Sommarkafé: Åbacka café

Den första kända noteringen om Råbacka, som det hette då, är från 1861. När arbetaren Carl Anders Andersson (1836-89) flyttade hit med sin hustru Anna. Deras första son föddes samma år. Därefter fick de ytterligare 6 barn. Äldste sonen emigrerade till Nordamerika 1881. Det finns noteringar om att Anderssons hade inackordering av Johannes och Carolina Eriksson som var födda 1827 respektive 1831.

Om de bodde här efter de fick barn är okänt men de fick 5 barn så småningom. Om så skulle vara fallet så levde totalt 15 personer i huset. Men det skulle väl räckt med familjen Andersson som var 8 personer. Anna Andersson, som då bodde i torpet med sin yngsta dotter sömmerskan Anna Elisabet, säljer torpet till svärsonen John Fredrik Pettersson (1881-1964) i samband med dennes bröllop 1904.

Från 1940-talet titulerade sig Pettersson ”Frukthandlare” och hade frukt och grönsaksaffär på S:t Larsgatan tillsammans med sonen Harry. Här var det alltså kommersiell odling fram till 1964 när Pettersson avlider.

Efter John Petterssons död förvärvades Åbacka av Linköpings stad som genom Fritidsförvaltningen hyrde ut fastigheten som sommarnöje till 1991. Sedan dess har huset stått obebott men varje sommar lever huset upp i och med att det bedrivs kaféverksamhet mellan juni och augusti.

Vi erbjuder kladdkaka, morotskaka, äppelkaka, citronkladdkaka, bullar, kakor, våfflor, glass, smörgåsar med mera. Om det börjar regna när du sitter i vår vackra trädgård så har vi 16-20 platser inomhus.

✿Varmt välkomna✿

Åbacka café
Adress: Ploggatan 2A, Linköping/Östergötland
Hitta hit
Vägbeskrivning
Säsong: 20 juni-20 augusti
Öppettider: Tisdag-söndag 11.00-17.00
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.