Sommarkafé: Flättinge gårdscafé

Flättinge gårdscafé har funnit sedan sommaren 2014 och ligger mellan Huskvarna och Gränna. I caféet hittar du både fika, smörgåsar och lättare luncher som allt är bakat med kärlek från grunden på noggrant utvalda råvaror. Utbudet varierar utifrån säsong och efter vilka råvaror som går att få tag på. Cafélokalen är i gårdens gamla stall som vi renoverade om till café 2017. Idag rymmer caféet sittplatser på tre våningsplan inomhus och många sittplatser på vår uteservering, som förr var hästhage. 

På gården odlar vi en del grönsaker, rotfrukter och bär. Vi är nästintill självförsörjande på alla bär och äpplen vi använder till saft, kakor, sylt och chutney. Vi odlar rabarber, vinbär, hallon, bigarråer, paradisäpplen, äpplen, fläder och havtorn.  

Sedan 2020 arbetar vi även med odling och förädling av sötlupinbönor, en baljväxt som vi odlar på gården utan konstgödsel och besprutning. Hela produktionen, från sådd böna till färdig produkt sker på gården och i dagsläget har vi burgare, biffar, malda sötlupinbönor och kokta sötlupinbönor till försäljning, mer info hittar du här. Caféet är öppet sommartid och under utvalda tider resten av året. 


Vilka är vi?
Vi är tre systrar som sedan  2014 driver Flättinge Gårdscafé på familjegården, där vi är fjärde generationen. Gården ligger i Skärstad mellan Huskvarna och Gränna. 

Sandra är utbildad kock och är ansvarig för verksamhetens mat och smaksättning. Hon har även läst Service Management, turism på Lunds Universitet. Sandra är personalansvarig och arbetar mest ute i caféet för att skapa en härlig upplevelser för våra gäster. Josefin är utbildad bagare och konditor, hon är ansvarig för caféets bakelser, utveckling av nya kakor och förädling av frukt och grönsaker. Hon är även ansvarig för företagets ekonomi och är utbildad ekonomiassistent. Louise är utbildad bagare, hon har läst mathantverk med inriktning bageri på Eldrimner. Hon är ansvarig för caféets bageri, såsom bröd, frallor, bullar mm. Hon är även inköpsansvarig och ser till att allt vi behöver alltid finns hemma.

Utöver oss systrar, Sandra, Josefin och Louise är även våra föräldrar delaktiga i verksamheten. 

Dem sköter den största delen av grönsaks- och bärodlingarna, det är tack vare dem vi kan använda stora delar grönsaker, rotfrukter och bär från gården. Det är även våra föräldrar som odlar sötlupinbönorna.

Vår vision
Vår vision är att driva ett hållbart företag på flera olika plan. Vi väljer kaffe från utvalda leverantörer, lokalproducerad glass och lokalproducerad och/eller ekologisk dricka. Vi bakar allt från grunden med utvalda råvaror i vårt egna bageri. Vi har valt att enbart använda svenska mejeriprodukter, ekologiskt mjöl från Sverige och svenska ägg. Vi odlar och skördar alla bär själva och även den mesta frukten vi använder, av detta producerar vi egen saft, marmelad, chutney och inläggningar. Det är en självklarhet för oss, för att vi ska känna stolthet över vår verksamhet och att det ska kännas gott i hjärtat!

✿Varmt välkomna✿

Flättinge gårdscafé
Adress: Flättinge Uppegård 4, Huskvarna/Småland
Hitta hit
Vägbeskrivning
Öppettider: Måndag-Tisdag 11.00-18.00. Onsdag 11.00-20.00. Torsdag-Söndag 11.00-18.00
Öppettiderna gäller t o m 6 augusti, sen stänger vi för sommarsäsongen
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.