Sommarkafé: Rute stenugnsbageri

I nordöstra Gotland, på öns enda kulle, ligger Rute Stenugnsbageri – ett hantverksmässigt och vänligt sinnat litet sommarbageri. Varje år, när gotlandsfåren släpps ut på bete och varmare vindar sveper in, öppnar vi upp Rutes trädgård, eldar på i stenugnen och ägnar kommande sorglösa sommardagar åt det vi älskar allra mest: att baka bröd i stenugn, med rena och naturliga råvaror.

På Rute värnar vi om Gotlands unika natur och människorna som lever runtomkring oss. Vår ambition är därför att hämta så mycket som möjligt av det vi gör och bakar från vår lokala närmiljö. När bonden i omnejden har möjlighet att leverera mjöl och kött till oss direkt från sin gård – då tycker vi att det vi gör känns extra bra i magen.

Rute stenugnsbageri var ursprungligen en övergiven och bortglömd gammal vindpinad smedja. År 2006 byggdes smedjan om till ett café – och därtill kom den finske mästerarkitekten Heikki Hyytiäinen på resande fot till ön och murade – på tio dagar och tio nätter – en magnifik 18 ton tung vedeldad stenugn. Och det är tack vare denna stenugn som brödet på Rute får ett så unikt karaktäristiskt utseende och en så hejdlöst god smak.

En vedeldad stenugn fungerar inte riktigt som andra ugnar. Så här går det till. Varje kväll fyller bagarna på med stora mängder björkved. Veden eldas på och värmer under nattens månsken succesivt upp ugnens innanmäte. På morgonen – femtio kilo björkved senare – har ugnen uppnått en tillräckligt hög temperatur.

Stenugnens temperatur är nu som allra högst – och med tiden kommer den att falla. Det innebär att enbart de mest värmetåliga brödsorterna kan gräddas under morgonens första timmar. I takt med att temperaturen sjunker kan andra, mindre värmekänsliga, typer av bröd skjutas in i ugnen. Detta kallas att baka på fallande värme.

Likt solen har sin cykel över landskapet – men olika värme olika tider på dygnet – kan man säga att Rutes stenugn på ett liknande vis har sin dagliga livscykel. På kvällen svalnar ugnen och blir kall. Då går vi bakom husknuten och hämtar in ett nytt lass björkved. Och så fortsätter det – hela sommaren lång!

✿Varmt välkomna✿

Rute stenugnsbageri
Adress: Rute Risungs 217, Lärbro/Gotland
Hitta hit
Säsong: 17 Juni-mitten av augusti
Öppettider: 08.00-22.00, varje dag
Hemsida/Facebook/Instagram
Rute lada: Här

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.