustlandskap och som bidrar med både sälta och umami. Detta kan även kopplas till det legendariska och mystikhöljda sjölandskapet, där Loch Ness och dess ökända sjöodjur Nessie dväljs.

Tonerna av whisky förstärker glöggkryddorna och möter upp sötman som är en del av den klassiska glöggen, och särskilt de rökiga tonerna tillsammans med nejlikan blir något magiskt. Och just det magiska och mystiska i det gamla keltiska landskapet är något som går igen i designen på årets glöggflaska från Blossa.

Förra året lanserades årgångsglöggen från Blossa också som alkoholfri variant, vilket blev en succé som får följa med även när denna årgångsglögg lanseras. Den klassiska årgångsglöggen från Blossa innehåller annars 15 procent alkohol. Blossa 24 börjar säljas i Systembolagets beställningssortiment den 11 september och kommer att kosta 145 kronor för en flaska om 750 ml. Du hittar Blossa 24 på Systembolaget här.

✶✶✶

Tidigare årgångar från Blossa

2023 – 20-års jubileum med smak av hallon och humle 
2022
– Inspiration från New Orleans med chili, jordgubbar och blåbär
2021 – Valencia, smak av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet
2020 – Marrakech, Maghrebi-teet med smak av mynta och grönt te
2019 – Hawaii, passionsfrukt och hibiskusblomma
2018 Limoncello och basilika
2017 – Mango, chilli och spiskummin
2016 – Kråkbär
2015 – Earl Grey
2014 – Lavendel
2013 – Hallon och nypon
2012 – Yuzu och ingefära
2011 – Arabicabönan (kaffe)
2010 – Saffran
2009 – Clementin
2008 – Blåbär
2007 – Havtorn och kanel
2006 – Lingon och enbär
2005 – Hjortron och armangnac
2004 – Vinteräpple
2003 – Pomerans

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.