Efter en intensiv final i Mack-SM står det klart att Lina Lundqvist kan titulera sig landets bästa mack-makare. Årets gyllene vinnarbidrag som arrangerades på Bak & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan lyfter fram traditionella smaker där hjortron och varmrökt lax utgör huvudrollerna.
Mackan har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon.
Jag hoppas att receptet på vinnarmackan läggs upp på arrangörssidan så att jag kan lägga med den i detta inlägg inom kort. Tidigare års deltagares recept finner du längre ned i detta inlägg.
Juryns motivering
”I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka. Vinnare i Mack-SM 2022 är “Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist.”.
– Det här var ju verkligen superroligt! Jag har valt att jobba med smaker som jag verkligen älskar, som både är traditionella och enkla. Jag har skapat en macka som jag själv vill ha och tycker om. Den passar perfekt för en vardagsmiddag för att sätta lite extra guldkant på tillvaron. Det ska bli otroligt roligt att fler ska kunna få tillgång att smaka den här mackan, säger Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping.
Resultat
1. Lina Lundqvist – Rodga Spis, Norrköping
2. Emmie Jonsson – Vamos bistro och bar, Kalmar
3. Linda Kosterhed – Kosterheds konditori, Solna/Stockholm
Delad fjärdeplats
Olga Andersson – Lilla caféet vid torget, Sävsjö
Anna Lanemo – Lanemo konditori, Linköping
Under finalen skapade de fem finalisterna 20 likadana mackor på 45 minuter. Den krävande tidspressen bidrar ofta till stor dramatik för såväl tävlande som publik. Hela mackan skapades och monterades på plats under finalen framför juryn.
Bröd samt kött, fågel eller fisk får förberedas innan finalens start. Tävlingsbidragen bedöms av erfaren jury utefter smak, utseende, nyttighet, nytänkande och effektivitet. Även finalisternas helhetstänk och koncept kring mackan bedöms av juryn som vill se en macka som ska kunna vara möjlig att säljas på café, bageri eller konditori.
Juryn
Amanda Bäckström, juryordförande, coach för juniorbagarlandslaget
Gabriel Olsson, vinnare “Mack-SM 2020” och medlem bagarlandslaget
Mikaela Eliasson, vinnare Mack-SM 2021
Alexander Pelli, vinnare Årets Bagare 2019
Magnus Hellman, produktutvecklingschef KåKå
Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet
Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK)
Foto: SBK
✶✶✶
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2021
Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri i Stockholm. Tävlade med Grön Macka
Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad. Tävlade med mackan Kejserligt
Michaela Andersten, frilansande bagare i Rotebro. Tävlade med mackan Höstdröm på rostat dinkel
Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby. Tävlade med mackan Mak-grill
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2020
Eden Mengisteab, AfroSwede Bageri och konditori-café/catering i Karlstad. Tävlade med mackan ”Grön-Symfoni Sandwich”
Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet Åhus i Åhus. Tävlade med mackan ”Naturen På En Sur En”
Gabriel Olsson, frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan ”Södermalms Hembrännare”
Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna. Tävlade med mackan ”Good to Go”
Per Sjöblom, Balders Bröd i Sollentuna. Tävlade med mackan ”Kokobello”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping. Tävlade med mackan ”Thyme for Fall”
Thitima Srirasa, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Tävlade med mackan ”Bondens Fångst”
Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Täby. Tävlade med mackan ”Pimpinella”
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2019
Victor Lind – Scandwich, Malmö. Tävlade med mackan ”Kål me morot”
Cornelia Malm – Björns konditori. Tävlade med mackan ”Grantopp”
Gabriel Olsson – frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan ”Pea Power Plant”
Frida Brolin – Kosterheds konditori. Tävlade med mackan ”Pumpalicious”
Jeanette Ekerås – Mormor Bättys Kringlor. Tävlade med mackan ”SOS”
Marika Karlsson – Marikas Café & Inredning. Tävlade med mackan ”September”
Sandra Granström – Polarbröd. Tävlade med mackan ”Välkommen ut”
Stina Olovsson – Nya Lennarts konditori. Tävlade med mackan ”Celiakis Veggie Wrap”
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2018
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori i Ystad. Tävlade med mackan ”Gimmechurri”
Jeanette Ekerås, Mormor Bättys Kringlor. Tävlande med mackan ”Amore”
Emma Laiti, Hemmagastronomi. Tävlade med mackan ”Renklämma 2.0 med twist”
Viktor Lind, Scandwich i Malmö. Tävlade med mackan ”Macka Beta Best”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori. Tävlade med mackan ”Orange is the new good”
Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri. Tävlade med mackan ”Gutt Tugg”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Smaksensation”
Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”Mack-Gyver”
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2017
Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan ”Local Hero”
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”DuraBilly”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Hickory-drömmar”
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan ”Åhusklämman”
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan ”Skogstokig”
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan ”Dansk klassiker 2.0”
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan ”Beetbox”
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan ”Till havs”
Om Mack-SM
Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka.
Tävlingen är främst avsedd för kallskänkor, konditorer och bagare. Men egentligen är det ”själva mackan” som tävlar i Mack-SM, så den som tycker sig ha en intressant macka kan skicka in sitt bidrag. Dock ingår kriterier som kalkyl och recept eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas. Tanken är att man ska kunna handla Sveriges bästa macka på ett café, i ett bageri eller konditori.
Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Uppgiften är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.
Juryn bedömer:
* Brödet
* Smak
* Utseende
* Helhetstänk/koncept
* Hygien
* Effektiv tillverkning/kalkyl
Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar