Supergott vörtbröd från Vallentuna stenugnsbageri och Ritorno

Då har min fru Annie och jag avnjutit säsongens första vörtbröd och i vanlig ordning är det Vallentuna stenugnsbageri som fått äran att vara först ut och som vi under flera år rankat som Stockholms i särklass godaste vört.

Annie och jag brukar plöja igenom många bagerier för att finna det perfekta vörtbrödet. Var är det då som gör Vallentunas vört så god? De har helt klart hittat balansen mellan det söta och kryddiga med djup fyllig smak. Sedan är det ett plus att det är russin i vörten och att brödet håller sig saftigt i många dagar. Övrigt innehåll: oblandad rågsikt, durumsurdeg, vetemjöl, vatten, torrmjölk, jäst, vört, mörk sirap, salt, socker, anis, ingefära, fänkål, nejlika, kanel, kardemumma, pommernasskal. Vörtbrödet ligger nedbäddad i en korg.

Jag kan upplysa även om att Ritorno bakar ett i stort sett identiskt vörbröd. Det är bagaren och produktchefen Simon Lindgren som tidigare jobbade på Vallentuna stenugnsbageri som tagit med sig receptet och som nu erbjuder en vört som enligt min mening är minst lika smakrik och god som originalet. Ritorno finner du på Odengatan 80-82, Torsgatan 20 och Dalagatan 41.

Överlag så hyllar jag bagerier och konditorier som delar med sig av recept, Det tillhör det förgångna att hemlighålla recept och kalla dem för unika. Det finns inga ”unika recept” inom bageri och konditori, så ni få dinosaurier som fortfarande envisas med att hemlighålla recept – vakna och häng med i samtiden och dela med er till branschkollegor.

Vörtbröd från Vallentuna stenugnsbageri

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.