Sommarkafé: Bredsjö ostcafè & bondgårdsbistro

Vi är ett familjeföretag med ekologiskt jordbruk, mjölkfår, gårdsmejeri, Ostcafé & bondgårdsbistro i Bergslagen. 1987 köpte Lena och Lars-Göran jordbruket och som fram till 1962 var en del av dåvarande järnbruket Bredsjö bruk.

De ostfriesiska mjölkfåren fanns redan på plats och snabbt sattes siktet på den, för svenskar mest kända fårosten, roquefort. Något som efter ett par år av experiment landade i något helt annat, nämligen en långlagrad fårost med inslag av blåmögel. Så var Bredsjö blå, gårdens flaggskepp född. Med tiden har verksamheten byggts på och består nu också av gårdsbutik, ostcafé & bondgårdsbistro och förhoppningsvis snart ett litet gårdshotell uti fårhagen.

I vårt gårdsmejeri har vi valt att egentligen främst göra två sorters ostar nämligen Bredsjö Blå och Bredsjö Hård. Sedan gör vi ibland också ”osten som inte får nämnas vid namn”, xxxx-ost eller kanske vanligen kallad salladsost här i Sverige.


Ostarna görs på ett hantverksmässigt sätt av enbart gårdens ekologiska fårmjölk, salt, syrningskultur, löpe och ev. Roquefortmögel. Både ystning, lagring och egentligen också djurhållning och jordbruk har anpassats utifrån de förutsättningar som gården har att ge när det gäller produktionsmängd, ostsorter och lagringsförhållanden. Helt enkelt ”man tager vad man haver” och gör ostar därefter! Våra mossjordar, som en gång i tiden var de som försörjde Bredsjö bruks invånare och djur med mat och foder, ger under sommaren ekologiskt bete och grovfoder till vintern för de cirka 70-80 mjölkfårstackorna.

För att låta fåren beta färskt gräs och örter under största delen av ostsäsongen har vi valt att ha samlad lamning för hela besättningen i januari, vilket innebär att fåren går ute och betar under större delen av mjölkningsperioden. Detta innebär i sin tur att osten varierar lie över tid då mjölkens torrsubstanshalt varierar från starten av laktationen i februari fram till slutet innan sinläggning i oktober.

Med andra ord är det mycket som påverkar hur ostarna slutligen upplevs. Vi vågar påstå att samspelet mellan jorden och marken, foder och djurhälsa, väder och vind, (åska vänder tex upp och ned på det mesta), årstid och ibland även ostbondens egen sinnesstämning, till slut resulterar i ostar på som på olika vis speglar det vi kallar “terroir Bredsjö”. Där Bergslagens järnbruksbygd och miljö koncentreras ner till två fantastiska ostar.

Fåren mjölkas i början av säsongen två gånger/dag för att sedan gå ner till en gång om dagen efter ett par månader. Detta gör vi för att vi har kommit fram till att det ger välmående tackor med bra juver- och allmänhälsa som håller för ett långt och härligt liv som mjölkfår. Vi mjölkar med mjölkmaskin som sköts manuellt samtidigt som fåren får sig lite godis i form av korn och ärtor under tiden.

Mjölken kommer slutligen till det lilla mejeriet på 30 kvadrat, där vi årligen producerar cirka fyra ton ekologisk fårost som sedan slussas vidare för att lagras i den gamla jordkällaren med slaggstensentré. Källaren där man på järnbrukets tid lagrade potatis till tjänstemän och rovor till de 33 korna som försåg samhällets invånare med mjölk.

Under lagring vänder vi, packar om och tar varsamt han om ostarna innan de efter något år är redo att lämna jordkällaren och landa i butiker, restauranger och sist men inte minst i vårt egna Ostcafé & bondgårdsbistro.

När du ändå är i krokarna så passa även på att bada, sola och slappa vid den charmiga badudden vid stora Bredsjön. Promenera runt sjön eller spatsera iväg på friluftsmuseet Finnstigen som ligger här bredvid gården. Boka in en hotellnatt på någon av de vackra och trevliga herrgårdarna Saxå Bruk eller Sikfors Herrgård. Hälsa på grannarna på Hjulsjö 103, där fredagspizzan är ett trevligt inslag på det lilla gårdsbageriet. Ta en tur till Nora, käka glass på Nora Glass och avsluta med en middag på Bryggerikrogens trevliga uteservering. Spana in Sävenfors Lodge & Grythyttan Vin som gör vin av skogens bär eller ta en tur till Grythyttans gästgiveri och Loka brunn.

Ostcaféet har sommaröppet alla dagar 11.00-16.30.

✿Varmt välkomna till Bredsjö ostcafè & bondgårdsbistro

Bredsjö ostcafè & bondgårdsbistro
Adress: Mossvägen 8, Hällefors/Västmanland
Hitta hit
Säsong: 23 juni – 27 augusti
Öppettider: Måndag-söndag 11.00-16.30
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.