Sommarkaféerna har så sakteligen börjat öppna upp för säsongen och ett flertal har nu öppet under främst helger. Jag älskar dessa små och ofta anspråkslösa fik som brukar ha sin högtidsperiod mellan juni-augusti för att sedan åter gå i dvala.
Givetvis finns det det en hel del etablerade och välkända sommarkaféer som varje år lockar till sig stora skaror av fikasugna gäster men jag tänker främst på de mindre aktörerna som i regel finns på landsbygden runt om vårt avlånga land. Oftast är det en dam med passion för bakning som brinner för hantverket som under den varmare årstiden öppnar upp för fika i sin trädgård. Bakverken är oftast väldigt goda och prisbilden låg.
Att sitta i en trädgård där fåglar kvittrar och insekter surrar är för mig en harmonisk stund. Jag kan sitta där i timmar och bara njuta av atmosfären och njuta av alla hembakade godsaker – fjärran från storstadens buller och stress.
Det finns många ”smultronställen” runt om i landet och i regel är de av enklare slag då de inte ståtar med påkostad inredning, flådiga designmöbler eller brett utbud av bakverk tillverkad av en prisbelönt konditor utan snarare så är det många gånger en stuga med sneda väggar och tak, rangliga träbord och pinnstolar. Oftast ligger de naturnära och erbjuder en avkopplande och rogivande miljö. Helt perfekt för en fika med andra ord.
Det finns många undangömda pärlor som aldrig får någon större uppmärksamhet utöver från traktens boende. Ibland kan turistmagasinen ha med små annonser med regionens fik så ha för vana att ta ett sådant exemplar när tillfälle ges.
De allra flesta sommarkaféer jag besökt producerar allt på plats, vilket uppskattas. Sortimentet är i de allra flesta fall smalt men bakat med passion och kärlek – och det är det allra viktigaste. Jag är barnsligt förtjust i gamla kaffekoppar och serviser, jag menar, vem uppskattar inte att få sitt kaffe upphällt från en stilig kaffekanna i koppar eller en vacker vintagekanna i porslin?
När jag är ute och reser runt om i landet brukar jag ha för vana att plocka på mig turistbroschyrer där det brukar finnas en hel del bra tips på fikaställen. Ju närmre semestern man kommer, desto fler broschyrer brukar det finnas tillgängligt. Du kan även googla på exempelvis ”sommarkafé + aktuell region/ort” så får du upp en del tips. Googla även på ”trädgårdskaféer”.
Givetvis kan du även skriva café med ”c”. I regel skriver media kafé med ”k” och det har att göra med att stavningen med ”k” speglar den svenska stavningsregeln medan stavning med ”c” speglar det franska ursprunget.
På min blogg så finns det en guide med enbart sommarkaféer/säsongskaféer som jag med jämna mellanrum uppdaterar och du finner den under fliken ”fik per landskap”. Kriteriet är att enbart ha med kaféer som är öppna från exempelvis april-september, typ. Även små trädgårdskaféer som kanske enbart har öppet ett par ggr/år platsar i guiden.
Det är naturligtvis omöjligt att hålla reda på alla kaféer runt om i landet och ännu svårare blir det med de allra minsta fiken som kanske enbart har öppet några dagar om året och som kanske inte ens finns med i traktens turistbroschyr. Om du känner till några sommarkaféer så är du varmt välkommen att tipsa mig eller skriva en rad här på bloggen❤
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar