Löfbergs presenterade nyligen en omfattande kartläggning av svenskarnas kaffevanor där över 3 000 svenskar har intervjuats. Det har gjorts en del rapporter kring fika. Men dels är de inte specifikt fokuserade på kaffe och dels är de daterade. Vi tror att kaffebranschen behöver en rapport av den här digniteten. Ett material vi hoppas kunna presentera årligen, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Kafferapporten visar bland annat:
☞ 4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet.
☞ Bryggkaffet är ohotad etta: 72 procent dricker oftast det.
☞ Morgonkoppen är favoriten: 2 av 3 svarar att det är den viktigaste koppen.
☞ Svenskarna gör tidig kaffedebut: 1 av 5 började dricka kaffe när de är 14 år eller yngre.
☞ Mamma lär oss dricka kaffe. På frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” svarar 24 procent mamma vilket placerar mammorna i topp.

Regionala skilnader:
☞ Stockholmare skippar kaffe on-the-go. 1 av 5 dricker mindre on-the-go än för ett år sedan.
☞ Östgötar dricker mest bryggkaffe. Hela 85 procent väljer brygg.
☞ Minst andel bryggkaffe i Norrbotten. Bara 57 procent dricker brygg.
☞ Värmlänningarna älskar sitt kokkaffe. 8 procent dricker oftast kok (jämfört med 3 procent i rikssnitt)
☞ Göteborgarna blir skogstokiga utan sitt kaffe. 22 procent anger att dom tappar humöret utan kaffe.
☞ Malmöiter dricker mindre kaffe på restaurang. 3 av 10 har dragit ner på konsumtionen jämfört med ett år sedan.

Kaffekonsumtionen ligger på en stadig nivå i Sverige och 4 av 5 svenskar dricker kaffe och 79 procent dricker kaffe regelbundet. 54 procent av befolkningen dricker 1-3 koppar om dagen, 22 procent dricker 4-6 koppar och 2 procent dricker 7 koppar eller fler. Och kaffekonsumtionen stiger med åldern. I åldersgruppen 18-29 år dricker drygt hälften (58 procent) kaffe medan vi i åldersgruppen 65-79 år, just i denna undersökning, hittar 100 procent kaffedrickare.

Latte på väg ut
72 procent av svenskarna dricker oftast bryggkaffe och endast 2 procent anger latte som det kaffe de oftast dricker. I Mellersta och Övre Norrland är det ingen som väljer latten: 0 procent svarar att de oftast dricker latte.

Ladda gärna ned undersökningen i sin helhet hos Löfbergs (du uppger mejladress) där du även kan läsa en intervju med Henrik Scander som arbetar som lektor vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Henrik går igenom undersökningsresultaten och berättar även om svenskarnas fikavanor. Du laddar ned Löfbergs kafferapport här.

Foto: Zoe för Unsplash

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.