Sommarkafé: Hälsingegården Erik-Anders

Erik-Anders är en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland” år 2012. Världsarvet, Hälsingegården ligger efter den slingrande byvägen Asta i Söderala socken och har en herrgårdslik arkitektur.

Inne i huset ligger rummen i hela två rader och här finns en pampig festsal på övervåningen med imponerande bredd. Gården visar prov på inredningar från flera epoker mellan 1850-1950. Erik-Anders har fått sitt namn efter Erik Andersson som lät bygga gården på 1820-talet. Han var bonde och nämdeman i Söderala socken. I dag drivs Erik-Anders privat av familjen Forssell.

Den marmorerade festsalen sägs vara ett av Hälsinglands vackraste rum. Rummet har en ovanligt påkostad interiör och speglar kanske de ambitioner och herrgårdsförebilder gårdens dåvarande ägare Erik Andersson hade. Här har den flitigt anlitade målarfamiljen Knutes målat marmoreringar i väldigt hög klass som harmonierar med kakelugnen och dörröverstyckerna.

På Erik-Anders finns ett av fyra besökscentrum i Hälsingland för Hälsingegårdarna. Här finns information och trycksaker om Hälsingegårdarna. År 2012 blev Hälsingegårdarna inskrivna på Unescos världsarvslista. Utnämningen fokuserar på det som verkligen är unikt med gårdarna. Dels att hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen, dels att det finns fler dekorerade interiörer i bondemiljö bevarade i Hälsingland än någon annanstans i världen.

Hälsingegården Erik-Anders

Trädgården är en viktig del av vårt kulturav. Hur såg en trädgård på en Hälsingegård ut? Vilka växter och blommor fanns där? På Erik-Anders fanns några fruktträd och en syrénberså kvar. Med hjälp av äldre dokumentation, spår i marken och fotografier har vi kunnat återskapa trädgården. Köksträdgården anlade grön front år 2016 och är i sig ett konstverk i färg och form.

Trädgården är rekonstruerad i 1920-tals stil. Grusgången kantas av blomsterrabatter. Närmast huset avslutas dessa av vippslide, en gammal trädgårdsväxt som är vanlig vid äldre gårdar. På försommaren när den blommar doftar den ljuvligt av honung. Gången avslutas i andra ändan i en syrénberså. Närmast grusgången längst sidorna odlas gräslök. 

Brandgul lilja, studentnejlika, pioner, åbrodd, akleja, höstrubeckia, krollilja, toppklocka, libbsticka och prästkrage är exempel på blommor att se i trädgården. Här finns också fruktträd och vinbärsbuskar. Trädgården inramas med ett staket målat i fuluröd slamfärg med vita toppar i vit linoljefärg som var vanligt denna tid.

Vi har fem dubbelrum/tvåbäddsrum att hyra ut och rummen har egen dusch och toalett. I den gamla ladugården finner du en butk och ett besökscentrum. I butiken finns ett stort urval av hälsingeprodukter och lokalt procucerade produkter. Vår strävan är att ha ett fint, gärna ekologiskt och hållbart sortiment som passar in i både gamla och nya hus samt lägenheten.

I trädgårdskaféet serveras gott fika och lättare luncher baserat på lokalodlade grönsaker. Lunch serveras 24 juni-13 augusti. Det vi serverar följer årstidens rytm, där varje årstid erbjuder sina läckerheter. Kakorna byter skepnad efter vad som mognar i trädgården, först är det rabarber och sedan kommer smultron, hallon, blåbär och vinbär. Hemkokt saft efter säsong.

Vår strävan är att våra odlingar och råvåror är ekologiska och närproducerade – för din och miljöns skull. Köksträdgården bakom ekonomibyggnaden är som ett konstverk med vackra blommor och grönsaker i harmoni. Här finner du gurka, persilja, rosenböna, solros, körvel, luktärt, popcorn majs, ringblomma, kardon, vallmo, klint och sallad.

✿Varmt välkomna✿

Hälsingegården Erik-Anders
Adress: Asta 728, Söderala/Hälsingland
Hitta hit
Öppettider: 6 maj-18 juni, lördagar och söndagar 11.00-15.00
24 juni-31 augusti, öppet alla dagar 11.00-17.00
September lördagar och söndagar 12.00-15.00
Notis: Kaféet är öppet juni-augusti
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.