Snart är det dags för glögg och pepparkakor


Dagarna går i rasande fart och även om det fortfarande är relativt varmt och skönt ute så är det inte allt för långt bort till första advent.

Häromdagen avslöjade Blossa vilken smak det blir på vinterns glögg och i år har man valt att lyfta fram New Orleans och hylla stadens nyansrika smältdegel av smaker, särskilt kring området French Quarter och stadens mest ikoniska drink Hurricane.

I Blossa 22 blandas rom, passionsfrukt, lime, jordgubbe, blåbär och chili med klassiska glöggkryddor och resultatet blir en nyansrik smakupplevelse.


Enligt tradition har Blossa valt en ny plats i världen för att hitta inspiration till vår årgångsglögg. Årets destination New Orleans är inte bara känd som jazzens födelseort utan även för sin puls och rika matkultur, med rätter från det kryddiga kreol- och cajunköket.

I den livliga stadsdelen French Quarter hittar man baren Pat O´Brien’s, där drinken Hurricane kom till på 1940-talet. Just då var tillgången på spritsorter begränsad och man behövde uppfinna en drink som kunde göras på den, mindre populära, lokala romen. Drinken blev en storsäljare i staden och är det än idag. Förutom rom innehåller den lime och fassionola, som är en typ av röd syrup gjord på olika frukter, bär och socker.

Serveringstips för Blossa 22 New Orleans

✽ Servera Blossa 22 som drinken Hurricane – läskande kall i ett större glas med mycket is, dekorerat med en apelsinskiva.

✽ Blossa 22 går även bra att värma, gärna då serverad i en större kopp toppad med russin.

✽ Gör en smakrik dessert med Blossa 22! Marinera russin genom att låta dem ligga i en skål med Blossa 22 över natten. Blanda sedan russinen med vaniljglass vid servering och toppa med hackade mandlar.

Blossa 22 New Orleans har en alkoholhalt på 15% och kostar 125 kr (750 ml) och finns redan nu på Systembolaget via beställningssortimentet.

✶✶✶

Några tidigare årgångar från Blossa
2021 – Valencia, smak av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet
2020 – Marrakech, Maghrebi-teet med smak av mynta och grönt te
2019 – Hawaii, passionsfrukt och hibiskusblomma
2018 Limoncello och basilika
2017 – Mango, chilli och spiskummin
2016 – Kråkbär
2015 – Earl Grey
2014 – Lavendel
2013 – Hallon och nypon
2012 – Yuzu och ingefära
2011 – Arabicabönan (kaffe)
2010 – Saffran
2009 – Clementin
2008 – Blåbär
2007 – Havtorn och kanel
2006 – Lingon och enbär
2005 – Hjortron och armangnac
2004 – Vinteräpple
2003 – Pomerans


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.