Surdegsbröd med spår av surdeg

Hem Bröd Surdegsbröd med spår av surdeg

Med jämna mellanrum bubblar det upp diskussioner på olika forum om vad som anses vara matfusk eller inte och en produkt som det brukar talas en del om är surdegsbröd.

Vad är då problemet? Jo, det är att en hel del av det surdegsbröd som ligger framme i bröddiskarna i dagligvaruhandeln oftast innehåller för mycket jäst. Bröden är snabbjäst och den lilla gnutta surdeg som finns är enbart där för smakens skull. Surdegsbrödet marknadsförs dessutom som ett gott och välsmakande surdegsbröd! Frågan man kan ställa sig är var gränsen går för vilseledande marknadsföring?

Nu skall branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer ta tag i taktpinnen och se över vad som krävs för att få kalla ett bröd för surdegsbröd för som det ser ut idag så är det inte tydligt nog.

I en artikel på svt.se anser Ingela Marklinder (docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet och expert på surdegsbröd) att det är förkastligt att ha i massor av jäst för att snabbjäsa ett bröd. Spana även in videoklippet på svt.se.

Vad är då surdeg? Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur. Mjölksyrebakterierna och jästsvamparna producerar mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, aromämnen och koldioxid. När man väl skapat en surdegskultur matar/friskar man den med mjöl och vatten en gång om dagen (brukligt på ett bageri innan avslutat pass).

Hemmabagare brukar förvara surdegen i en liten burk i kylskåpet och matar/friskar flera timmar innan själva bakningen.

Annie och jag köper uteslutande bröd från mindre bagerier för då vet vi att vi får schyssta bröd utan tillsatser.

Bröd i all ära men i ärlighetens namn borde fler varor granskas inom matindustrin för det finns många stenar att vända på inom den sektorn. Förresten, vem sa att det är enkelt att vara konsument idag?

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.